Αν η Κρήτη φημίζεται για τη φιλοξενία της και το μακρύ καλοκαίρι, υπάρχει μία κωμόπολη στη μέση του πουθενά, στο νομό Ηρακλείου, που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο για τη διοργάνωση ενός δρομικού event που δεν έχει… ταίρι.
Η κωμόπολη είναι το χτυπημένο από τον σεισμό το 2021 Αρκαλοχώρι, των 3.500 κατοίκων. Και ο Ημιμαραθώνιος η διοργάνωση που συμπλήρωσε αισίως φέτος 10 χρόνια ζωής. Γεμάτα έντονα συναισθήματα, συγκινήσεις και ανεξίτηλες εικόνες, σ’ όλους εκείνους που έστω μία φορά συμμετείχαν σ’ αυτό το τεράστιο αθλητικό πάρτι. Είτε ως δρομείς, είτε ως μέλη της οργανωτικής επιτροπής, είτε ως εθελοντές. Συνολικά 800 ήταν φέτος οι εθελοντές που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με κάθε τρόπο, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η διοργάνωση.
Ναι, αυτή η αθλητική γιορτή του Αρκαλοχωρίου, συναγωνίζεται μόνο τον… εαυτό της. Πιστέψτε με, όποιος ζήσει μια χρονιά τη διοργάνωση, θα «μαγευτεί» και θα συμμετάσχει κάθε χρόνο. Τον Ημιμαραθώνιο της Κρήτης τον αποφάσισε πριν από 10 χρόνια μία παρέα ντόπιων. Πίστεψαν στην επιτυχία, πείσμωσαν και κάθε χρόνο πετύχαιναν έναν μικρό άθλο. Ο Ημιμαραθώνιος, μεγάλωνε και μεγάλωνε και φέτος (5 Οκτωβρίου) συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής. Ποιο είναι το ταβάνι του; Αν κάποιος αναλογιστεί ότι φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 δρομείς, μάλλον το ταβάνι του είναι ο… ουρανός.
Ο Ημιαραθώνιος Κρήτης δεν είναι μόνο οι διαδρομές. Είναι οι μπάντες που ακούγονται σε κάθε χωριό που διασχίζουν οι συμμετέχοντες, τα κεράσματα, οι τσικουδιές, το κέφι, τα χαμόγελα, η φιλοξενία. Αυτή είναι η διαφορετικότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Η τεράστια αγκαλιά που ανοίγουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των χωριών Χουμέρι, Γαλατάς, Βόνη και Θραψανό απ’ όπου περνούν οι δρομείς του Ημιμαραθωνίου.
Οι πιστοί οπαδοί του γνωρίζουν το σκηνικό: Από νωρίς το πρωί οι δρόμοι γεμίζουν φωνές, λύρες, παιδιά που τρέχουν γύρω σου και άπειροι εθελοντές που σε ρωτούν αν θέλεις νερό, λυχναράκια ή… καμιά ρακή πριν από την εκκίνηση.
Οργάνωση άψογη που παντρεύει την παρέα, τη φιλοξενία και τον αθλητισμό. Το τελευταίο ίσως να είναι απλώς η αφορμή προκειμένου κάποιος να ζήσει αυτή τη μοναδική παρεϊστικη ατμόσφαιρα.
Συνολικά αθλητές από 52 χώρες μαγνήτισε φέτος ο Ημιαραθώνιος. Τρανή απόδειξη της ελκυστικότητας του.
Διοργάνωση γεμάτη από χαμόγελα. Χαμόγελα και χιούμορ παντού. Από τα αναμνηστικά, τις ταμπέλες, τα μηνύματα στους δρόμους. Γιατί ο Ημιμαραθώνιος της Κρήτης δεν είναι ένα βιομηχανοποιημένο αθλητικό προϊόν. Το αντίθετο. Είναι μία γιορτή που παντρεύει τον αθλητισμό, την παράδοση και τον πολιτισμό.
«Θα είσαι στην εκκίνηση; Είσαι νικητής!», το μότο της διοργάνωσης που είναι στο επίσημο καλεντάρι της World Athletics.

Κατερίνα Θάνου: «Μοναδική εμπειρία»
Τιμώμενο πρόσωπο στον 10ο Ημιμαραθώνιο η Ολυμπιονίκης των 100μ. στους Αγώνες του Σίδνεϊ, Κατερίνα Θάνου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ζούσε την εμπειρία του Ημιμαραθωνίου, αλλά κάθε φορά νιώθει ξεχωριστά συναισθήματα: «Τελικά σ’ αυτή τη διοργάνωση δεν υπάρχει… ταβάνι. Κάθε χρόνο σε περιμένουν νέες εκπλήξεις. Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης είναι ξεχωριστός και σε μαγεύει. Αρτια οργανωμένος, από ανθρώπους που βάζουν πάθος για την επιτυχία τους και τα καταφέρνουν περίφημα. Εύχομαι να συνεχίσουν με την ίδια διάθεση για πολλά ακόμη χρόνια».
Μια στιγμή μονάχα: ξαποσταίνουν
Η επιτυχία του Ημιμαραθωνίου, είναι υπόθεση πολύμηνης σκληρής δουλειάς. Συνολικά 25 άτομα συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή που διέπονται από πνεύμα συλλογικότητας. «Είναι μία προσπάθεια που στηρίζεται στο πνεύμα της συνεργασίας. Ολοι αγαπάμε τον τόπο μας και κάθε χρόνο ο Ημιμαραθώνιος αποτελεί το προσωπικό μας στοίχημα. Κάθε χρόνο θέλουμε να παρουσιάσουμε καινούργια πράγματα. Ο,τι κι αν κάνουμε όμως αν δεν υπήρχε η ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντών, οι χορηγίες, η συμπαράσταση από τους θεσμικούς και η αγάπη των συμμετεχόντων, δεν θα φτάναμε στο επίπεδο που έφτασε η δημοτικότητα του Ημιμαραθωνίου. Σκεφτείτε ότι ο σύλλογος ΑΘΛΗ.Σ.Υ διοργανώνει τον αγώνα χωρίς να ξοδεύει ούτε ένα ευρώ» δήλωσε ο Κυριάκος Καραγιώργης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Η Ρουμπίνη Αγαπητού, βγάζοντας έναν αναστεναγμό ικανοποίησης για την επιτυχία της γενέθλιας διοργάνωσης συμπλήρωσε τον συνάδελφο της: «Όταν ξεκινούσαμε δεν περιμέναμε ότι ο Ημιαραθώνιος θα αγκαλιάζονταν από τόσες χιλιάδες κόσμου. Είναι μοναδικά τα συναισθήματα που ζούμε. Αξίζει κάθε θυσία που κάνουμε από τον χρόνο μας».

Ο 10ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης ανήκει πλέον στην ιστορία. Ηδη διοργανωτές άρχισαν να σχεδιάζουν τον επόμενο αγώνα (διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου).
Πρώτα όμως θα εκδώσουν ένα λεύκωμα με όσα γράφτηκαν για τις δέκα διοργανώσεις, τα έσοδα από το οποίο θα τα διαθέσουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.