, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Εκπέμπουν SOS για το… βούρκο!

Της Έλενας Καραβασίλη

Λάσπη, έντονη δυσοσμία, ακατέργαστα αστικά και βιομηχανικά λύματα, συνθέτουν το αποτρόπαιο σκηνικό στο  δυτικό θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές, το θαλάσσιο κομμάτι όπου πριν από 40 χρόνια βρισκόταν η παραλία της Κασκάρκας, πλέον αποτελεί έναν τεράστιο βούρκο. Μπορεί τα βυρσοδεψία να απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Δενδροποτάμου εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, όμως οι καταστροφικές επιπτώσεις που είχαν για το περιβάλλον παρέμειναν. Αρμόδιοι φορείς, δήμαρχοι, κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρήθηκαν αρκετές φορές στο παρελθόν προκειμένου να δοθεί μία λύση, ενώ οι επιστήμονες χρόνια τώρα επισημαίνουν τις βλαβερές επιπτώσεις που υπάρχουν, με το συγκεκριμένο κομμάτι να αποτελεί «εστία μόλυνσης».

Τέλος σε αυτήν την «εικόνα ντροπής», ευελπιστούν να βάλουν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο. Σε πρόσφατη συνάντησή τους, έθεσαν τις βάσεις προκειμένου να συσταθεί μια εταιρεία η οποία θα ξεκινήσει τη μελέτη για την ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής. «Οι εκβολές του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, που έρχεται από την υψηλή ζώνη της Θεσσαλονίκης, είναι πλακοσπεπής παντού. Στα τελευταία 1.000 μέτρα είναι ασκεπής. Η κατάσταση που επικρατεί είναι απερίγραπτη. Χωρίς να βρέχει, ο χείμαρρος είναι γεμάτος τρεχούμενα νερά που προέρχονται από τη ρύπανση. Όλες οι φερτές ύλες έχουν στομώσει την εκβολή του χείμαρρου, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα νερά, δεξιά και αριστερά της κοίτης να επιστρέφουν προς τη στεριά. Πρέπει να εκπονηθούν μελέτες για την εξυγίανση του δυτικού θαλασσίου μετώπου, να παρθούν μέτρα από τις εποπτεύουσες αρχές, να επιβληθούν ποινές και να μη ρίπτετε οτιδήποτε ρυπαίνει το χείμαρρο του Δενδροποτάμου», τόνισε στην Karfitsa ο κ. Κυρίζογλου.

«Εστία μόλυνσης» τα παλιά βυρσοδεψία

Από την πλευρά του ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι, «Ο δήμος Δέλτα, ιδίως στην πλευρά του Καλοχωρίου, έχει ανάλογα προβλήματα. Κυρίως έχουμε το θέμα της καθίζησης, όπου υπάρχει κίνδυνος να εισέρθει η θάλασσα μέσα στον οικισμό. Η ανάπλαση της δυτικής Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, γιατί είναι ο πνεύμονας της πόλης. Είναι το Δέλτα του Αξιού, του Γαλλικού, του Λουδία, είναι η πανίδα και η χλωρίδα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο βήμα θα γίνει από τα όρια του ΟΛΘ μέχρι εκεί που τελειώνει το Καλοχώρι για να έχουν ζωή και ανάπτυξη οι μυδοκαλλιεργητές, οι οστρακοκαλλιεργητές και οι ψαράδες». 

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης, τονίζει πως η συγκεκριμένη περιοχή «είναι βεβαρυμμένη με παλιές αμαρτίες. Για να πάνε στον ΚΑΑ τα λύματα που πέφτουν στον Δενδροπόταμο- τα οποία είναι ανεπεξέργαστα- πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα που γίνονται στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς. Πρόκειται για μία σύνθετη σύμπραξη κράτους και ΕΥΑΘ προκειμένου να αποκατασταθεί ο αγωγός που έσπασε. Όμως αυτή η κατάσταση που υπάρχει οφείλεται στα υπολείμματα των παλιών βυρσοδεψιών», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Μίλτος Τασούλης. «Η περιοχή της μόλυνσης με τον Δενδροπόταμο δε γειτνιάζουν. Ενδιάμεσα υπάρχει ανάχωμα. Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από παλαιότερα απωθημένα λύματα που προερχόταν από τα βυρσοδεψία της περιοχής, πολλά χρόνια πριν που η λεκάνη απορροής τους ξεκινά μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ. Μέσα από τις περιφράξεις του λιμανιού, όπως έγιναν τα μπαζώματα στην 6η προβλήτα, υπάρχει μία εσοχή που κρατάει όλα τα παλιά λύματα. Είχαν ξεκινήσει μελέτες από το κράτος για να απομακρυνθούν, όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία. Δημιουργήθηκε εκεί μία υποδοχή των λυμάτων πίσω από την 6η αποβάθρα- όπως έγινε η τεχνητή προβλήτα με τα μπαζώματα- και σε εκείνο το μέρος έμεινε ένα μικρό κομμάτι σα λιμνούλα που αυτό είναι και το πρόβλημα. Δεν είναι από τις εκβολές», εξηγεί στην Karfitsa ο κ. Τασούλης. Ενώ όσον αφορά στα λύματα που ρίπτονται  στο σημείο της γέφυρας, ο ίδιος επισημαίνει, «υπάρχει μία υπερχείλιση κάποιου φρεατίου της ΕΥΑΘ μερικές περιόδους που αφήνει λύματα ανεπεξέργαστα από τον κεντρικό αγωγό που φτάνει στο βιολογικό. Το έχουμε δει με την ΕΥΔΕ και θα εκπονηθεί συμπληρωματική μελέτη. Όμως το κομμάτι των 1.000 μέτρων στις εκβολές του Δενδροποτάμου που είναι ασκεπές δεν έχει καμία σχέση με τα λύματα. Εκείνο το κομμάτι έχει να κάνει με στεκούμενα μολυσμένα νερά χρόνων», καταλήγει ο κ. Τασούλης.

Σύσταση εταιρίας για την ανάπλαση 

Με σκοπό να δοθεί μία οριστική λύση στην αναβάθμιση και ανάπλαση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου, ο κ. Σιμόπουλος επισήμανε πως, «η περιοχή που ξεκινάει από τα όρια του ΟΛΘ και καταλήγει μετά το Καλοχώρι είναι εστία μόλυνσης. Όμως με τις κατάλληλες δράσεις, μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης και αύξησης του εισοδήματος για όλη τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα έγιναν αποσπασματικές προσπάθειες για την ανάπλαση τις περιοχής. Σήμερα ξεκινούμε μία προσπάθεια γνωρίζοντας από πού ξεκινάμε και που θέλουμε να πάμε. Το παράδειγμα της Αττικής είναι χαρακτηριστικό. Έχει δημιουργηθεί μία εταιρία, το “Αττικό Παράκτιο Μέτωπο”, η οποία έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από το ίδρυμα «Λάτση» και είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί ένα έργο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου της τάξεως των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το παράδειγμα με έχει κινητροδοτήσει ώστε να ξεκινήσουμε κάτι αντίστοιχο. Το πρώτο βήμα θα είναι μία αντίστοιχη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα προσελκύσει τις μελέτες- είτε με δωρεές είτε με κρατική χρηματοδότηση είτε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – και σε δεύτερο στάδιο να δημοπρατήσουμε αυτό το μεγαλόπνοο έργο».

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.