Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Παράδειγμα προς αποφυγή η διαχείριση της τελευταίας εβδομάδας - Karfitsa.gr
People

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Παράδειγμα προς αποφυγή η διαχείριση της τελευταίας εβδομάδας

Κλασσικό παράδειγμα κακού συντονισμού που θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή, χαρακτήρισε ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη του στην karfitsa, την όλη διαχείριση του θέματος της χαλάρωσης ή μη των μέτρων κατά της πανδημίας, κατά την τελευταία εβδομάδα, από πλευράς επιτροπής ειδικών, γεγονός που οδήγησε σε σύγχυση την αγορά και σε αγανάκτηση τους καταστηματάρχες μεταξύ άλλων περιοχών και στη Θεσσαλονίκη που ενώ ετοιμάστηκαν για άνοιγμα του λιανεμπορίου, τελευταία στιγμή αυτό άλλαξε και το κλείσιμο συνεχίστηκε.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

 

Ο κ. Βαρτζόπουλος χαρακτηρίζει επιδημιολογικώς ουδέτερη τη λειτουργία του λιανεμπορίου, όπως και πολύ χρήσιμο εργαλείο τα selftests.

Οι καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη δηλώνουν αγανακτισμένοι από την αιφνιδιαστική αναστολή ανοίγματος του λιανεμπορίου. Ποια η άποψη σας; Κλασσικό παράδειγμα κακού συντονισμού. Η διαχείριση των συνεδριάσεων της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων, της λήψεως αποφάσεων από αυτήν και των δημοσίων ενημερώσεων του κοινού κατά την τελευταία εβδομάδα θα πρέπει από τούδε, να διδάσκεται στις σχετικές σχολές δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων ως παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν θα πρέπει βέβαια να αδικούμε τους υπευθύνους. Για πάρα πολλούς μήνες τα έχουν καταφέρει θαυμάσια και προσφέρουν πάρα πολλά. Και θα συνεχίσουν, να είναι πολύ καλοί. Ήταν μια κακή στιγμή. Shithappens!

Το πρόβλημα λοιπόν προέκυψε από την ακύρωση μιας πρόωρης προαγγελίας ανοίγματος. Δεν έχει – και δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται να έχει- καμία σχέση με το πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά, πράγμα που εξαρτάται απολύτως από την εξέλιξη των επιδημιολογικών μεγεθών και των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως τα εκτιμά βέβαια η Επιτροπή των ειδικών.

 

Τα κρούσματα δεν υποχωρούν. Ως πολιτικός αλλά και ως γιατρός που πιστεύετε πως οφείλετε αυτό, καθώς μέτρα έχουν ληφθεί;

Η ερώτηση θίγει την πεμπτουσία του προβλήματος. Αναφέρεται βέβαια στις αποφάσεις της επιτροπής, που έχουν αποκλειστικώς επιστημονική βάση. Άρα και η όποια σχετική κρίση έχει επιστημονικό χαρακτήρα. Η εφαρμογή, και μόνον η εφαρμογή, αυτών των αποφάσεων εναπόκειται μετά στην Πολιτεία. Η οποία και κρίνεται γι’ αυτό, αλλά μόνον γι’ αυτό!

Το εάν λοιπόν θα ανοίξει ή θα κλείσει μια κοινωνική, οικονομική, εκπαιδευτική ή οιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εξαρτάται από την επιστημονική άποψη της Επιτροπής για την επικινδυνότητα διασποράς της νόσου μέσω μιας εκάστης αυτών.

Είναι επιστημονικώς γνωστόν, ότι ο ιός μεταδίδεται εκεί όπου υπάρχει στενή επαφή αρκετού χρόνου ( > 15’) χωρίς μάσκα. Άρα ο κίνδυνος είναι τεράστιος στις προσωπικές επαφές στα σπίτια, και σε όλες τις κοινωνικές επαφές tête à tête σε στιγμές χαλάρωσης, πχ βόλτες, καφές και κουβέντα στα όρθια, σε πλατείες, πάρκα, παραλίες κοκ. Όπως επίσης και στα σχολεία βέβαια, δεδομένου ότι παιδιά και έφηβοι είναι συχνότατα υποσυμπτωματικοί φορείς. Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος στους χώρους δουλειάς, είτε εξυπηρετείται κόσμος ή όχι, διότι εκεί υπάρχει ελεγχόμενη συμμόρφωση και προσοχή.

Προσωπική μου άποψη λοιπόν είναι, ότι θα ήταν επιδημιολογικώς ουδέτερο αν συνεχιζόταν η οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, πλην εστιάσεως. Εκείνο, που θα έπρεπε, να περιορισθεί ουσιαστικά είναι όλες οι λοιπές κοινωνικές επαφές και τα σχολεία φυσικά. Δεδομένου βέβαια, ότι αυτό είναι ανέφικτο τις ώρες εργασίας, η μόνη απομένουσα λύση είναι η επιβολή αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας από ενωρίς το βράδυ και τις αργίες. Αλλά όταν λέμε απαγόρευση εννοούμε απαγόρευση.

Τα selftests που είναι πλέον διαθέσιμα σίγουρα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Πριν όμως προχωρήσουμε σε αποφάσεις θα πρέπει να έχουμε επιστημονική εικόνα της επίδρασης τους στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κυβερνητική εντολή; Παρά τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί ο κλάδος κάνει λόγο για «κύμα λουκέτων» που βρίσκεται προ των πυλών…

Η πανδημία είναι μια φυσική καταστροφή και μάλιστα μεγάλη. Είναι αδύνατον, να μη υπάρξουν μεγάλες ζημιές και είναι αδύνατον αυτές οι ζημιές, να αποκατασταθούν στο ακέραιο. Αυτό που προσπαθεί η Κυβέρνηση είναι, να απαλύνει την ζημιά και να βοηθήσει την επανεκκίνηση. Φυσικά δεν είμαστε Γερμανία, ούτε ΗΠΑ. Σε ποια κατάσταση ήταν η χώρα το 2019 το ξέρει όλος η κόσμος. Μέχρις στιγμής έχουν η αποκατάσταση κόστισε 30δις και συνεχίζεται. Υπάρχουν ειδικά μέτρα για τις κλειστές επιχειρήσεις, τα οποία εξειδικεύονται και επεκτείνονται συνεχώς. Απλώνουμε τα πόδια όσο η κουβέρτα, που έχουμε. Η χώρα πρέπει, να διατηρήσει το αξιόχρεο της. Αν δεν είχαμε πάθει και ΣΥΡΙΖΑ το 2015 θα ήμασταν πολύ καλύτερα.

 

Ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξη του υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει την επιτροπή ειδικών και την πιέζει ώστε να γνωμοδοτεί βάση των πολιτικών που θέλει η ίδια να εφαρμόσει. Τι απαντάτε;

Είναι γνωστόν, ότι ο κ. Τσίπρας έχει καλπάζουσα φαντασία και εξαιρετική δεξιότητα στην μυθοπλασία. Η Κυβέρνηση ακολουθεί τις υποδείξεις της επιτροπής. Όσοι πιστεύουν, ότι μπορούν να καθοδηγήσουν οι πολιτικοί τους γιατρούς απλούστατα δεν ξέρουν τους γιατρούς.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ