, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εισιτήριο για ΤΕΙ με μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3!

edrana-panepistimio-arxeioΣε αντίθετες κατευθύνσεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη μία, η «βουτιά» σε ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα, π.χ. σε ΤΕΙ Τεχνολογικών Επιστημών του 2ου επιστημονικού πεδίου, εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακή σε σημείο, μάλιστα, που το «εισιτήριο» εισαγωγής μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη και με μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3(!). Κι από την άλλη, η άνοδος των βάσεων σε μεσαίες σχολές των Επιστημών Υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας 12 ή 13 να μείνουν «εκτός των πυλών».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη στην «ΗτΣ», τα συμπεράσματα που προκύπτουν ανά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:

Εισιτήριο για ΤΕΙ με μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3!

1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Ελαφρώς πτωτικά αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες Νομικές Σχολές και δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν κάτω από τα 18.000 μόρια. Πέρυσι, η βάση εισαγωγής στη Νομική Αθήνας είχε διαμορφωθεί στα 18.223 μόρια. Εκτιμάται έτσι ότι όλοι οι αριστούχοι -συνολικά 993 υποψήφιοι συγκέντρωσαν βαθμολογίες από 18 έως 20- θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις Νομικές Σχολές που θα διαθέσουν συνολικά 1.210 θέσεις. Στον αντίποδα, ωστόσο, καθώς ο ανταγωνισμός στο 1ο πεδίο είναι μεγάλος, αφού 25.595 υποψήφιοι διεκδικούν συνολικά μόλις 10.000 θέσεις, εκτιμάται ότι θα δοθεί «μάχη» για μια θέση στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, όπως και στις κοινές σχολές π.χ. Αστυνομία και Πυροσβεστική, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν άνοδο.

Εισιτήριο για ΤΕΙ με μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3!

2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών:Πτωτική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές τις οποίες φέτος διεκδικούν περίπου 19.300 υποψήφιοι όταν πέρυσι οι εν δυνάμει υποψήφιοι από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση ανέρχονταν σε περίπου 50.000. Στις Πολυτεχνικές σχολές, η πτώση θα είναι μικρότερη στις υψηλόβαθμες της Αθήνας τις οποίες διεκδικούν συνολικά 1.290 αριστούχοι και μεγαλύτερη στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες της περιφέρειας. Η πτώση εκτιμάται ότι θα είναι εντυπωσιακή στις Φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ μεγάλη θα είναι η «βουτιά» σε χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ, π.χ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, με αποτέλεσμα να αρκεί μέσος όρος βαθμολογίας 2 ή 3 για την εισαγωγή.
3ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας: Οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική ανεβάζουν ελαφρά τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές και στις υπόλοιπες Σχολές των Επιστημών Υγείας, όπως Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές. Η Ιατρική Αθήνας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια (από 18.924 μόρια πέρυσι), ενώ η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται στα 18.500 μόρια (από 18.174 πέρυσι). Ωστόσο, σημαντική άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις σε σχολές που μέχρι πέρυσι ήταν σε διαφορετικό πεδίο, π.χ. οι Γεωπονικές και Βιολογίας, καθώς και στα παραϊατρικά τμήματα τα οποία φέτος διεκδικούν οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών, ενώ μέχρι πέρυσι «μονοπωλούσαν» οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που παραδοσιακά συγκεντρώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες. Η άνοδος των βάσεων σε μεσαίες σχολές των Επιστημών Υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα υποψήφιοι με μέσο όρο βαθμολογίας 12 ή 13 να μείνουν «εκτός των πυλών».
4ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης: Οι βάσεις στα Παιδαγωγικά τμήματα, για τα οποία το ενδιαφέρον έχει περιορισθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των μηδενικών προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση, αναμένεται να «γκρεμιστούν» ακόμη και στα 9.000 μόρια στην περιφέρεια. Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν πλέον απομονωθεί στο 4ο πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος. Φέτος, 9.726 υποψήφιοι διεκδικούν περίπου 5.000 διαθέσιμες θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας, με βαθμολογίες ιδιαίτερα χαμηλές. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους είχαν επιδόσεις κάτω των 10.000 μορίων, ενώ στο μάθημα «κλειδί» της Ιστορίας γενικής παιδείας το 53,99% έγραψε από 0-5.
5ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας – Πληροφορικής: Ο μικρός αριθμός των αριστούχων σε αυτό το πεδίο -μόλις 203 συγκέντρωσαν βαθμολογίες από 18-20- πιέζει προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στις Οικονομικές σχολές. Η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη στην Αθήνα, ενώ το βαθμολογικό όριο θα προσδιορίζεται περί 17.500 μόρια. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν εκπλήξεις καθώς είναι η πρώτη φορά που οι σχολές Οικονομικών και Πληροφορικών βρίσκονται στο ίδιο πεδίο και δεν είναι γνωστό ποιες θα προτιμήσουν πρώτα οι υποψήφιοι. imerisia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.