09:57, Τετάρτη
26 Ιανουαρίου 2022

«Τα Οικονομικά του ’21» – Ημερίδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

«Τα Οικονομικά του ’21» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 10:00 – 14:00, στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ, του ΚΕ.Δ.Ε.Α του ΑΠΘ.

Η Επανάσταση του 1821 και ο απελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους και προκάλεσε το κίνημα του Φιλελληνισμού. Ποια ήταν όμως «τα Οικονομικά της Επανάστασης» ώστε ο επαναστατημένος λαός να καταφέρει να οργανωθεί και να συντηρηθεί; Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, Καθηγητές, Ερευνητές και Διδάκτορες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα και θα παρουσιάσουν την «οικονομική πλευρά της Επανάστασης».

Σημαντικό ρόλο εκείνη την περίοδο για την ενίσχυση των προσπαθειών της Φιλικής Εταιρείας έπαιξαν οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και προσφορές πλουσίων Ελλήνων. Ταυτόχρονα, ένα μέρος των αναγκών για τις πολεμικές δαπάνες καλύφθηκε από οικειοθελείς εισφορές και αργότερα από εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό.

«Τα οικονομικά δεδομένα εκείνης της περιόδου δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή λόγω έλλειψης τακτικής καταγραφής» αναφέρουν οι διοργανωτές της Ημερίδας και επισημαίνουν «όμως αξίζει να επικεντρωθούμε και να αναζητήσουμε τις οικονομικές πτυχές από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, και τη σχέση του με τον εξωτερικό δανεισμό, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι το πρωτεύον ζήτημα που επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του ΑΠΘ για το επετειακό έτος 2021, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/video-imerida-me-thema-ta-oikonomika-toy/

Σύνδεσμος συμμετοχής μέσω ZOOM: https://authgr.zoom.us/j/97496545152