, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εξοικονόμηση ενέργειας: Τι πρέπει να προσέχεις!

revma2Οι κακές συνήθειες στην κουζίνα αλλά και στο υπόλοιπο σπίτι κοστίζουν πολλά χρήματα και αυτό είναι δεδομένο! Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ζητούμενο στην εποχή μας και φυσικά σου έχουμε εξαιρετικές συμβουλές του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή!
Τι πρέπει να προσέχεις στην κουζίνα!
Εξοικονομούμε χρήματα χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρικές μας συσκευές στην κουζίνα διαφορετικά. Οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας μπορούν να «φορτώσουν» ένα μεγάλο ποσό χρημάτων στο λογαριασμό του ηλεκτρικού μας, ειδικά αν δεν τις χρησιμοποιούμε σωστά. Έρευνα που έγινε από την οργάνωση Appliances Direct, κατέδειξε ότι οι κακές μας συνήθειες, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, σημαίνουν μεγάλη σπατάλη χρημάτων για τους ενοίκους ενός σπιτιού. Οι συνήθειες να παραγεμίζουμε με νερό το βραστήρα, να αφήνουμε άδειο το ψυγείο, ή τον καταψύκτη ή να αγοράζουμε μεγαλύτερα σκεύη μαγειρέματος από αυτά που χρειαζόμαστε, είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού μας ρεύματος.
-Βραστήρες: Περίπου το 50% των καταναλωτών βράζουν, συχνά περισσότερο νερό, από όσο χρειάζονται, όταν χρησιμοποιούν το βραστήρα, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα. Εάν συνήθως φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι τσάι, ας βεβαιωθούμε ότι αγοράζουμε ένα βραστήρα ο οποίος λειτουργεί με λίγο νερό. Ψάχνουμε, δηλαδή, την ένδειξη ελάχιστης πληρότητας, στο βραστήρα, που θα αγοράσουμε και επιβεβαιωνόμαστε ότι ο βραστήρας μπορεί να λειτουργήσει, με ένα φλιτζάνι νερό. Πολλοί βραστήρες απαιτούν περισσότερο νερό, για να λειτουργήσουν και έτσι σπαταλάμε νερό, ενέργεια, χρήματα. Όταν αγοράζουμε βραστήρα, ελέγχουμε πόση ενέργεια καταναλώνει και επιλέγουμε το γρηγορότερο, τον πιο αθόρυβο και τον πλέον ενεργειακά αποδοτικό.
-Πλυντήρια πιάτων: Ένας στους πέντε καταναλωτές, χρησιμοποιεί το πλυντήριο πιάτων, ενώ δεν είναι γεμάτο. Τα πλυντήρια πιάτων μπαίνουν σε λειτουργία, όταν είναι εντελώς γεμάτα, αλλά όχι υπερφορτωμένα. Τα προγράμματα «eco», ή εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 20% της ενέργειας, που καταναλώνουμε, σε ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας το βασικό πρόγραμμα πλύσης. Είναι, επίσης, σημαντικό να αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικά πλυντήρια πιάτων. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε από 45 ως 100 ευρώ, το χρόνο.
-Ψυγεία & Καταψύκτες: Για να κρατήσουμε χαμηλό το κόστος λειτουργίας του ψυγείου μας, ή του καταψύκτη μας πρέπει να λειτουργούν γεμάτα, τουλάχιστον κατά τα τρία τέταρτα. Έτσι ψύχουμε τρόφιμα και όχι τον αέρα, μέσα στις συσκευές. Έαν θέλουμε να αγοράσουμε ένα ψυγείο ή ένα καταψύκτη, ας βεβαιωθούμε ότι αγοράζουμε το σωστό για εμάς, μέγεθος. Οι κατασκευαστές δηλώνουν τη χωρητικότητα αλλά αυτή μετριέται, με το ψυγείο εντελώς άδειο, ακόμα και με τα ράφια και τα συρτάρια βγαλμένα. Άρα ας υπολογίσουμε ότι η πραγματική χωρητικότητα είναι λίγο μικρότερη , από αυτή, που δηλώνεται.
-Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο ακριβώς θα μας στοιχίζει η λειτουργία της καινούργιας μας συσκευής. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή απέχει πάρα πολύ, από μια όμοια μη αποδοτική. Για παράδειγμα, ένας αποδοτικός ενεργειακά ψυγειοκαταψύκτης καταναλώνει 25 ευρώ το χρόνο ενώ όμοιος μη ενεργειακά αποδοτικός μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 125 ευρώ.
Τι άλλο πρέπει να προσέξεις μέσα στο σπίτι;
Μειώνουμε τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή!
Έχει υπολογιστεί ότι ξοδεύουμε, κάθε χρόνο, περισσότερα από 50 ευρώ, μόνο και μόνο, γιατί αφήνουμε τις συσκευές μας, σε κατάσταση αναμονής. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
Οι περισσότερες ηλεκτρικές, ή ηλεκτρονικές συσκευές δεν κλείνουν, από το τηλεχειριστήριο.
Για να κλείσουμε, εντελώς, αυτές τις συσκευές, ή χρησιμοποιούμε το κουμπί, που είναι πάνω στις συσκευές, ή τις βγάζουμε, από την πρίζα.
Συνδέουμε την τηλεόραση, το dvd player, τον αποκωδικοποιητή και άλλες συσκευές που μένουν σε κατάσταση αναμονής, σε ένα πολύμπριζο, με διακόπτη. Κλείνουμε το διακόπτη και είμαστε σίγουροι ότι δεν ξεχάσαμε κάποιο μηχάνημα, σε κατάσταση αναμονής.
Μαγειρεύουμε αποτελεσματικά
Διατηρούμε πάντα το καπάκι στο τηγάνι και την κατσαρόλα όσο το δυνατόν περισσότερο για να κρατήσουμε την θερμότητα μέσα. Αυτό μας βοηθάει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια του μαγειρέματος κατά 50-60%. Επίσης, σβήνουμε το φούρνο και την κουζίνα όσο νωρίτερα μπορούμε και εκμεταλλευόμαστε την θερμότητα που υπάρχει για να μαγειρευτεί το φαγητό. Αν έχουμε, προτιμούμε τον βραστήρα για να βράσουμε νερό για το μαγείρεμα, αντί χρησιμοποιούμε το μάτι της κουζίνας.
Χρησιμοποιούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας
Με την απαγόρευση των κλασικών λαμπτήρων στην Ευρώπη, αυτοί άρχισαν σταδιακά να εξαφανίζονται από τα ράφια. Όχι όμως χωρίς λόγο. Μια λάμπα 60 Watt καταναλώνει κατά μέσο όρο ηλεκτρική ενέργεια περίπου 15 ευρώ το χρόνο. Μια λάμπα εξοικονόμηση ενέργειας καταναλώνει λιγότερο από 4 ευρώ με συγκρίσιμη απόδοση φωτός.
Αγοράζουμε έξυπνα
Ψάχνουμε για ένα καινούριο πλυντήριο ή ψυγείο; Τότε οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Το συνολικό κόστος λειτουργίας μιας συσκευής μπορεί να είναι μεγαλύτερο, από το κόστος αγοράς της. Ας εξοικονομήσουμε χρήματα, αγοράζοντας μια συσκευή, με μειωμένο κόστος λειτουργίας. Για να μην έχουμε υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να δώσουμε προσοχή στην επιγραφή για την ενεργειακή απόδοση που υπάρχει στις συσκευές που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.
Διαλέγουμε A + + + προιόντα για ψυγεία και καταψύκτες, για πλυντήρια, στεγνωτήρια και πλυντήρια πιάτων.
Διαλέγουμε A (ήδη είναι διαθέσιμα A + +) προϊόντα για τηλεοράσεις και ηλεκτρικούς φούρνους.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ρούχα μας οικονομικά
Προσπαθούμε να γεμίζουμε το πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χρησιμοποιούμε τα οικονομικά προγράμματα που υπάρχουν στο πλυντήριο μας. Για ελαφρώς βρώμικα ρούχα προτιμούμε να πλένουμε στους 30οC. Οι καινούριες σκόνες πλυσίματος και τα απορρυπαντικά είναι αποτελεσματικά και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Αγόρασε έξυπνα, κέρδισε χρήματα!
Πολλές οικιακές συσκευές, όπως τα ψυγεία και οι καταψύκτες λειτουργούν μέρα και νύχτα. Είτε δουλεύουν συνέχεια ή όχι, κατά την αγορά οικιακών συσκευών πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Για παράδειγμα, ας ρίξουμε μια ματιά στο ψυγείο: υπολογίζεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του η ενέργεια που καταναλώνει κοστίζει πολύ περισσότερο από την τιμή αγοράς του. Αυτό σημαίνει πως αξίζει να δώσουμε λίγα παραπάνω χρήματα για να αγοράσουμε μια πιο ακριβή συσκευή, αλλά περισσότερο ενεργειακά αποδοτική συσκευή. Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας μιας ενεργειακά αποδοτικής συσκευής, στο τέλος το συνολικό κόστος είναι χαμηλότερο. Ένας φούρνος, ένα πλυντήριο πιάτων ή ένα πλυντήριο δε λειτουργούν όλη μέρα και νύχτα. Παρόλα αυτά η κατανάλωση ενέργειας αυτών των συσκευών είναι σημαντική.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.