fbpx

, Πέμπτη
12 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Η χαμένη ευκαιρία της λίστας

Αν η επιλογή της σταυροδοσίας αντί λίστας θεωρήθηκε επιβεβλημένη λόγω της επαπειλούμενης αποχής, τελικώς, αποδείχθηκε ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να στείλει τους καταλληλότερους ανθρώπου στις Βρυξέλες.

Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και προβλεπόμενο. Οι γνωστοί κυριάρχησαν. Ενας στους τέσσερις εκλεγέντες ευρωβουλευτές είναι δημοσιογράφος (η δηλώνει τέτοιος) και μάλιστα τηλεοπτικός, δηλαδή αναγνωρίσιμος. Νομικοί και δικηγόροι μόλις τρεις στους 21 ενώ μολονότι υπήρχαν τρεις χρυσοί Ολυμπιονίκες, το κοινό ψήφισε από αθλητές μόνο το Νίκο Παππά. Ασφαλώς και η περίπτωση της … Γαλάτως Αλεξανδράκη που 50 χιλιάδες ψηφοφόροι της  «Ελληνικής Λύσης», την έστειλαν εντελώς «απροσδόκητα» στην ευρωβουλή και όπως μαθαίνω, ο Βελόπουλος ψάχνει εύσχημο και ευγενή τρόπο για να αντικαταστήσει την συμπαθή πλην ανίδεη περί των ευρωπαϊκών θεμάτων κτηνοτρόφισσα από τον Έβρο. Αλλά και τους υπόλοιπους δεν τους λες και επαϊοντες: Εκλεγμένη επίσης, γνωστή από την τηλεόραση παρουσιάστρια, έστεκε ανήμπορη να αρθρώσει λέξη στις ερωτήσεις έμπειρου δημοσιογράφου. Η εικόνα ήταν επιεικώς θλιβερή και δεν ήταν η μοναδική. Και ούτε το φαινόμενο της στήριξης των απολιτίκ αμιγώς ελληνικό.

Η Ελλαδίτες Κύπριοι έστειλαν με 20% ποσοστό τον Φειδία, έναν youtuber που με την εκλογή του παρήγαγε .. πολιτική κι ας μην είχε ιδέα εκείνος. Είναι πράγματι, σοκαριστικό το γεγονός ότι 71.330 πολίτες επέλεξαν να στείλουν στην Ευρωβουλή ως εκπρόσωπό τους ένα παιδί, χωρίς σπουδές, ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις για το τι συμβαίνει στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή ένα κόμμα 100 ετών το ΑΚΕΛ να παίρνει 79.163 ψήφους. Παρακολούθησα μερικά βίντεο του συγκεκριμένου – ο οποίος αριθμεί 2,6 εκατομμύρια ακολούθους -, στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι της πλάκας, δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί και ως stand up comedian, ωστόσο, φαίνεται ότι «γκελάρει» στην πιτσιρικαρία και με την εκλογή του η Κύπρος έστειλε μήνυμα αποδοκιμασίας προς την υπάρχουσα πολιτική και τους πολιτικούς. Βεβαίως, το να έχεις έξι όλους κι όλους ευρωβουλευτές σημαίνει ότι δε διαθέτεις πολλές επιλογές για να «ακυρώνεις» μία με την εκλογή ενός αερόλιθου, ωστόσο, ουδέν κακόν (αν είναι κακό), αμιγές καλού: Εξαιτίας της εκλογής του Φειδίου, το ΑΚΕΛ εξέλεξε μόνο έναν ευρωβουλευτή κι όχι δυο. Αποτέλεσμα ήταν να μην επανεκλεγεί ο Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2019 ως ένθερμος υποστηρικτής της Ομόσπονδης λύσης αλλά αποδείχθηκε ότι εξυπηρετεί περισσότερο τις τουρκικές θέσεις.

Άλλη περίπτωση στην Ευρώπη είναι ο επικεφαλής του SALF στην Ισπανία , ο 34χρονος ακροδεξιός «ακτιβιστής» και YouTuber και ονομάζεται Λουίς Πέρεθ Φερνάντεθ , γνωστός όμως στα κοινωνικά δίκτυα ως Αλβίσε Πέρεθ. Ο Αλβίσε Πέρεθ έγινε διάσημος για τον εναγκαλισμό του με την ακροδεξιά, οι ακραίες θέσεις του και οι επιθέσεις εναντίον γνωστών προσωπικοτήτων τον οδήγησαν στα δικαστήρια μετρώντας ουκ ολίγες καταδίκες. Την περίοδο της πανδημίας διέδιδε ότι η 76χρονη πρώην δήμαρχος της Μαδρίτης είχε λάβει προσωπική αναπνευστική συσκευή στο σπίτι της για να αποφύγει να πάει σε νοσοκομείο ή ότι ο υπουργός Υγείας ήταν θετικός σε Covid αλλά το έκρυβε κι έδειχνε στο διαδίκτυο πλαστό τεστ. Καταδικάστηκε στα δικαστήρια και για τις δύο υποθέσεις αφού ήταν fake news αλλά η ακραία δράση του την περίοδο της πανδημίας τον έκανε διάσημο.

Αν η επιλογή της σταυροδοσίας αντί λίστας θεωρήθηκε επιβεβλημένη λόγω της επαπειλούμενης αποχής, τελικώς, αποδείχθηκε ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να στείλει στις Βρυξέλες ανθρώπους εξαιρετικούς και γνώστες επί των ευρωπαϊκών θεμάτων που όμως είχαν την «ατυχία» να μην τους γνωρίζει το κοινό ως τηλεπερσόνες, λαϊκιστές δημοσιογράφους, αθλητές, ή youtubers. Διότι ούτε η αποχή αποφεύχθηκε ούτε το κάζο με την επιλογή προσώπων. Και εν πάση περιπτώσει, τι 60 τι 70% αποχή. Τουλάχιστο  ο κάθε αρχηγός θα είχε την ευθύνη να στείλει στις βρυξέλες τους κατά τη γνώμη του καταλληλότερους γι αυτή τη δουλειά.

Ο Φειδίας υποσχέθηκε ότι θα συσπειρώσει όλους τους ανεξάρτητους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλες. θα πρότεινα να συμπεριλάβει και τη συμπαθεστάτη Γαλάτω η οποία τουλάχιστο μπορεί να προωθήσει στο εξωτερικό και τα συμφέροντα της ελληνικής … κτηνοτροφίας! Ανεξάρτητοι είναι συνήθως εκείνοι που φεύγουν από ένα κόμμα, ή τους διώχνουν από ένα κόμμα. Όπως η Εύα Καϊλή, ο Γιάννης Λαγός και ο Αλέξης Γεωργούλης για παράδειγμα. Κάτι σας θυμίζουν, έτσι δεν είναι;

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

#Tags: Must Read

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.