Την εγκατάσταση 217 ανεμογεννητριών στον Έβρο, σχεδιάζει η δανέζικη εταιρεία αιολικής ενέργειας European Wind Farms, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.
Από αυτές, οι 91 προβλέπεται να τοποθετηθούν μέσα στην περιοχή που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023, ενώ οι υπόλοιπες 126 σε εκτάσεις που αποτελούν κρίσιμα ενδιαιτήματα για προστατευόμενα είδη και οικοτόπους.
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης καταγγέλλει ότι τα σχέδια αυτά παραβιάζουν ακόμη και την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Έβρο και τη Ροδόπη, καθώς προβλέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός Ζωνών Προστασίας της Φύσης – περιοχές στις οποίες η τοποθέτησή τους απαγορεύεται.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αίτηση της ίδιας εταιρείας για αιολικό σταθμό στη θέση «Αμπέλια 2», κοντά στον οικισμό της Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω στην έκταση όπου, από τον χειμώνα του 2024, υλοποιείται πρόγραμμα αναδάσωσης με 48.000 δενδρύλλια, ως η μοναδική περιοχή που κρίθηκε κατάλληλη για άμεση αποκατάσταση μετά την περσινή πυρκαγιά λόγω των πολλαπλών προηγούμενων καταστροφών. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τονίζει η ανακοίνωση, θα υπονόμευε ευθέως τις προσπάθειες αυτές, ακυρώνοντας τη δουλειά που έχει ήδη γίνει.
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισημαίνει ότι η αναστάτωση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε κινηθεί άμεσα μετά την πυρκαγιά του 2023 για να ρυθμίσει νομικά το ζήτημα της αδειοδότησης αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Αντί για σαφείς ρυθμίσεις, το Υπουργείο περιορίστηκε σε προφορικές εξαγγελίες χωρίς καμία νομική ισχύ, παρότι έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα στοιχεία:
-Την πρόταση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων, που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και δεν έχει απαντηθεί.
-Τη μελέτη του ίδιου του Υπουργείου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε παραμένει στα συρτάρια, χωρίς να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να γνωμοδοτήσουν χωρίς καμία κατεύθυνση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η ανακοίνωση καταλήγει με προειδοποίηση ότι η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων και η απουσία θεσμικής θωράκισης δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο να χαθούν οι τελευταίες ευκαιρίες αποκατάστασης των καμένων οικοσυστημάτων του Έβρου και να αλλοιωθεί οριστικά η φυσιογνωμία των προστατευόμενων περιοχών.
Πηγή: e-evros.gr