Διευκρινίσεις για διάταξη περί bullying και αποφυλάκιση λόγω αναπηρίας - Karfitsa.gr
Πολιτική

Διευκρινίσεις για διάταξη περί bullying και αποφυλάκιση λόγω αναπηρίας

Από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Διευκρινίσεις για τη νέα διάταξη σχετικά με το bullying που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την αποσυμφόρηση των φυλακών, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, λέγοντας ότι ο υπάρχων ποινικός κώδικας δεν μπορούσε να καλύψει περιπτώσεις όπου το θύμα ήταν ενήλικο.

Η υπάρχουσα διάταξη τιμωρούσε την πρόκληση κακώσεων σε ανθρώπους με συνεχή σκληρή συμπεριφορά, ενώ αφορούσε μόνο θύματα κάτω των 17 ετών, τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο Mega.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούσε να καλύψει μια περίπτωση όπως αυτή όπου το θύμα ήταν 20χρονο και τις πολλές περιπτώσεις όπου το θύμα είναι ενήλικο. Έχουμε ακόμα και ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι θύματα συνεχούς σκληρής συμπεριφοράς».

Σημείωσε πως η δεύτερη αδυναμία του κώδικα ήταν ότι αναφερόταν σε κακώσεις της υγείας, αλλά δεν αναφερόταν στην υγεία τη σωματική και την ψυχική γενικότερα. Διότι, όπως είπε ο υπουργός, η συνεχής σκληρή συμπεριφορά θίγει γενικότερα την υγεία και την ψυχή σε βαθμό παθολογικό. «Ακόμα και αν δεν υπάρχει τραύμα μπορεί να υπάρχει αξιόποινο στο μέτρο που έχει επηρεαστεί λειτουργικά η υγεία, σωματική ή ψυχική» επισήμανε.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο σχολικό bullying, εκτίμησε ότι «είναι πιθανό να χρειαστούν και άλλες διατάξεις, αυτό είναι μια συγκεκριμένη αδυναμία ρύθμισης που είχαμε στον ποινικό κώδικα».

Για την αποφυλάκιση λόγω αναπηρίας

Σχετικά με το νομοσχέδιο για αποφυλάκιση κρατουμένων με ποσοστά αναπηρίας μεγάλα, είπε ότι πραγματοποίησε επίσκεψη στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού όπου βρήκε ανθρώπους «σε πολύ άσχημη κατάσταση από άποψη υγείας, κάποιοι από αυτούς είναι ανάπηροι» ενώ τους προσδιόρισε αριθμητικά σε λίγο κάτω από 200.

Κρατούνται σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, καθώς, όπως είπε, είναι πολύ περισσότεροι στους θαλάμους από ό,τι επιτρέπεται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο συγχρωτισμός αντενδείκνυται.

«Δεν επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία να κρατά ανθρώπους που είναι άρρωστοι σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο θεσπίσαμε μια ρύθμιση η οποία προβλέπει την ταχύτερη έξοδο αυτών των ανθρώπων» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε πως είναι τρεις κατηγορίες αναπηρίας, δηλαδή όσοι έχουν 50%, 67% και 80% και ανάλογη θα είναι από την άλλη πλευρά η σύντμηση του χρόνου.

«Κανείς δεν βγαίνει αυτομάτως αλλά μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει τον αντίστοιχο χρόνο κράτησης» εκτίμησε και πρόσθεσε πως οι Επιτροπές θα εκτιμούν τον βαθμό της αναπηρίας. Για την περίπτωση να κατηγορηθεί ότι η νομοθεσία φωτογραφίζει την περίπτωση του Σάββα Ξηρού τόνισε πως «η νομοθεσία που ετοιμάσαμε δεν έχει καμία φωτογραφία, ούτε θετική να ευνοείται αυτός, ούτε αρνητική να ισχύει για όλους εκτός από έναν» και τόνισε ότι θεσπίστηκαν γενικά κριτήρια.

Για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ ανέφερε πως «καταργείται το μοντέλο φυλακή – σωφρονιστικό κατάστημα Γ’ Τύπου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η ασφάλεια».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ