Έξω από τα δικαστήρια οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ... - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Έξω από τα δικαστήρια οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ…

"Δεν είναι οικονομικό το θέμα, πολιτικό είναι..." όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι έχοντας στο πλευρό τους δημάρχους και βουλευτές. Ρεπορταζ Βασίλης Παναγιωτίδης

1618485_651646508215465_1412521346_n

Του Βασίλη Παναγιωτίδη

Επί ποδός βρίσκονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, καθώς από το πρωί εκδικάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης η υπόθεση έφεσης του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να τεθεί η ΕΛΒΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με το άρθρο 14Α του 3429/2005. Μάλιστα δεκάδες εργαζόμενοι σήμερα από το πρωί βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια και διαμαρτύρονται για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, ενώ ζητούν να οριστεί διοικητικό συμβούλιο στην ΕΛΒΟ.

1557603_651646568215459_268077415_n

Παράλληλα στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκονται αυτή την ώρα, δήμαρχοι δήμων του νομού, όπως ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης Συκεών), ο Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων – Μενεμένης , αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Επίσης στα δικαστήρια βρίσκονται και αρκετοί βουλευτές.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση δεν μπορεί να πάρει αναβολή από το δικαστήριο και η απόφαση πρέπει να εκδοθεί μέσα σε τρεις μέρες από σήμερα.

Διαβάστε τι δήλωσαν στην “Κ”, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, καθώς και τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης:

rrrrΧρήστος Ξεφτέρης – Μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ

Έχουμε πάρει απόφαση ομόφωνα, ως σωματείο μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαμε, να παρέμβουμε με δικηγόρο για την αίτηση που έχει καταθέσει το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπει ειδικός εκκαθαριστής στην ΕΛΒΟ. Θεωρούμε ότι η ΕΛΒΟ είναι μία βιομηχανία που με τα οικονομικά της στοιχεία, τα οποία παρεμβάλει το υπουργείο Οικονομικών,  έχει τέτοιες δυνατότητες να  αναστρέψει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται διορισμός διοίκησης της εταιρίας για να μπορεί να πάρει μπροστά. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, δεν είναι οικονομικό και δεν θα αφήσουμε η ΕΛΒΟ να πάει και να γίνει μία παράπλευρη απώλεια των μνημονιακών πολιτικών.

rrrr2Θεόδωρος Αλιόγκας – Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΛΒΟ

Βρισκόμαστε εδώ γιατί η κυβέρνηση καταθέτει αίτημα να πάμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Εμείς λοιπόν λέμε πως δεν πρέπει να πάμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, αλλά να διοριστεί διοίκηση. Πρέπει να αφήσει η κυβέρνηση τη βιομηχανία να λειτουργήσει. Η ΕΛΒΟ είναι μία εταιρία που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα και είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος στην αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα. Είναι αυτός που τροφοδοτεί όλο των ελληνικό στρατό και δεν πρέπει να κλείσει. Aν κλείσει η ΕΛΒΟ, ξένες εταιρίας θα έρθουν να πάρουν το κομμάτι που δραστηριοποιείται η ίδια.

rrrr3Κώστας Ηλίου – Μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων της ΕΛΒΟ

Κυβέρνηση και μεγάλη επιχειρηματικοί όμιλοι και Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό τους μέσα από την πρόταση και την αίτηση τους στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, για ορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην ΕΛΒΟ. Ο σχεδιασμός αυτός έχει να κάνει με τον σχεδιασμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005 που προβλέπει κλείσιμο όλων των αμυντικών βιομηχανιών και συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλα επιχειρηματικά μονοπώλια για τον κλάδο, σε τρεις χώρες, στην Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, αντιδρούν σε αυτήν την απόφαση. Δεν πρόκειται να αφήσουν να κλείσει η Βιομηχανία Οχημάτων και οι Αμυντικές Βιομηχανίες συνολικά. Θα ανατρέψουν αυτό το σχεδιασμό στην πράξη. Ζητάμε άμεσα ορισμό διοίκησης στην ΕΛΒΟ, άμεση χρηματοδότηση της επιχείρησης για να τρέξει τα παραγωγικά προγράμματα που έχει αυτή τη στιγμή, όπως και νέες αναθέσεις τόσο από το υπουργείο άμυνας όσο και από τα αρμόδια υπουργεία που έχουν να κάνουν με αστικές συγκοινωνίες, με σώματα ασφαλείας και με πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κ.λ.π. με βάση την κάλυψη των λαϊκών αναγκών κόντρα στα κέρδη και στα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

rrr4Γιάννης Στεφανόπουλος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου

Διαδηλώνουμε και διαμαρτυρόμαστε για τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην ΕΛΒΟ, Θεωρούμε ότι η ειδική εκκαθάριση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ΕΛΒΟ, γιατί στην ουσία καθαρίζοντας την επιχείρηση θα μεταβιβάσουν το ενεργητικό της επιχείρησης, εάν βρεθεί αγοραστής. Δηλαδή θα μεταβιβάσουν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές. Αδιαφορούν για την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης που είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Εμείς θεωρούμε ότι η ΕΛΒΟ μέχρι σήμερα συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλει στην ενίσχυση και υποστήριξη της Εθνικής Άμυνας και υποστηρίζουμε ότι φυσικός εργοδότης δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Απαιτούμε τον διορισμό διοίκησης.

rrr5Γιάννης Μπουτάρης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ. Θέλουμε να μπει διοίκηση στην εταιρία και όχι εκκαθαριστής, ώστε να συνεχίσει να είναι σε λειτουργία και να εκτελεί παραγγελίες.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ