Ελληνίδα ηθοποιός: "Πάσχω από τη νόσο του Crohn..." - Karfitsa.gr
Κοσμικά

Ελληνίδα ηθοποιός: «Πάσχω από τη νόσο του Crohn…»

"Παίρνω ειδικά προβιοτικά για να ρυθμίσω..."
sofia
Η Σοφία Μανωλάκου με τον σύντροφό της, επίσης ηθοποιό, Σπύρο Σπαντίδα.

Το ότι πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, τη νόσο του Crohn, εξομολογήθηκε on air Ελληνίδα ηθοποιός, περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά.

«Είναι μια ασθένεια που εξηγεί πολλά πράγματα για τα κιλά μου. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα του εντέρου, το οποίο υπερλειτουργεί και αναγκαστικά, χάνω κιλά», είπε η Σοφία Μανωλάκου, που συμμετέχει στην πρωινή εκπομπή του MEGA «Καλημερούδια».

Όπως είπε η ίδια, είναι μία νόσος του σύγχρονου κόσμου και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το άγχος. «Κακά τα ψέματα, όταν έχω άγχος είμαι συνεχώς στην τουαλέτα! Παίρνω ειδικά προβιοτικά για να το ρυθμίσω, αλλά είναι κάτι που υπάρχει στην καθημερινότητά μου», συνέχισε η ηθοποιός και κατέληξε: «είναι σαν να έχεις χρόνια διάρροια! Υπήρχαν περίοδοι που δεν μπορούσα ούτε να δουλέψω! Πέρυσι, για παράδειγμα, στο σήριαλ (σ.σ. έπαιζε στις “Τρίχες” του ΑΝΤ1) κυκλοφορούσα συνέχεια με πρησμένη κοιλιά».

Λίγα λόγια για τη νόσο του Crohn

H νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις.

Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα ως τον πρωκτό και προκαλεί ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, εμετό, απώλεια βάρους, αρθρίτιδα, φλεγμονή στον οφθαλμό, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης και πόνο.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες παρουσίασης της νόσου Crohn: Stricturing, Διεισδυτική και Φλεγμονώδης. Η Stricturing ασθένεια προκαλεί στένωση του εντέρου, που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου ή σε αλλαγές στο διαμέτρημα των κοπράνων. Η Διεισδυτική νόσος δημιουργεί ανώμαλες διόδους (συρίγγια) μεταξύ του εντέρου και του δέρματος. Τέλος η Φλεγμονώδης νόσος προκαλεί φλεγμονή χωρίς να παρουσιάζει συρίγγια ή στενώματα.

Η νόσος προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως μεταξύ 20 και 30 ετών.

Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Crohn, με αποτέλεσμα την πιο βαριά μορφή εκδήλωσης της νόσου και αποτελεί τη συχνότερη αιτία για χειρουργικές επεμβάσεις στους ασθενείς αυτούς.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ