, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Eίχα ζητήσει από τον Τσίπρα να παραιτηθώ!»

Πανούσης, φωτο Σάββας Αυγητίδης
(ΦΩΤΟ: Σάββας Αυγητίδης)Για την απομάκρυνση του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ζήτησε ο ίδιος από τον πρωθυπουργό, για το ενδεχόμενο των εκλογών, για την… αλλαγή στην προεδρία της Βουλής αλλά και για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι ασκήθηκαν πιέσεις για την αποπομπή του λέγοντας ότι «η πίεση που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός για μένα ήταν μεγάλη, του ζήτησα να με αφήσει εκτός κυβέρνησης, εκείνος επέμεινε να μείνω. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να φύγω δεν θέλω να του δημιουργώ προβλήματα, με μεγάλη χαρά να έρθει ένας καλύτερος. Προσπάθησα να πω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να είμαι σε αυτό το υπουργείο, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα, όσο το θεωρεί θα προσφέρω», ενώ εκτίμησε πως «ο Τσίπρας, να βάλει δέκα υπουργούς που δεν θα είναι υποψήφιοι, που να τιμούν την υπογραφή του Πρωθυπουργού, για να μπορεί να παίξει η ομάδα».
«Αν κάποιος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Δεν είσαι υποχρεωμένος να είσαι υπουργός αν αυτό που πας να εφαρμόσεις δεν το πιστεύεις. Δεν μπορείς να κάνεις έναν νόμο λέγοντας ότι δεν τον πιστεύεις, πως θα πείσεις τον κόσμο αν εσύ δεν το πιστεύεις;», τόνισε.
Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εκτίμησε πως «οι απόψεις του είναι εκτός πραγματικότητας, γεγονός που μπορεί να είναι ρομαντικό, αλλά δημιουργεί κινδύνους. Θεωρώ ότι είναι έντιμος και συνεπής πολιτικός, αν αυτά που πιστεύει είναι εφαρμόσιμα θα φανεί . Αν δεν πεις ακριβώς τι θες να κάνεις, τι συνέπειες θα έχει και τι θα συμβεί αν δεν έχεις δίκιο, μένει κάτι μετέωρο».
«Μια τόσο μεγάλη διαφορά δεν μπορεί να συνυπάρξει, είναι τελείως διαφορετική πολιτική. Από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι διαφωνούν τόσο πολύ σε κάποια ζητήματα αποχωρούν και κάνουν ένα άλλο κόμμα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ.Πανούσης τόνισε χαρακτήρισε ‘’αμήχανη πρόταση με αντιφάσεις ως διαδικασία, αποτέλεσμα και συνέπειες’’, εκτιμώντας ότι «ήταν αμηχανία και προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Είχα δηλώσει ότι δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, από τη στιγμή που είπε ο Πρωθυπουργός δημοψήφισμα, ακολούθησα τη δική του πρόταση».
Ο κ. Πανούσης καταλόγισε αχαριστία απέναντι στον Πρωθυπουργό από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι «η ελληνική κοινωνία μπορεί σε μια νύχτα να σε κάψει, δεν μπορεί να είσαι αχάριστος και να πετάς έναν άνθρωπο στη σέντρα. Περνάει το μέτρο κάθε μέρα. Έπαιξες το ρόλο σου ιστορικά, αλλά θα τον κρίνουν άλλοι. Γυρνάει μπούμερανγκ αυτό, δε χρειάζεται κάθε μέρα να αποδεικνύεις ότι είσαι εντάξει και οι άλλοι δεν είναι».
«Ο πρωθυπουργός σου αναθέτει πολύ σοβαρό έργο σε κρίσιμη περίοδο, ήσουν το πρώτο όνομα παγκοσμίως, τα πράγματα πήραν άλλη πορεία, δε βρέθηκες ούτε στιγματισμένος ούτε εκτός, έκανες ένα βήμα πλάι. Παραμένεις μια σοβαρή προσωπικότητα, επιστημονική και πολιτική. Θα έλεγα ευχαριστώ πολύ για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Είναι να δυνατόν να έβγαινα να καταγγείλω το ΣΥΡΙΖΑ κλπ ότι όλα είναι συνωμοσίες», διερωτήθηκε ο Γιάννης Πανούσης.
Για την Πρόεδρο της Βουλής είπε πως επιδιώκει την ένταση και υπερβαίνει κατά πολύ τις θεσμικές παραδόσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια βουλευτής που ήθελε την ένταση και έχει αυτή τη στιγμή τα θεσμικά εργαλεία να δημιουργεί ένταση. Υπερβαίνει τις θεσμικές παραδόσεις, το κάνει γιατί θέλει να φτιάξει ένα ειδικό προφίλ του ΠτΒ εν γένει ή γιατί μέσα στο πολιτικό σύστημα ψάχνει να βρει ειδικό ρόλο; Δε νομίζω ότι βοηθάει ούτε την ίδια» .
«Η Βουλή θέλει πρόεδρο σοφό και συνετό. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει, νομίζω ότι προκαλεί τη σύγκρουση δεν της ξεφεύγει. Στην ομιλία της είχε ακραίες απόψεις και με αυτές ενοχλούμαι εγώ. Αυτή είναι η Ελλάδα του 2015, αντί να ηρεμούμε, να συνθέτουμε ή να κανιβαλίζουμε; Όταν διαφωνούμε να πάμε πλάι. Μπορώ να γίνω ήρωας και εγώ αύριο, για πόσο κρατάει όμως αυτό; Σε τι βοηθάει στο προσωπικό μου prestige;», πρόσθεσε.
Για τη Νάντια Βαλαβάνη τόνισε ότι «υπάρχει μια αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Η κ. Βαλαβάνη είναι μια εξαιρετική συνάδερφος, δεν θεωρώ ότι έχει εμπλακεί σε αυτό, όμως αντικειμενικά όταν το παιδί σου ή σύζυγος κλπ. διαπράττει κάτι που έχει ένα βάρος, πρέπει να το παίρνεις πάνω σου. Αν έλεγε ότι λυπάμαι που το έκανε η μητέρα μου αλλά εγώ παίρνω την ευθύνη θα χειροκροτούσε ο κόσμος».
Αναφερόμενος στον Παύλο Χαϊκάλη σχολίασε πως « τον Χαϊκάλη ως βουλευτής του είχα πει να αλλάξουμε ρόλους να γίνει εκείνος καθηγητής και εγώ το 50-50, ως υπουργός δεν ξέρω τι θα παίξει».
Αναφερόμενος στις επικρίσεις για την Αστυνομία, τόνισε ότι «υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα κίνημα και μια κυβέρνηση που εφαρμόζει τους Νόμους το κράτος δικαίου και η δημοκρατία όπως εκφράζεται απ την αστυνομία τη στιγμή των γεγονότων θα εφαρμοστεί», είπε και συνέχισε: « Θα ήθελα να μάθω ποια είναι η αριστερή στροφή στην αστυνομία από αυτούς που λένε ότι ‘’ο Πανούσης δεν είναι αριστερή στροφή’’. Κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων δεν θα είμαι στην κυβέρνηση, θα χαρώ πολύ να δω ποιο θα είναι το άλλο μοντέλο, μιας αριστερής αστυνόμευσης», τόνισε.
«Βραχύβια η νέα κυβέρνηση», εκτίμησε στον Αlpha 989 ο Γιάννης Πανούσης, λέγοντας πως «δεν ξέρω αν οι εκλογές γινόντουσαν σε τρεισήμισι χρόνια, αν θα ήταν αυτά τα πρόσωπα. Ίσως δεν ήταν αυτά τα πρόσωπα του ανασχηματισμού χωρίς την προοπτική των εκλογών μετά το καλοκαίρι».
«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς το κριτήριο του πρωθυπουργού αν πχ είναι μια ισορροπία εσωτερική ανάμεσα σε ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, ισορροπία στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ ή ισορροπία ανάμεσα στο πότε θα κάνουμε εκλογές, αυτός ξέρει», εκτίμησε ο Γ. Πανούσης για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖ Α-ΑΝΕΛ και το ενδεχόμενο εκλογών.
«Απ’ ό, τι φαίνεται και αν επιβεβαιωθεί την Τετάρτη το σχίσμα, μες τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να κυβερνήσεις με 120 συν πλην έναν βουλευτές, άρα εκ των πραγμάτων πάμε για εκλογές», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι «οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας δε βοηθούν. Εδώ βλέπετε τρία κόμματα και έχουν προβλήματα ιδεολογικά κλπ. Σκεφτείτε να ψάξουμε να βρούμε τους καλύτερους και σοφούς από όλα τα κόμματα, άντε να συνεννοηθούν αυτοί μεταξύ τους, που έχουν διαφορετικές αφετηρίες», αλλά πρόσθεσε πως «πιστεύω στο άνοιγμα του Τσίπρα, το οποίο όμως δεν είδα. Η ελληνική κοινή γνώμη θέλει τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Δεν είναι κακό να είσαι αριστερός σοσιαλδημοκράτης. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Τσίπρας έχει γαλουχηθεί στον ριζοσπαστισμό τον αριστερό , αυτό είναι δύσκολο να το κάνει, αλλά δε θα ήταν κακό να βγουν δυνάμεις από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο από αριστερό Πρωθυπουργό. Δε θα πουλήσει τίποτα ο ίδιος», δεδομένου ότι -όπως είπε- “από την άλλη πλευρά του έχουν κόψει το δρόμο… ας πούμε η αριστερή πλατφόρμα. Τι σημαίνει αυτό; Θα αυξήσεις τον αριθμό των ανθρώπων που σε αμφισβητούν με το ίδιο μοντέλο. Άρα ποια θα είναι η διεύρυνση σου;»
«Πολιτικά και κοινωνικά για να κάνεις μεταρρυθμίσεις πρέπει πας και σε άλλες δυνάμεις χωρίς να χάσεις το προφίλ σου», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.