, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εάν η κυβέρνηση ήταν θεατρικό θα είχε τίτλο… «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»

 orfanos
«Όχι» σε μια ενδεχόμενη πρόταση για συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ λέει ο ηθοποιός και εδώ και λίγους μήνες βουλευτής του «Ποταμιού», Νίκος Ορφανός. Μιλώντας στην Karfitsa υπογραμμίζει πως κάθε αναφορά στη δραχμή συντηρεί το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας και χαρακτηρίζει τη στροφή σε άλλες πηγές χρηματοδότησης εκτός ΕΕ «ανέφικτη». Ο κ. Ορφανός αναφέρεται στην πρώτη στιγμή που κάθισε στα έδρανα του Κοινοβουλίου και στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου για την οποία υποστηρίζει πως συμπεριφέρεται σαν «πολιτικός αρχηγός». Σε ό,τι αφορά τη συγκυβέρνηση, εάν αυτή ήταν θεατρικό έργο θα ήταν, όπως υποστηρίζει, του Πιραντέλλο.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Θεωρείτε πως η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ένα… σενάριο (πλέον) αληθινό; Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας φέρνει στο μυαλό η φράση «επιστροφή στη δραχμή»;
Πιστεύω πως κάθε αναφορά στη δραχμή συντηρεί το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας στην κοινωνία. Η αλλαγή του νομίσματος θα σηματοδοτούσε μία εθνική ήττα, τη διπλωματική απομόνωση της χώρας και στραγγαλισμό στην εξυπηρέτηση των αναγκών μας. Η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης παραγωγικά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει τη χώρα υποχείριο στον πολιτικό του τυχοδιωκτισμό, προκειμένου να ικανοποιήσει ιδεοληψίες και κομματικά ενοχικά σύνδρομα. Η Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης. Θεωρώ λοιπόν ένα τέτοιο σενάριο εκτός τόπου και χρόνου.
Γιατί είναι τόσο κακό να στραφούμε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Ρωσία; 
Δεν είναι ζήτημα «κακού», είναι απλώς ανέφικτο. Η Ρωσία προ μηνών βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι ΗΠΑ πάντα σε στηρίζουν με ανταλλάγματα. Θα ήταν παράδοξο μία αριστερή κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί ξαφνικά από την «ιμπεριαλιστική» Αμερική! Κανένας δε σου δίνει λεφτά χαριστικά. Αν υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια, καλώς να συζητήσουμε, με διαφάνεια και καθαρότητα. Αλλά υπάρχουν; Πολύ αμφιβάλλω.
Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα με την επένδυση χρυσού στις Σκουριές. Ο αρμόδιος υπουργός μάλιστα φοβάται πως στην περιοχή θα θρηνήσουμε νεκρό. Το Ποτάμι είναι υπέρ της επένδυσης ή όχι; 
Το Ποτάμι είναι υπέρ της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της τήρησης όλων των περιβαλλοντικών κανόνων, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας. Κουκουλοφόρους τραμπούκους που πετάνε μπουλόνια και πέτρες σε ανθρώπους και καίνε αυτοκίνητα και οχήματα δεν τους υποστηρίζει. Και πάνω από όλα ζητούμε από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας. Κάποια στιγμή, θα πρέπει για τα σοβαρά ζητήματα να συζητήσουμε σοβαρά και όχι με κραυγές και συνθήματα.
Θεωρείτε πως η χώρα θα «πληρώσει ακριβά» το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και όχι με τον κ. Θεοδωράκη και αν ναι με ποιο τρόπο;
Είναι γεγονός ότι ήταν μια προσυμφωνημένη συνεργασία. Εγώ όμως κοιτάζω την πολιτική καθημερινότητα. Και βλέπω μία κυβέρνηση σε σύγχυση, με αλληλοαντικρουόμενες απόψεις και μία πρωτόγνωρη προχειρότητα, δεδομένης της κρισιμότητας των περιστάσεων. Και παράλληλα, με έκπληξη παρακολουθώ ένα τμήμα της κυβερνητικής Αριστεράς να απολαμβάνει τις εθνικιστικές εκδηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Η έξαρση αυτή του εθνικολαϊκισμού με τους χουντικούς συνειρμούς, δε θα μας βγει σε καλό.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα λέγατε «ναι» σε μια συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ; 
Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Εάν ήμασταν λιγούρια για εξουσία θα μπαίναμε από την πρώτη στιγμή. Αλλά μπορείς να καθίσεις δίπλα στους Ανεξέλεγκτους Έλληνες; Δίπλα στους αντιμεταρρυθμιστές του Λαφαζάνη; Δίπλα στους λομπίστες της δραχμής και τους συμπαθούντες των παρακρατικών κουκουλοφόρων και των δολοφόνων της 17 Νοέμβρη; Ευτυχώς όχι.
Εάν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ήταν θεατρική παράσταση τι είδος θεάτρου θα ήταν και τι… τίτλο θα είχε; 
«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Πάντα ο Πιραντέλλο είχε τους πιο πολιτικούς τίτλους στα έργα του.
Από την τηλεόραση και το θέατρο στο Κοινοβούλιο. Γιατί ασχοληθήκατε με την πολιτική; Τι σας εντυπωσίασε την πρώτη φορά που εισήλθατε στη Βουλή; Είναι το επίπεδο χαμηλό;
Πάντα ήμουν ενεργός πολίτης, ενημερωνόμουν και είχα άποψη. Εκτέθηκα στις εκλογές με προσωπικό ρίσκο και όσο υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζονται μέσω εμού, θα είμαι εδώ. Την πρώτη φορά που μπήκα στην αίθουσα της Ολομέλειας, αναλογίστηκα όλες αυτές τις ιστορικές συνεδριάσεις, που έκριναν την τύχη της χώρας. Να ξέρεις, ότι σε αυτά τα έδρανα περπάτησαν και κάθισαν προσωπικότητες σαν τη Μελίνα Μερκούρη, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Χαρίλαο Φλωράκη είναι ένα κάποιο δέος. Το επίπεδο των βουλευτών μας είναι νομίζω σε αρμονία με το επίπεδο των ψηφοφόρων. Αντιπροσωπεύονται οι πάντες, μπορώ να πω.
Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας από τη στιγμή που εκλεχτήκατε; 
Πολύ. Υπάρχει ατελείωτη μελέτη και τρέξιμο, ιδίως αυτούς τους πρώτους δύο μήνες. Η πρώτη φάση προσαρμογής πέρασε και τώρα μπαίνουμε σιγά σιγά στην ουσιαστική κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει πια ελεύθερος χρόνος και βεβαίως το θέατρο μπήκε σε δεύτερη μοίρα.
Έχετε δυο μήνες στη Βουλή. Θεωρείτε πως είναι λίγο το… θέατρο του παραλόγου; Το «Ποτάμι» σκέφτεται την πρόταση μομφής εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου; 
Όσον αφορά την πρόεδρο της Βουλής, είναι γεγονός ότι παραβιάζει συστηματικά το πρωτόκολλο και συμπεριφέρεται σαν πολιτικός αρχηγός, παρά σαν θεσμικός εκπρόσωπος. Υπάρχει πρόβλημα και αυτό είναι εμφανές όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στους πολίτες πια.
Μετανιώσατε για τη selfie την ημέρα της ορκωμοσίας, που έγινε πρώτη είδηση στα ΜΜΕ με ποικίλα σχόλια; 
Καθόλου. Η κακεντρέχεια δε με αφορά. Το να λέει κάποιος ότι επειδή αυτοφωτογραφηθήκαμε για 10 δευτερόλεπτα, δεν είμαστε καλοί στα καθήκοντά μας, μου φαίνεται παράδοξο. Ο ίδιος ο Ομπάμα το έκανε, πρόσφατα μέσα στο Λευκό Οίκο. Τα κοινωνικά δίκτυα, αρέσκονται σε σημαντικό ποσοστό, στον κανιβαλισμό και την απαξίωση. Δεν τα λαμβάνω υπ’ όψη μου. Εκφράζομαι όπως εγώ θεωρώ σωστό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.