Η Μονή Αγίας Θεοδώρας έκανε έξωση στο Φωκά ύστερα από 40 χρόνια - Τι απαντά στην "Κ" ο Μητροπολίτης Άνθιμος και ο δικηγόρος του - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Η Μονή Αγίας Θεοδώρας έκανε έξωση στο Φωκά ύστερα από 40 χρόνια – Τι απαντά στην “Κ” ο Μητροπολίτης Άνθιμος και ο δικηγόρος του

Τα ενοίκια των... 50 εκατομμυρίων, οι δραματικές προσπάθειες των επιχειρηματιών για δάνειο και οι νέοι ένοικοι του κτιρίου

fokas-klhthras2

Ρεπορταζ Μ. Καραπαναγιωτίδου – Β. Στολάκης – Λ. Ζαβλιάρης

 

Με την επίδοση έξωσης μέσου δικαστικού κλητήρα, το «σφράγισμα» του καταστήματος της Τσιμισκή 49-50 και την αλλαγή κλειδαριών παρουσία αστυνομικών έφτασε στο τέλος της, «κάπως άδοξα» για πολλούς, η μακρόχρονια συνεργασία της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρας και της επιχειρηματικής οικογένειας «ΦΩΚΑ». Η Μονή, που πνευματικά ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αποφάσισε την απομάκρυνση της επιχείρησης λόγω μη καταβολής μισθωμάτων που ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ και έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τον επόμενο ενοικιαστή. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος από την πλευρά του θέλει το… «Θεό βοηθό», όπως ο ίδιος σχολιάζει με αφορμή την απόφαση της έξωσης και αφήνει να εννοηθεί πως η απόφαση ελήφθη για να… συνεχιστεί το έργο της Εκκλησίας, ενώ η επιχειρηματίας Βασιλική Φωκά αναζητά τρόπους δανειοδότησης από τις τράπεζες προκειμένου το κατάστημα να επαναλειτουργήσει σύντομα!

Το τελεσίγραφο στην επιχειρηματική οικογένεια της Θεσσαλονίκης δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Βασιλική Φωκά. Οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής υπογράμμισαν πως εάν δεν καταβάλλονταν συνολικά 370.000 ευρώ την επόμενη ημέρα θα προχωρούσαν στην έξωση.

«Η έξωση έγινε από την Μονή Αγίας Θεοδώρας. Είναι αυτοδιοίκητη Μονή η διοίκηση της οποίας αποφάσισε την έξωση αφού έγκαιρα ενημέρωσε και παρείχε διάφορες ευκαιρίες στην επιχείρηση. Η τελευταία δόθηκε με ένα συμφωνητικό του Αυγούστου και σήμερα προχωρήσαμε στην έξωση» αναφέρει ο δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος της Μονής Θ. Ζέρβας.

fokas-klhthras1

Οι οφειλές

fokas-tsimiski

Σύμφωνα με κύκλους της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας το χρέος της επιχείρησης «Φωκάς» ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Το μίσθωμα σήμερα, κατόπιν δυο διακανονισμών μεταξύ του Ηγουμενοσυμβουλίου και της επιχείρησης ανέρχεται στις 88.000 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένων των αναλογούντων χαρτοσήμων. Η αρχική συμφωνία καθόριζε την τιμή ενοικίου στις 120.000 ευρώ. Ο πρώτος διακανονισμός προέβλεπε έκπτωση 20.000 ευρώ και ο δεύτερος επιπλέον μείωση ενοικίου της τάξης των 15.000 ευρώ. «Η καθυστέρηση ξεπερνά τα δώδεκα μισθώματα» σχολιάζει ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Εκκλησία αποφεύγει τις εξώσεις αλλά μέχρι ενός ορίου. Όταν δεν διακυβεύεται το έργο της Εκκλησίας. Η ιερά Μονή εκτέθηκε στους δικούς της εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους μισθούς τους. Καταργήσαμε τα συσσίτια σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Ακυρώθηκε το έργο της Εκκλησίας, όπως ακυρώθηκε και ένα ευρύ έργο ανακαινίσεων του βασικού κτιρίου ενόψει της επίσκεψης του Πατριάρχη επειδή δεν μπορούσαμε να καταβάλλουμε τα οφειλόμενα στους εργολάβους που ανέλαβαν την ανακαίνιση» λέει ο κ. Ζέρβας. Συμπληρώνει δε πως η Μονή είναι «Πατριαρχική».

Πατριαρχική ή… του Άνθιμου

Ωστόσο στο site της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται και η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, που σύμφωνα με κύκλους του Πατριαρχείου που μίλησαν στην «Κ»  σημαίνει πως «ανήκει στην Μητρόπολη. Άλλωστε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας π. Δαβίδ Τζιουμάκα τον τοποθέτησε στην εν λόγω θέση ο Μητροπολίτης Άνθιμος». Από την πλευρά του ο τελευταίος μιλώντας στην «Κ» επιβεβαιώνει πως «η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας ανήκει πνευματικά στην Μητρόπολη».

«Η Εκκλησία αποφάσισε να κάνει την έξωση όταν βρέθηκε στο σημείο δραματικού αδιεξόδου. Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε δικές μας οφειλές. Είναι σωστό και εύλογο να επιδιώκει η Εκκλησία να λαμβάνει τα μισθώματά της» τονίζει ο κ. Ζέρβας.

«Γιατί δεν έκανε υπομονή;»

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας μιλώντας στην «Κ» αναφέρουν πως ο λόγος που η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας προχώρησε στην έξωση του «Φωκά» είναι «η πτώχευση της επιχείρησης». Αναφέρουν ωστόσο πως «θα μπορούσε να βρεθεί η χρυσή τομή. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε όταν η ίδια η Εκκλησία στρέφεται εναντίον της επιχειρηματικότητας. Εδώ ιδιώτες κάνουν υπομονή και δεν διώχνουν από μαγαζιά και σπίτια όσους δεν είναι πολύ συνεπείς».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Άνθιμος σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μονής αρχικά εξέφρασε τις αντιδράσεις του στην απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου να προχωρήσει στην έξωση. «Η Μονή ήταν υπέρ της έξωσης από την αρχή» λέει ο κ. Ζέρβας.

Άνθιμος: Ο Θεός βοηθός

Μιλώντας στην «Κ» ο κκ. Άνθιμος τονίζει: «είναι θέμα της Ιεράς Μονής (Αγίας Θεοδώρας). Η Μονή είναι ΝΠΔΔ. Δηλαδή ανήκει πνευματικά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αλλά έχει συμβούλιο, που προβλέπεται από το νόμο και αποφασίζει. Βεβαίως δεν είναι χωρίς διοικητική εξάρτηση από τη Μητρόπολη αλλά οι αποφάσεις παίρνονται από εκεί. Επειδή φτάσαμε στο σημείο να πτωχεύει η Μονή με τέτοιο έργο που επιτελεί, εξαιτίας του ότι ένα χρόνο δεν εισπράττει ενοίκια από εκεί που ξέρετε, ελήφθη αυτή η απόφαση και από εκεί και πέρα ο Θεός βοηθός. Ο ίδιος συμπληρώνει πως η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλες εξώσεις. «Η μονή έχει 35 υπαλλήλους, ενισχύει δύο οικοτροφεία που πηγαίνουν δωρεάν οι φοιτητές, έχει μέσα κέντρο Αγιολογίας που προβλέπεται για τη λειτουργία της Μονής, έχει υποχρεώσεις έναντι των υπαλλήλων της και έναντι των κτισμάτων της, και προπάντων έχει μια τεράστια υποχρέωση στο δημόσιο, να πληρώσει τη φορολογία δηλαδή για το κατάστημα από το οποίο φαίνεται ότι παίρνει εισόδημα» υπογραμμίζει.

Ενδιαφέρον για το ακίνητο

Σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο της οδού Τσιμισκή μόλις αδειάσει θα ενοικιαστεί αμέσως καθώς δυο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα οικονομικά δεδομένα των οποίων ελέγχθηκαν από σύμβουλους της Ιεράς Μονής. «Οι όροι είναι πάρα πολλοί καλοί και για την Εκκλησία, και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις» λέει ο κ. Ζέρβας. Όπως πληροφορείται η «Κ» οι δυο ενδιαφερόμενοι έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν 180 θέσεις εργασίας, να ανακαινίσουν το κτίριο καταβάλλοντας το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, να καταβάλλουν στην Εκκλησία της οφειλές του 1,2 εκ. ευρώ (τα χρέη του Φωκά), «ώστε να αναπνεύσει η Εκκλησία» σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα. Επιχειρηματικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης πάντως ισχυρίζονται πως «πρόκειται για ανταγωνιστές του ΦΩΚΑ που είχαν έρθει σε επαφή με την Εκκλησία πολύ πριν την έξωση».

Μάλιστα ο Μητροπολίτης Άνθιμος εκφράζει την πεποίθηση ότι «η απόφαση είναι η εταιρεία που θα πάει στο συγκεκριμένο χώρο να προσλάβει υπαλλήλους του ΦΩΚΑ.  Να αντλήσει προσωπικό δηλαδή από τους εργαζόμενους μετά από έλεγχο που θα γίνει». Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας, που είναι και νομικός εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης σε σχετική ερώτηση αν θα υπάρξουν νέες εξώσεις, απέφυγε να απαντήσει.

Υπενθυμίζεται πως ο κκ. Άνθιμος μιλώντας στην «Κ» τον περασμένο Ιούλιο αναφερόμενος στις περιπτώσεις εξώσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η Εκκλησία έλεγε «Άμα κάποιος δεν πληρώνει πρέπει να γίνει αγωγή εξώσεως. Είναι σαφής ο νόμος. Άμα δεν πληρώνει κάποιος ένα, δυο και τρεις μήνες δεν μπορεί να κάνει ιδιοκτησία του το ακίνητο. Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοπληρωτών στη Θεσσαλονίκη».

Δωρεές και ενοίκια 50 εκ. ευρώ

Σημειώνεται πως όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» η εταιρία «ΦΩΚΑΣ» βρισκόταν στο… παρά ένα για την εξυγίανσή της καθώς είχε έρθει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες. Το συνολικό ποσό που έχει καταβάλλει η εταιρία στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας τα τελευταία 39 χρόνια σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ (35 εκ. για μισθώματα και άλλα 15 εκ. για επισκευές και συντήρηση του κτιρίου). Επίσης έχει πραγματοποιήσει δωρεά στη Μονή για το Αγιολογικό Κέντρο της με 2.000.000 ευρώ.

Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες

Εργαζόμενοι της εταιρίας επισκέφτηκαν χθες τον κκ. Άνθιμο και ζήτησαν παράταση για να επαναλειτουργήσει το κατάστημα και να μην χάσουν τα δεδουλευμένα τους, ενώ η Βασιλική Φωκά αναζητά τρόπους δανειοδότησης από τις τράπεζες προκειμένου να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το κατάστημα.

 Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για την προσπάθεια εξυγίανσης της επιχείρησης στο ρεπορτάζ της Karfitsa

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ