, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης: «Αντίθετοι με την πώληση της ΕΥΑΘ αλλά δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση»

Δημοκρατική Αριστερά Θεσσαλονίκη
του 
Βαγγέλη Στολάκη

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τίθεται η κομματική οργάνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη αλλά και οι δυο βουλευτές του νομού κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ξεκαθαρίστηκε ωστόσο, πως η αντίθεσή τους αυτή στις προωθούμενες κυβερνητικές ενέργειες, αν και αποτελεί κεντρική κομματική γραμμή, δεν θα είναι αφορμή για να «ρίξουν την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Δημητρακάς, «η ΕΥΑΘ δεν έπρεπε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν συντρέχουν λόγοι για την ιδιωτικοποίησή της. Παντού αυτός ο τομέας είναι μονοπωλιακός και όχι ανταγωνιστικός. Η ΕΥΑΘ είναι κερδοφόρα και δεν έχει υπεράριθμο προσωπικό». Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη «δεν είναι αντίθετο με την ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων τομέων του δημοσίου, με γνώμονα τη δυνατότητα αφενός αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, υλικών και ανθρωπίνων πόρων, αφ’ ετέρου δημιουργίας ανταγωνισμού με ευεργετικά αποτελέσματα για το καταναλωτή, όπως συνέβη στην τεχνολογία». «Δεν μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη η τιμή του νερού αλλά πρέπει να ασκείται ο κεντρικός έλεγχος» κατέληξε ο κ. Δημητρακάς.

Από την πλευρά της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ασημία Ξηροτύρη σχολίασε πως είχε διαφωνήσει στη Βουλή με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των μεγάλων λιμένων. «Πρέπει η Πολιτεία να κρατήσει έστω το μειοδοτικό πακέτο ποσοστών στις εταιρίες αυτές, όπως προβλέπεται στα καταστατικά τους» είπε. «Δεν έχει κανένα νόημα η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ο επενδυτής δεν θα καλυτερεύσει τα πράγματα. Μένουν ανοικτά μέτωπα ακόμα και από την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων» σχολίασε η κ. Ξηροτύρη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τα στελέχη αλλά και οι βουλευτές του κόμματος μίλησαν και για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΥΑΘ και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης, συμφερόντων τράπεζας Πειραιώς και Ελληνικού Δημοσίου, για το εκσυγχρονισμό της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων, θέμα που ανέδειξε η «Κ». Σημειώνεται πως μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας υπογράφτηκε συμφωνία των δυο πλευρών παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου για παρεμβάσεις ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ΜΚΑ. Η τελευταία λειτουργεί χωρίς άδεια με αποτέλεσμα να «πέφτουν» περίπου πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα ακατέργαστα βιομηχανικά λύματα στο Θερμαϊκό Κόλπο. Τα ρεπορτάζ της «Κ» προκάλεσαν παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Τσαμασλή που αποφάσισε να μπει «λουκέτο» στην ΜΚΑ.

«Λόγω απουσίας άδειας λειτουργίας της ΜΚΑ, οι επιχειρήσεις στη Βιομηχανική περιοχή στη Σίνδο δεν μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας. Στο παρελθόν το κόστος του εκσυγχρονισμού της Μονάδας έφτανε τα 13 εκατομμύρια ευρώ και τώρα το ποσό που θα διαθέσει η Τράπεζα Πειραιώς συρρικώθηκε στα 3,5. Άρα τα υπόλοιπα δέκα θα τα βάλει η ΕΥΑΘ» τόνισε ο Σωτήρης Σιωμάδης.

Από την πλευρά της η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου που πήγε πρόσφατα το θέμα στη Βουλή υποβάλλοντας επίκαιρες ερωτήσεις στους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εκπροσώπησαν την πλευρά του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΒΑ. Η Μονάδα λειτουργούσε από το 1997 έως το 2006 χωρίς άδεια, ενώ πρόσφατα έληξε και η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων βάσει της οποία ήταν ανοιχτή. Η Πολιτεία πρέπει να επιβάλει στην Τράπεζα Πειραιώς να κάνει τα έργα για να σταματήσει αυτό το διαρκές έγκλημα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.