Δίκτυο Μεταρρυθμίσεων: Οκτώ μέτρα για επενδύσεις - Επιστολές στους αρχηγούς κομμάτων - Karfitsa.gr
Οικονομία

Δίκτυο Μεταρρυθμίσεων: Οκτώ μέτρα για επενδύσεις – Επιστολές στους αρχηγούς κομμάτων

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει τις εξής λύσεις για την προσέλκυση και την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων

75934-diamantopoulouΤις βάσεις για να ανοίξει η συζήτηση όσον αφορά στο μείζον θέμα της κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση με προσέλκυση επενδύσεων και μείωση της ανεργίας επιδιώκει να θέσει το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η πρόεδρος του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων σχέδιο οκτώ συγκεκριμένων μέτρων- δράσεων, που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα αμβλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, ειδικά των νέων.

Η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ότι μια λύση υπάρχει απέναντι στα μνημόνια: Έναεθνικό σχέδιο, δικό μας, που θα έχουν επεξεργασθεί από κοινού οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει τις εξής λύσεις για την προσέλκυση και την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων:

1. Fast track διαδικασίες για την εκτέλεση των δημοσίων έργων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών πλέον εργοταξίων.

2. Ειδικό καθεστώς κινήτρων για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών (όπως γίνεται στο Ισραήλ).

3. Ομάδα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων για εισαγωγή πρώτων υλών, και διευκόλυνση των εξαγωγών.

4. Ειδική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύσταση ειδικού γραφείου στην Ελλάδα που θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει απευθείας επενδύσεις.

5. Ένα σύνολο διμερών συμφωνιών με επιμέρους χώρες που έχουν αναπτύξει επιτυχώς συνεργασίες μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικά:

* με ΗΠΑ για ανάπτυξη των venture capital για τη χρηματοδότηση start up επιχειρήσεων κυρίως στο χώρο της πληροφορικής και του περιβάλλοντος
* με τη Δανία για ανάπτυξη clusters που συνδέουν έρευνα, αγροτικό τομέα και βιομηχανία τροφίμων.
* με τη Γερμανία για κοινές επιχειρήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

6. Προώθηση του σ/ν για την έρευνα που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας υπό την προεδρία του Σταμάτη Κριμιζή, που συνδέει την έρευνα με τα πανεπιστήμια και την οικονομία.

7. Πρόσκληση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε όλα τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων να αναζητήσουν χορηγίες και άλλους ιδιωτικούς πόρους για τα Ιδρύματα την επόμενη τριετία, ώστε να στηριχθούν τα δημόσια ΑΕΙ γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει προοπτική .

8. Κατάθεση μέχρι το τέλος του 2015 ελληνικής πρότασης, για τη διαχείριση του χρέους τεχνοκρατικά επεξεργασμένης και πολιτικά συμφωνημένης, η οποία να παρουσιαστεί από Εθνική Επιτροπή, στα 28 Κοινοβούλια της ΕΕ, αφού το δημόσιο χρέος είναι πια ένα ευρωπαϊκό θέμα. (Το ΔΙΚΤΥΟ έχει καταθέσει πρόταση τον Ιούνιο του 2014 επί τούτου).

euro2day.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ