04:34, Πέμπτη
06 Οκτωβρίου 2022

Βάζουν ενοικιαστήριο στα Ιμαλάια

to-everest-base-camp_1«Κυκλοφοριακό» στις πλαγιές, εκατοντάδες ορειβάτες και βουνά από σκουπίδια. Η κατάσταση στο Εβερεστ προβληματίζει την κυβέρνηση του Νεπάλ, που αποφάσισε να βάλει ενοικιαστήριο στα Ιμαλάια.
Αναζητώντας έναν τρόπο για να αυξήσουν τα έσοδα της χώρας, αλλά και να αποσυμφορηθεί το Εβερεστ από τις ορδές ορειβατών που το επισκέπτονται, στο Νεπάλ αποφάσισαν να δώσουν προς ενοικίαση άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων. Αλλωστε, η χώρα αποτελεί «σπίτι» οχτώ εκ των δέκα ψηλότερων κορυφών του κόσμου, ενώ διαθέτει και περισσότερα από 300 βουνά με υψόμετρο που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα.
Στόχος της κυβέρνησης του Νεπάλ λοιπόν είναι κατά κύριο λόγο να ρυθμιστεί ο αυξημένος ρυθμός επισκεπτών στο Εβερεστ, οι οποίοι το έχουν μετατρέψει στην ψηλότερη χωματερή του κόσμου με τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους, όπως αναφέρουν τα «Νέα» και να τους κατευθύνουν και προς άλλες κορυφές.
Από τη στιγμή που έληξε η πολυετής ένοπλη αντιπαράθεση που μάστιζε την περιοχή η επισκεψιμότητα της ψηλότερης κορυφής του κόσμου ανέβηκε κατακόρυφα. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ αποστολών- 500 βρέθηκαν εκεί- ενώ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο οι ορειβάτες έκαναν καθημερινά ουρά περιμένοντας τη σειρά τους.
Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση του Νεπάλ βάζει ενοικιαστήριο στις υπόλοιπες κορυφές των Ιμαλαΐων, στοχεύοντας σε επιχειρήσεις που θα τις αξιοποιήσουν ως τουριστικό προϊόν.
iefimerida.gr