Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου - Karfitsa.gr
Health

Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

eksetaseis1Δύο νέα κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, με τη νόσο να «εμφανίζεται» πλέον και στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης σε άνθρωπο του ιού που κυκλοφορεί στη χώρα μέσω του πληθυσμού των κουνουπιών επιβεβαιώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι εφέτος η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου θα έχει έντονο «στίγμα» λόγω του μεγάλου μολυσματικού φορτίου που κουβαλούν τα κουνούπια.
 
Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το ένα περιστατικό αφορά σε ηλικιωμένο άνδρα από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος πάσχει από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα –ηλικιωμένος και με ιστορικό νοσημάτων ήταν και ο άνδρας που έπεσε «θύμα» των κουνουπιών στην Αρτέμιδα Αττικής, κατέχοντας και την αρνητική πρωτιά στην λίστα με τους ασθενείς που εκδήλωσαν λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.  
 
Το δεύτερο περιστατικό αφορά σε νεαρή γυναίκα από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, η οποία επίσης πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
 

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

 
Οι ειδικοί του Κέντρου υπενθυμίζουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα ζώα μέσω του τσιμπήματος των κοινών κουνουπιών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
 
Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία που  έχουν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κλπ, αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνουν τέλος την αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.
 

Πηγή:protothema.gr 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ