Εκατοντάδες λιμνάζουσες υποθέσεις θα αναλάβουν 22 έμπειροι δικαστικοί - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Εκατοντάδες λιμνάζουσες υποθέσεις θα αναλάβουν 22 έμπειροι δικαστικοί

Δύναμη ταχείας επέμβασης στη Δικαιοσύνη

05DFBDD503DA915F21F81BD82A75FD2E

«Ομάδα δράσης» που αναμένεται να δώσει πνοή στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Με απόφασή του, 22 εισαγγελείς πρωτοδικών που έχουν προαχθεί σε αντεισαγγελείς εφετών, τοποθετούνται πλέον στο Εφετείο και αναλαμβάνουν να σηκώσουν το βάρος των υποθέσεων που λιμνάζουν, με φόντο εκατοντάδες, αν όχι και χιλιάδες, κακουργηματικές πράξεις.
Πρόκειται κατ’ αρχάς για τη σημερινή προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Παναγιώτα Φάκου, δικαστικό με γνώση και πείρα, η θητεία της οποίας λήγει επισήμως στις 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Πολλοί από τους σημερινούς αντεισαγγελείς Εφετών είναι ευρύτερα γνωστοί, καθώς στο παρελθόν έχουν αναμειχθεί σε υποθέσεις ενδιαφέροντος: ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της κυρίας Ευγενίας Κυβέλου, λόγω της εμπλοκής της στην έρευνα για τις μίζες που δόθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και αυτή της κυρίας Καλλιόπης Νταγιάντα, που από τη θέση της Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ασχολήθηκε με την πολύκροτη υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου και την καταγραφή της επίμαχης προσωπικής συνομιλίας του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Αναλυτικά, τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι τα εξής: Γεώργιος Βούλγαρης, Ελισάβετ Βίδρα, Αγορίτσα Καράτζιου, Αικατερίνη Αντωνίου, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Βασιλική Κρίνα, Αθηνά Θεοδωροπούλου, Παναγιώτα Συμιγιάννη, Μαρία Γαζή, Διονυσία Παπαδοπούλου, Πασχάλης Παπαοικονόμου, Σοφία Πετράκη, Μαρία Σουκαρά, Παναγιώτα Ζαφειριάδου, Σταυρούλα Κουτουλάκου, Λάμπρος Πατσαβέλας, Γεωργία Δούρου, Μερόπη Σάμπαλη, Δημήτρης Πιέρρος.

Αποσυμφόρηση στα Τριμελή

Η κίνηση αυτή έρχεται να αποσυμφορήσει κυρίως τα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων και να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της αναβολής υποθέσεων και στις ατέρμονες καθυστερήσεις που φθάνουν στο σημείο αρνησιδικίας.

Το εν λόγω φαινόμενο, που παρατηρείται συνολικά στα δικαστήρια της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα την κατάταξη της Ελλάδας στην τέταρτη θέση – στον κατάλογο των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης – σε καταδίκες για παραβίαση του εύλογου χρόνου διάρκειας της δίκης. Η κατάσταση αυτή έχει μάλιστα δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, καθώς το ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει πρόστιμα που στο διάστημα της τελευταίας 15ετίας υπερβαίνουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Οσοι γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση τονίζουν ότι η έλλειψη (ικανών) προσώπων αποτελεί τροχοπέδη στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Κάθε δικαστής με 40 υποθέσεις

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (του 2012), εξάλλου, αθροίζουν τις υποθέσεις-αποφάσεις που απασχόλησαν το Εφετείο Αθηνών, μεταξύ άλλων σε επίπεδο Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων, και Πενταμελών Εφετείων, περίπου στις 4.900.

Σύμφωνα με τους επί μέρους αριθμούς που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ίδια η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κυρία Βασιλική Θάνου, κάθε δικαστής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναλαμβάνει περισσότερες από 40 υποθέσεις τον χρόνο, ενώ στο Πενταμελές Εφετείο περισσότερες από 25, όταν σε άλλες χώρες ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 7-8 υποθέσεις!

«Στο Εφετείο, δέκα πρόσωπα σηκώνουν μόνα τους όλο το φορτίο» είχε πει χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Εισαγγελέων, εξαιρώντας τους εφέτες-ειδικούς ανακριτές, οι οποίοι ασχολούνται με υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία και τη Χρυσή Αυγή.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ