, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δικαστήριο ζήτησε και τα… ρέστα από ανήλικη αθλήτρια επειδή τραυματίστηκε !

«Πίσω από τα μετάλλια υπάρχει πόνος και κακοποίηση». Αυτά περιλάμβαναν οι περιγραφές των αθλητριών της ενόργανης που  αποκάλυψαν όσα υποστηρίζουν ότι υπέστησαν στα χέρια των προπονητών τους, ανοίγοντας έναν μεγάλο κύκλο απόδοσης ευθυνών.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

 

Περιγράφοντας καταστάσεις σοκαριστικές για όσα γίνονταν μέσα στα γυμναστήρια της χώρας, σε βάρος ανήλικων αθλητριών στις ηλικίες 6, 7 μέχρι και 14 χρόνων.

Πολλά ήταν τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν εάν όλα αυτά τα χρόνια γονείς αθλητριών και αθλητών δεν είχαν αντιληφτεί τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν οι αθλητές, για ν’ απομακρύνουν τα παιδιά τους και να αναφέρουν στα όργανα της Πολιτείας όσα συνέβαιναν. Ωστόσο αποκαλύπτεται πως γονείς που βρήκαν το θάρρος να οδηγήσουν υποθέσεις κακοποίησης στα δικαστήρια όχι απλώς δεν δικαιώθηκαν, αλλά έφτασαν σε σημείο να… πληρώσουν και από πάνω. «Την περίοδο εκείνη το θέμα ήταν ακόμη παρθένο, δεν είχαν γίνει αποκαλύψεις για τον τρόπο προπόνησης των νέων παιδιών στα πλαίσια της εθνικής και μάλιστα τότε υπό την πίεση των διεθνών διακρίσεων, κανείς δεν είχε διάθεση να ακούσει την άλλη πλευρά, για τις θυσίες και τις κακοποιήσεις, τους σοβαρούς τραυματισμούς στις οποίες υποβάλλονταν τα νεαρά παιδιά από 6 έως 14 χρόνων», είπε ο Όθων Παπαδόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε μία τέτοια υπόθεση.

Αφορά αθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη, μόλις 13 χρόνων, η οποία τραυματίστηκε σε άσκηση υπό την επίβλεψη των ομοσπονδιακών προπονητών. Ύστερα απ’ όσα οι γονείς της κατήγγειλαν ότι συνέβησαν, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της σε βάρος της ομοσπονδίας, μεταφέροντας τις ευθύνες στην… ανήλικη! «Καταλήγει στην κρίση ότι η πτώση και η προκληθείσα από αυτήν σωματική βλάβη της ανήλικης ενάγουσας οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα (αμέλεια) αυτής», αναφέρεται στην απόφαση παγώνοντας τους γονείς και το κορίτσι που τραυματίστηκε σε μία καινούργια άσκηση που μάθαινε για τις ανάγκες των αγώνων της εθνικής ομάδας.

«Αυτή (σ.σ. η αθλήτρια) μή επιδεικνύοντας την απαιτούμενη από τις περιστάσεις προσοχή και αυτοσυγκέντρωση και μή τηρώντας τους κανόνες αυτοπροστασίας κατά την πτώση, λανθασμένα προέταξε και στηρίχθηκε στα χέρια της, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες, όφειλε να πέσει με τον κορμό και τα οπίσθιά της», συνεχίζει στο σκεπτικό του Πολυμελούς Πρωτοδικείου μεταφέροντας και άλλο την… απόδοση ευθυνών στην 13χρονη. Το δικαστήριο επίσης έκρινε ότι μετά το χειρουργείο και τη φυσιοθεραπεία της ανήλικης, η επιδείνωση της κατάστασής της οφείλεται πάλι στην ίδια (;) και όχι στους γυμναστές και φυσιοθεραπευτές της ομοσπονδίας.

 

«Κρεμόταν πάνω της» 

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια το 2011 για την 13χρονη η οποία τελικά σταμάτησε τη γυμναστική μετά τον τραυματισμό της. Προξενούν εντύπωση όμως όσα περιγράφονται στην αγωγή του κοριτσιού τόσο για την προσπάθεια αποκατάστασής της, όσο όμως και τη μετέπειτα συμπεριφορά του προπονητικού team όταν διαπίστωσαν πως δεν μπορεί να επανέρθει και ν’ αγωνιστεί.

«Ο διευθυντής της ορθοπαιδικής κλινικής μας συνέστησε να μην υποβληθεί, κατά το αρχικό στάδιο της αποθεραπείας τουλάχιστον, σε φυσιοθεραπείες, διότι αυτές ενδέχεται να οδηγούσαν σε επιδείνωση και όχι σε βελτίωση της», σημειώνουν οι γονείς. «Ο αθλίατρος και ο φυσιοθεραπευτής της εθνικής όμως είχαν την άποψη ότι το χέρι έπρεπε να πιέζεται για να επανέλθει, «να ανοίξει» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, και ήταν σημαντικό να ξεκινήσουν αμέσως φυσιοθεραπείες», συμπληρώνεται, τονίζοντας ότι ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών της εθνικής ομάδας. Έτσι «η προτεινόμενη φυσιοθεραπεία περιλάμβανε ασκήσεις με βαράκια με το τραυματισμένο χέρι, ενώ σε καθημερινή βάση, την έβαζαν να κρέμεται στο μονόζυγο, ρίχνοντας το βάρος του σώματος της στο τραυματισμένο της χέρι, ενώ από κάποιο σημείο και μετά, κατά την συγκεκριμένη άσκηση κρεμόταν ο προπονητής από την μέση της για να αυξήσει το βάρος και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο χέρι», περιγράφονται οι μέθοδοι «αποκατάστασης».

Και όταν η άτυχη αθλήτρια έδειξε πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, ήρθε η απάντηση. «Εάν δεν αντέχεις τον πόνο θα καταλήξεις λουλουδού και εάν δεν μπορείς δεν θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου», είχε μεταφέρει η κοπέλα στους γονείς της ότι της έλεγαν στο γυμναστήριο όταν διαμαρτυρόταν για τον πόνο στις ασκήσεις, όπως καταγράφεται στην αγωγή. Το δικαστήριο αποφάσισε μάλιστα ότι οι γονείς έπρεπε πέραν όλων των άλλων να πληρώσουν και δικαστικά έξοδα ύψους 10.000 ευρώ!

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.