ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Θεσσαλονίκη: «Gastronomy & Design» – Η Θεσσαλονίκη επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
31/05/2022
Θεσσαλονίκη
Χρόνος Ανάγνωσης: 1 λεπτό
0
Θεσσαλονίκη: «Gastronomy & Design» – Η Θεσσαλονίκη επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος γαστρονομικός προορισμός

«Ο δρόμος προς την καρδιά μιας πόλης, περνάει από το στομάχι της. Το φαγητό αλλάζει τον τρόπο με το οποίο βιώνεται μια πόλη, ως εμπειρία», αναφέρει ο Ben Wilson στο βιβλίο του Μetropolis. Με κύριο γνώμονα αυτή τη λογική, προκειμένου να ενδυναμωθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη εκδήλωση «Gastronomy & Design» από το τμήμα τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ και το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης-Υπουργείο Τουρισμού.

«Με την πρόσφατη ένταξη μας στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας, σκεφτήκαμε πως είναι σημαντικό να συνδυάσουμε αυτά τα δύο, το design με την γαστρονομία, γιατί ούτως ή άλλως και η γαστρονομία είναι πολιτισμός και περιέχει πολύ design που δεν αφορά μόνο στην παρουσίαση του μενού», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιδημάρχος πολιτισμού και τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη και σημείωσε πως, «θέλουμε να φέρουμε κοντά και να παντρέψουμε το δημιουργικό κλάδο της γαστρονομίας, με το δυναμικό κλάδο του design και από αυτό, να βγούνε σημαντικές συνέργειες που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης μας».

Ένας από τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης και ο γνωστός Executive Chef του Regency Casino Thessaloniki και του Hyatt Regency και Chef Ambassador, Θεσσαλονίκη Πόλη Γαστρονομίας, Απόστολος Αλτάνης, ο οποίος επισήμανε πως «είναι απόλυτα συνδεδεμένα τα δύο στοιχεία, η γαστρονομία και η διακόσμηση, η οποία είναι βασικό κομμάτι όχι μόνο για το πιάτο και την παρουσίαση του, αλλά και με τον χώρο, το εστιατόρια που θα επισκεφθεί ο πελάτης.

Όταν αυτά τα δύο συνδεθούν αρμονικά και το ένα υποστηρίζει το άλλο, τότε το μέρος θα είναι το ιδανικό μέρος για να επισκεφθεί κάποιος πελάτης. Συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη μας, εδώ και χρόνια, είναι γαστρονομική πρωτεύουσα εξαιτίας της μεγάλης της ιστορίας στο φαγητό και φέτος είναι και δημιουργική πόλη της UNESCO». Ο κ. Αλτάνης αναφέρθηκε στο κουλούρι της Θεσσαλονίκης που είναι χαρακτηριστικό και σημείο αναφοράς για την πόλη, την μπουγάτσα, αλλά και στις γαρίδες σαγανάκι, που για πρώτη φορά όπως είπε, «εμείς το δημιουργήσαμε με τη φέτα και έχει αυτή τη διαφορά και πλέον είναι ένα πιάτο γνωστό σε όλο τον κόσμο».

Related Post

Δράση ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από τον ΕΕΣ

Τα 15 νέα αγγλόγλωσσα προγράμματα σπουδών που ιδρύει το ΑΠΘ

Στο ΜΟΔ Γιαννιτσών το Νοέμβριο η δίκη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής

Ποιες περιοχές και κλάδοι είναι «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή

Τσομπλέκι και γιουφκά στο τοπικό μητρώο γεύσεων

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Θεόδωρος Κουρατζόγλου, είπε πως, «είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας, το να προσπαθούμε παντρέψουμε αυτά τα δύο, για πρώτη φορά, το design και η γαστρονομία θα έπρεπε να είναι πάντα μαζί και η ένωση μας έχει σαν στόχο την ανάδειξη της τοπικής και της ελληνικής γαστρονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ιδανικό να αναδεικνύεται ένας τόπος μέσα από τα παραδοσιακά πιάτα και τα προϊόντα του, όπως τον μαύρο χοίρο Βέροιας, το κεράσι Έδεσσας και διάφορες παραδοσιακές συνταγές όπως το ”τσομπλέκι” με μοσχάρι και μελιτζάνα και τους ”γιουφκάδες” Θεσσαλονίκης».

«Η αρχιτεκτονική και η γαστρονομία έχουν πολλά κοινά σημεία και βασικά χαρακτηριστικά», ανέφερε η αρχιτέκτων SPARCH Architects Μόρφω Παπαδοπούλου και εξήγησε πως «ο αρχιτέκτονας βλέπει τα χρώματα, τις υφές, αντίστοιχα και η γαστρονομία παίζει με αυτά τα στοιχεία και υπάρχουν συγγένειες και το σημαντικό είναι πως μαζί, δημιουργούν χώρους κοινωνικής συνεύρεσης και ένα περιβάλλον ανθρώπινων σχέσεων». Μάλιστα αναφερόμενη στο όραμα του Μοδιάνο που συνεχίζεται σήμερα με την ανάπλαση της συγκεκριμένης αγοράς, είπε ότι, «ελπίζουμε πως σύντομα η Στοά Μοδιάνο θα γίνει ξανά η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι δυτικότροπης αρχιτεκτονικής με ατμόσφαιρα ανατολίτικου μπαζάρ τροφίμων».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Λιάκος desiner στην Beetroot Design, είπε ότι «είναι καιρός να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε την κουλτούρα μας, που έχει να κάνει με πάρα πολλούς τομείς, όπως με την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία, να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αυτα τα πράγματα προχωράνε μαζί και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πολιτισμός, η πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη είναι η ιστορία μας» και επισήμανε πως ήδη γίνονται σημαντικά βήματα, από την εταιρεία στην οποία εργάζεται, στον τομέα της γαστρονομίας. H αρχιτέκτονας της Urban Soul Project Χριστίνα Τσιράγγελου τόνισε πως ,«η Θεσσαλονίκη είχε ανέκαθεν μία σχέση με το φαγητό πολύ καλή. Εμείς συμμετέχουμε με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος στο τέλος μπορεί να μη φαίνεται αλλά προσθέτει μια σημαντική υπεραξία».

«Θεωρώ ότι design και γαστρονομία πηγαίνουν μαζί, είναι δύο αναπόσπαστα στοιχεία γιατί ενώνουν τους ανθρώπους, ενώνουν κουλτούρες και πολιτισμούς και όπως γράφει και ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα για να επισκεφτείς μια πόλη καλό είναι να περάσεις πρώτα από το στομάχι της», ανέφερε ο φωτογράφος Αντρέα Σφυρίδης που είναι εξειδικευμένος στον τουριστικό τομέα που περιλαμβάνει και την γαστρονομία.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετείχαν επαγγελματίες της γαστρονομίας, της εστίασης και designers και συζήτησαν για τα θέματα της ανάδειξης της ταυτότητας μιας πόλης βασισμένης στην κουλτούρα του φαγητού. Επίσης ενημερώθηκαν για συγκεκριμένες πρακτικές όπως τη δημιουργία ενός μενού το οποίο αναδεικνύει τα στοιχεία τοπικότητας, βιωσιμότητας και ταυτότητας της κουζίνας, τη δύναμη του μηνύματος της οπτικής ταυτότητας στην εστίαση και της τέλειας φωτογράφισης των πιάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: Θεσσαλονίκη
Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Δράση ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από τον ΕΕΣ
Ελλάδα

Δράση ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από τον ΕΕΣ

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
08/10/2025
Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ αποχαιρετά τον επί 30 χρόνια πρόεδρό του
Ελλάδα

Τα 15 νέα αγγλόγλωσσα προγράμματα σπουδών που ιδρύει το ΑΠΘ

Δεκαπέντε νέα αγγλόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από τις συνελεύσεις των τμημάτων που τα οργανώνουν, παρουσιάστηκαν...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
08/10/2025
Next Post

Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Το ένστικτο αυτών των ζωδίων είναι πάντα σωστό

Ζώδια: Ποια είναι πιθανότερο να ερωτευτούν μέσα στον Οκτώβριο

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
06/10/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa