ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Μεγάλη Έρευνα του Ε.Ε.Θ. για τις προκλήσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Απαισιοδοξία για το μέλλον, φορολογία και ενεργειακό κόστος τα μεγάλα προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης

Κατερίνα Ιορδανίδη Αναρτήθηκε από Κατερίνα Ιορδανίδη
04/09/2025
Ελλάδα, Θεσσαλονίκη
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Έρημη πόλη η Θεσσαλονίκη (video)

Απαισιοδοξία για το μέλλον, φορολογία και ενεργειακό κόστος τα μεγάλα προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης

  • Μία στις τρεις Επιχειρήσεις δηλώνει απαισιόδοξη για την βιωσιμότητα της – Πάνω από τις μισές αναμένουν χειρότερη χρονιά
  • Ένα συντριπτικό 84% ζητά κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης
  • Φορολογία και υψηλό λειτουργικό κόστος τα μεγάλα εμπόδια
  • Έξι στις δέκα επηρεάζονται σημαντικά από το ενεργειακό κόστος –  Εννέα στις δέκα θέλουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών επιβαρύνσεων. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας της OPINIONPOLL για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.), με στόχο την διερεύνηση των προβλημάτων, των αναγκών και των προοπτικών των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 

Τα στοιχεία που προκύπτουν θεμελιώνουν ως πολύ σημαντικά για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, τα θέματα που έχει αναδείξει η Διοίκηση του Ε.Ε.Θ. για τα οποία έχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης και το όραμα της νέας διοίκησης του Ε.Ε.Θ. για ένα αντιπροσωπευτικό και αμεσοδημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των μελών του, αποδεικνύει την βούλησή της για σχεδιασμό και επεξεργασία της νέας αρχιτεκτονικής της αγοράς και της οικονομίας και εκφράζει την φιλοσοφία της για δράση, εξωστρέφεια και δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου συνεργασιών.  

Related Post

Ανοίγει αυλαία σήμερα το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: 65.000 ευρώ πρόστιμο σε άνδρα που εγκατέλειψε δύο κουτάβια στην Ασπροβάλτα

Συνελήφθη ιδιοκτήτης ψησταριάς στην Καλαμαριά για ρευματοκλοπή

Ερυθρά παλίρροια ξανά στη Θεσσαλονίκη – Καφέ «πέπλο» κάλυψε τον Θερμαϊκό (βίντεο)

Στην μεγάλη έρευνα για τα 100 χρόνια του Ε.Ε.Θ. συμμετείχαν 1.200 Επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου. 

Τα βασικά ευρήματα του πρώτου μέρους της έρευνας:

  • Το 54.4% θεωρεί ότι η επόμενη περίοδος δεν θα είναι καλύτερη για την Επιχειρηματικότητα και την Επιχείρησή του, ενώ το 41.9% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη περίοδος. 

  • Σε σχέση με την σύγκριση του φετινού τζίρου μέχρι αυτή την στιγμή, με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η εικόνα εμφανίζεται κυριολεκτικά χωρισμένη στα τρία: Το 31.6% δηλώνει ότι έχει περίπου τον ίδιο τζίρο με πέρυσι, το 31.2% υψηλότερο και τον 30.4% χαμηλότερο. 

  • Ως βασικοί λόγοι μείωσης του τζίρου σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η ακρίβεια με 55.36%, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος με 45.54% και ακολουθούν, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες με 12.5%, η στροφή σε ψηφιακές αγορές με 5.8% και το παρεμπόριο με 4%. 

  • Ως βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αναδεικνύονται με διαφορά, η φορολογία με 58.8% και το υψηλό λειτουργικό κόστος με 41.2%. Ακολουθούν, η γραφειοκρατία με 25%, η μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με 16.9%, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με 15.3% και ο εξοπλισμός, αναβάθμιση υποδομών με 2.3%. Σημειώνεται, ότι υπήρχε δυνατότητα για δύο απαντήσεις.

  • Στην ερώτηση για τους παράγοντες που επιβαρύνουν τις Επιχειρήσεις, πρώτο με διαφορά προκύπτει το φορολογικό με  71.7%. Αμέσως μετά ακολουθούν, το ενεργειακό κόστος με 29%, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ( εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π), το ύψος του ενοικίου της έδρας της Επιχείρησης με 13%, οι οφειλές για αποπληρωμή τραπεζικών δανείων και καρτών με 5.9% και οι οφειλές προς τους προμηθευτές με 4.7%.

  • Το 39.8% δηλώνει ότι η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα επέδρασε αρνητικά στις Επιχειρήσεις, ενώ το 48.2% ότι η επίδραση ήταν ουδέτερη.
     Στις Ατομικές Επιχειρήσεις είναι αρκετά πιο ενισχυμένη η άποψη για αρνητική επίδραση σε ποσοστό 46,5%, ενώ ουδέτερη ήταν η επίδραση για το 43.6%. 

  • Ωστόσο γενικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του  84% ( άθροισμα ΝΑΙ και μάλλον ΝΑΙ) πιστεύει, ότι χρειάζεται κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης και αντικατάστασή του από ένα αναλογικότερο και πιο δίκαιο σύστημα. 
  • Τεράστιο ποσοστό της τάξης του 92.7% ( ΝΑΙ και μάλλον ΝΑΙ) θεωρεί, ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστους που υπήρξε, χρειάζεται να συνοδευτεί με την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αντίθετη άποψη έχει μόλις το 5.9%.
  • Η πλειοψηφία των Επιχειρήσεων επηρεάζεται σημαντικά από το ενεργειακό κόστος. Πιο συγκεκριμένα, πολύ και αρκετά επηρεάζεται αρνητικά το 61.5% , ενώ όχι ιδιαίτερα δηλώνει το 37.9%. 
  • Υπάρχει απαισιοδοξία ως προς την βιωσιμότητα Επιχειρήσεων από περίπου έναν στους τρεις . Το 20.8% δηλώνει λίγο και το 10.3% καθόλου αισιόδοξο για τις προοπτικές και την βιωσιμότητα της Επιχείρησής του.  Το 24.7% δηλώνει πολύ αισιόδοξο και το 42.9% αρκετά. 

«Άμεση ανάγκη για ριζικές αλλαγές»

«Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις που έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει απαισιόδοξη για τη βιωσιμότητά της. Αυτό υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για ριζικές αλλαγές. 

Τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι απλώς στατιστικά στοιχεία, αλλά η ζωντανή αποτύπωση της εικόνας της αγωνίας χιλιάδων επαγγελματιών. Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καλούμε την Πολιτεία να τα λάβει σοβαρά υπόψη της και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Όχι ως χάρη, αλλά ως ανταπόδοση για την υπευθυνότητα και την υπερπροσπάθεια των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών, για όσα προσέφεραν στις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας 15ετίας. 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συνυφασμένη με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία της κοινωνίας μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Κυριάκος Μερελής. 

Tags: Ε.Ε.Θ.
Share214Tweet134Send

Σχετικά Άρθρα

Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
AGENDA

Ανοίγει αυλαία σήμερα το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου 2026, προσφέροντας μια πλούσια επιλογή από...

Αναρτήθηκε από Πάνος Ιωάννου
05/03/2026
Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων
Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: 65.000 ευρώ πρόστιμο σε άνδρα που εγκατέλειψε δύο κουτάβια στην Ασπροβάλτα

Πρόστιμο άνω των 60.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ένας 62χρονος που εγκατέλειψε δύο κουτάβια στην περιοχή της Ασπροβάλτας, στη Θεσσαλονίκη....

Αναρτήθηκε από Πάνος Ιωάννου
05/03/2026
Next Post
Φωτιά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης – Μήνυμα από το 112 στους πολίτες

Φωτιά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης - Μήνυμα από το 112 στους πολίτες

Η εταιρεία με την επωνυμία “NK MEDIA GROUP” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Τα ζώδια για αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
05/03/2026
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa