, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Έλληνες, κάντε υπομονή μέχρι το 2020!»

ypomoni
Υπομονή… μέχρι το 2020 θα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες προκειμένου να δουν εκ νέου την οικονομία της χώρας να επιστρέφει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, όπως ξεκαθαρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην έκθεσή του World Economic Outlook.
Την ίδια ώρα, εμμέσως πλην σαφώς, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά τη συμφωνία για το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο που εφαρμόζει η χώρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει πλήρως.
«Οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει (σ.σ.: για Grexit) από την υπογραφή της συμφωνίας με τον ESM, αλλά σε περίπτωση επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και της αβεβαιότητας για την εφαρμοζόμενη πολιτική, θα υπάρξουν νέες πιέσεις τόσο στο επίπεδο του χρέους αλλά και του χρηματοοικονομικού κλάδου για το σύνολο της Ευρωζώνης, με πιθανές επιπλέον παράπλευρες επιπτώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ταμείου.
Όπως τονίζεται οι προβλέψεις για ΑΕΠ, πληθωρισμό και έλλειμμα είναι πλήρως επικαιροποιημένες, βασιζόμενες σε στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Ταμείο έως τις 12 Αυγούστου 2015 και υπό το πρίσμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος με τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές της.
Επιστρέφοντας στον… κόσμο των αριθμών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος στο 2,3% (όσο ακριβώς προβλέπεται και στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή), θα είναι ελαφρώς ηπιότερη, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2016, ενώ η ελληνική οικονομία θα «επιστρέψει» σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020 και μάλιστα αυτός θα διαμορφωθεί στο 1,4%. Το δ’ τρίμηνο του 2015 θα είναι κάτι παραπάνω από σκληρό για την οικονομική δραστηριότητα, με την ύφεση να τοποθετείται στο 5,4%, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2014 η ελληνική οικονομία είχε επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 1,4%. Πάντως στο δ’ τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη θα αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο 3%.
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις είναι το βασικό χαρακτηριστικό για το 2015, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να τοποθετείται στο -0,4%, ενώ το 2016 θα υπάρξει απόλυτη σταθεροποίηση, με μηδενικό πληθωρισμό. Και στην περίπτωση του πληθωρισμού, το 2020 είναι το έτος-σταθμός, όπου αναμένεται ότι θα «τρέξει» με 1,4%.
Στον τομέα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η εικόνα είναι σαφώς πιο θετική, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι φέτος θα καταγραφεί πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο θα ενισχυθεί αρκούντως εντός του επόμενου έτους, φθάνοντας στο 1,5% του ΑΕΠ. Οριακά δυσάρεστη η εικόνα για το 2020, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να τοποθετείται στο 0,2% του ΑΕΠ.
 
Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.