17:08, Πέμπτη
26 Μαΐου 2022

Χάος στον σταθμό της Βουδαπέστης

prosfuges
Χαοτικές σκηνές επικράτησαν στις πλατφόρμες του κεντρικού σταθμού της Βουδαπέστης όταν η αστυνομία επέτρεψε μεν ξανά την είσοδο το πρωί της Πέμπτης στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όμως δεν εκτελούνται απευθείας δρομολόγια προς τις δυτικές χώρες.
Οι πρόσφυγες- με τα εισιτήρια που είχαν ήδη αγοράσει στα χέρια- κοιμούνται έξω από τον σταθμό Κελέτι, διαμαρτύρονταν τις δύο τελευταίες ημέρες  για το μπλόκο που τους εμπόδιζε να φύγουν μέσω Αυστρίας, για τη Γερμανία.
Το πρωί της Πέμπτης τους επιτράπηκε ξανά η είσοδος, όμως οι ουγγρικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πως δεν εκτελούνται απευθείας δρομολόγια από τη Βουδαπέστη προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Το «χειρόφρενο» επιβεβαίωσε και η αυστριακή πλευρά, λέγοντας πως την Πέμπτη δεν έφταναν στη Βιέννη τρένα από τη Βουδαπέστη.
Μετά το άνοιγμα του σταθμού, χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στις αποβάθρες: Πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν ο ένας να περάσει τον άλλον για να ανέβουν στα τρένα, βάζοντας πρώτα στα βαγόνια τα παιδιά τους. Σε λίγα λεπτά, η πλατεία μπροστά από τον σταθμό είχε αδειάσει.
Την Τετάρτη, οι ουγγρικές αρχές είχαν περιοριστεί στο ότι «τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» και ότι «μετανάστες μπορούν να ταξιδέψουν εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας μόνο με τα απαραίτητα έγγραφα».
Ο σταθμός Κελέτι είχε γίνει από τη μέση της προηγούμενης εβδομάδας νέα «εστία» στην προσφυγική κρίση, με χιλιάδες να περιμένουν μετέωροι για ένα τρένο προς τα δυτικά. Τη Δευτέρα, η ουγγρική αστυνομία επέτρεψε τελικά την επιβίβαση στα τρένα αλλά την Τρίτη έκλεισε τον σταθμό, απομάκρυνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το εσωτερικό του και όταν τον άνοιξε ξανά, δεν τους επέτρεπαν την είσοδο.
Την Πέμπτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συναντάται με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Σε άρθρο του πριν τη συνάντηση σε γερμανική εφημερίδα, ο ούγγρος πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε στους επικριτές του χαρακτηρίζοντας «λυπηρό πως μόνο η Ουγγαρία, και η Ισπανία, προστατεύουν τα σύνορα της ΕΕ». Πηγή: in.gr