, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έλληνες φοιτητές καινοτομούν: Φτιάχνουν κινητά και tablets που διπλώνουν

Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να πάρετε το κινητό σας ή το tablet σας, να το διπλώσετε και με μία κίνηση να το τοποθετήσετε στην τσέπη σας;
Αυτή την καινοτομία, δηλαδή την ευκαμψία διάφορων υλικών, έχει βάλει μπρος η Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Μαθητές και ερευνητές του ΕΜΠ έχουν ήδη βρει όλα όσα χρειάζονται για την κατασκευή και εκτύπωση σειράς συσκευών που θα διευκολύνουν τη ζωή μας, αλλά κυρίως θα βοηθήσουν σε επιστημονικά πεδία.
Η καινοτομία της ομάδας του ΕΜΠ ονομάζεται «έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών και μικροδιατάξεων με λέιζερ».
«Η ιδέα τους δεν θα βασίζεται στη χρήση του ψεκασμού, αλλά στο λέιζερ.Η ιδέα είναι η εξής:
Τα υλικά που επιθυμούμε να εκτυπωθούν,τοποθετούνται πάνω σε διαφανή πλακίδια και σε τέτοια θέση, ώστε να «κοιτάζουν» το υπόστρωμα και να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτό. Ένα λέιζερ που βρίσκεται πίσω από το πλακίδιο εκτοξεύει παλμούς λέιζερ που, φτάνοντας στο υλικό, κάνουν μια μικρή ποσότητά του να εκτιναχθεί και να «κολλήσει» στο κατάλληλο σημείο πάνω στο υπόστρωμα, όπου σχηματίζεται το προϊόν που τυπώνουμε.
Η χρήση του λέιζερ απευθύνεται κυρίως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα στη βιοϊατρική. Σε αυτή την περίπτωση,μπορούν να κατασκευαστούν βιοαισθητήρες για την ανίχνευση,για παράδειγμα, βλαβερών ουσιών για το περιβάλλον. Κάθε βιοαισθητήρας αποτελείται από βιολογικό υλικό που ανταποκρίνεται στο κατάλληλο, κάθε φορά, φυσικό ή χημικό ερέθισμα και ένα ηλεκτρονικό ή οπτικό κύκλωμα, το οποίο μετατρέπει αυτή την απόκριση σε ηλεκτρικό σήμα.Οι βιοαισθητήρες που, όπως αναφέραμε,είναι συσκευές ανίχνευσης, έχουν μεγάλη γκάμα εφαρμογών,όπως στην ύπαρξη συγκεκριμένων ουσιών στο περιβάλλον και φυτοφαρμάκων στον υδροφόρο ορίζοντα», εξήγησε η υπεύθυνη της ομάδας,κυρία Ζεργιώτη στο ΣΚΑΙ.
Οι υπεύθυνοι της ομάδας του τμήματος, πρόκειται δηλαδή να υλοποιήσουν ένα φορητό πρωτότυπο, το οποίο θα λειτουργεί ως εκτυπωτής λειτουργικών υλικών με χρήση laser για την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων.  Οι ίδιοι μάλιστα, αποφάσισαν  να παρουσιάσουν το τελικό αποτέλεσμα στον 3ο διαγωνισμό του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», ώστε να επικοινωνήσουν με τον επενδυτικό κόσμο της αγοράς και να προβάλλουν την τεχνολογίας τους.
 
iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.