Η Κυριακή των Βαΐων στη Θεσσαλονίκη εορτάζεται όχι μόνον στους ναούς αλλά φυσικά έχει και εκείνο το ιδιαίτερο των ελληνικών εορτασμών: τις γαστρονομικές επιλογές, τις παραδόσεις και ιδιαίτερα στην συμπρωτεύουσα είναι μια εμπειρία που ενώνει ανθρώπους, γεύσεις και πολιτισμούς.

Την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου 2026, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας.
Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο ζωντανό τρόπο στο κέντρο της Θεσσαλονίκη, όπου από νωρίς το πρωί οι δρόμοι γεμίζουν κόσμο και το παραλιακό μέτωπο, ιδιαίτερα γύρω από το Λιμάνι της πόλης, μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους. Οι μυρωδιές από τον τηγανητό μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά «πλημμυρίζουν» την ατμόσφαιρα, ενώ τα τραπέζια γεμίζουν με παρέες που απολαμβάνουν την παράδοση.
Οι φριτέζες δουλεύουν ασταμάτητα, με τους δίσκους να φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο. Ουρές σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα, με αρκετούς να περιμένουν υπομονετικά για ένα τραπέζι, ενώ άλλοι επιλέγουν να πάρουν το φαγητό τους στο χέρι. Η εικόνα είναι γνώριμη, αλλά κάθε χρόνο εξίσου εντυπωσιακή.
Μπακαλιάρος-Σκορδαλιά: Να ένας καλός λόγος να επισκεφθείς την θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος η αυξημένη παρουσία τουριστών. Επισκέπτες από χώρες των Βαλκανίων, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκονται στην πόλη για λίγες ημέρες, επιλέγοντας να ζήσουν από κοντά τα ελληνικά έθιμα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς δοκιμάζουν για πρώτη φορά τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά, συνδυάζοντάς τον με ένα ποτήρι ρετσίνα ή λευκό κρασί, σε μια εμπειρία που –όπως λένε– «μυρίζει Ελλάδα».
Παρά τις μικρές αυξήσεις στις τιμές, λόγω του κόστους των πρώτων υλών, η ζήτηση παραμένει αμείωτη. Οι επαγγελματίες της εστίασης σημειώνουν ότι οι κρατήσεις είχαν ξεκινήσει ημέρες πριν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται αυθόρμητα, αναζητώντας μια θέση στο γιορτινό σκηνικό.

Καθώς η ημέρα προχωρά, η γιορτή απλώνεται σε όλο το κέντρο. Πλανόδιοι μουσικοί, ήχοι από χάλκινα και αυθόρμητα γλέντια δίνουν τον τόνο, μετατρέποντας την πόλη σε μια μεγάλη παρέα. Για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους επισκέπτες, η Κυριακή των Βαΐων γίνεται μια αφορμή για χαλάρωση, συνάντηση και –πάνω απ’ όλα– απόλαυση και χαρά.
Το ωράριο των καταστημάτων

Και βέβαια η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για τα καλόγουστα κατασήματά της. Ας δούμε πως θα λειτουργήσει αυτήν την εβδοάδα η αγορά της όπως ανακοίνωσε Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.
- Την Κυριακή των Βαΐων, 5/4, θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18:00.
- Από τη Μεγάλη Δευτέρα 6/4 έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 9/4, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι συνεχές, από τις 10:00 έως τις 21:00.
- Τη Μεγάλη Παρασκευή 10/4, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 13:00 έως τις 19:00, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 1/4 από τις 10:00 έως τις 16:00.
- Την Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου, καθώς και τη Δευτέρα 13/4, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.



