Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στο... τέλος της λίστας με τα καλύτερα του κόσμου! - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στο… τέλος της λίστας με τα καλύτερα του κόσμου!

Το ΑΕΙ της Κρήτης "φιγουράρει" στη μέση της λίστας!

apth-aristoteleio-panepistimio-thessalonikis

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε μη ανταγωνιστικές θέσεις, στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου σύμφωνα με την  Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων (World University Rankings) του εκπαιδευτικού ένθετου Times Higher Education της βρετανικής εφημερίδας The Times για το 2016-2017.

Κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται στις θέσεις 301-350,  στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στις θέσεις 501-600 κατατάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στις θέσεις 601-800 είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν μετά την Οξφόρδη, τα εξής: Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, Κέιμπριτζ στη Βρετανία,  Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ στις ΗΠΑ,  Πρίνστον στις ΗΠΑ, Αυτοκρατορικό Κολέγιο Λονδίνου, ΕΤΗ Ζυρίχης και τη 10η θέση μοιράζονται το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Στο συγκεκριμένο κατάλογο κυριαρχούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας. Η Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων από το Times Higher Education που περιλαμβάνει 980 πανεπιστήμια, γίνεται με μια σειρά από κριτήρια μεταξύ των οποίων η διδασκαλία, η έρευνα και η διεθνή εικόνα.

Η Οξφόρδη τέθηκε επικεφαλής της κατάταξης διότι βελτιώθηκε σε τέσσερις παράγοντες που θεωρούνται κρίσιμοι: διδασκαλία, έρευνα, βιβλιογραφικές παραπομπές και διεθνή επιρροή.

Ωστόσο, η επιλογή για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να απειλήσει το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, αποκλείοντας επιστήμονες από ερευνητικά προγράμματα, δηλώνει ο Φιλ Μπάτι, ο επικεφαλής της κατάταξης.

«Όπως αναφέρουν ορισμένοι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, έχει παγώσει η συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με συναδέλφους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί παραδέχονται ότι μπορεί να αναζητήσουν να μεταφερθούν σε πανεπιστήμια εκτός της χώρας», δήλωσε στο BBC Φιλ Μπάτι.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ