Χρεοκόπησε(;) το Πουέρτο Ρίκο

1760543Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο έχει δηλώσει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει 58 εκατ. δολάρια που αντιστοιχούν σε ένα χρεόγραφο το οποίο έληξε . Από την πλευρά τους, οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s και η S&P έχουν ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
« 1η Αυγούστου και δεν έχουμε τα χρήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ημι-ανεξάρτητης χώρας, που ουσιαστικά είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας το τι πρόκειται να συμβεί.
Ήδη, άλλωστε, από τον Ιούνιο, ο κυβερνήτης Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια είχε ξεκαθαρίσει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος που φτάνει τα 72 δις δολάρια, ζητώντας την αναδιάρθρωσή του.
H κυβέρνηση έχει περιθώριο να το εξοφλήσει μέχρι τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, επειδή μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο. Αποτυχία πληρωμής του ομολόγου την 1η Αυγούστου θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση προς το αμερικανικό Κογκρέσο να εξετάσει πιο σοβαρά να επεκτείνει το Αρθρο 9 στους δήμους του Πουέρτο Ρίκο.
Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει ουσιαστικά το δικαίωμα χρεοκοπίας στο Πουέρτο Ρίκο και να του επιτρέψει να αναδιαρθρώσει το χρέος του, ύψους 72 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Σημειώνεται ότι το Πουέρτο Ρίκο έχει 3,6 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους το 45% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.