Ελβετία: Νέα πρόταση για το τραπεζικό απόρρητο - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ελβετία: Νέα πρόταση για το τραπεζικό απόρρητο

2b1d182bf624b83276dd3a460028f02e_XLΣτις ελβετικές τράπεζες θα επιτραπεί να συνεργάζονται με τις αρχές των ΗΠΑ βάσει ενός σχεδίου που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για να γλιτώσει ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας από μια σειρά ποινικών διώξεων για συνέργεια στη φοροδιαφυγή πλουσίων Αμερικανών.

Οι αρχές των ΗΠΑ αξιώνουν οι ελβετικές τράπεζες να καταβάλουν πρόστιμα ύψους ως και 10 δισεκ. ευρώ και να τους παραδώσουν τα ονόματα των Αμερικανών πολιτών που υποψιάζονται ότι χρησιμοποίησαν μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για να φοροδιαφύγουν – όμως το ισχύον αυστηρό νομικό πλαίσιο σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία δεν τους το επιτρέπει.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι συμφώνησε στις παραμέτρους με βάση τις οποίες οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές και πρόσθεσε ότι αυτοί θα μπορούσαν να ισχύουν κατά περίπτωση για να διευθετούνται υποθέσεις δίωξης τραπεζών για φορολογικά θέματα. Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν θα επιτρέπεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαβιβάζουν ονόματα πελατών τους.

Ωστόσο, στις τράπεζες θα επιτρέπεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες –όπως στοιχεία για λογαριασμούς που μεταφέρθηκαν σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, ονόματα τραπεζοϋπαλλήλων, δικηγόρων και λογιστών– που θα επιτρέπουν στις αμερικανικές αρχές να ταυτοποιούν τους πλούσιους πελάτες που φοροαποφεύγουν ακόμα και χωρίς αυτοί να κατονομάζονται.

Όμως η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αμφισβητηθεί διά της δικαστικής οδού, αφού πολλοί τραπεζικοί θέλουν να αποτρέψουν την αποκάλυψη των στοιχείων τους. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με το τι δεδομένα εξουσιοδοτεί τις τράπεζες να μεταβιβάζουν στις αρχές των ΗΠΑ», σχολίασε ο Ντάγκλας Χόρνουνγκ, δικηγόρος που εκπροσωπεί έναν πρώην υπάλληλο της Credit Suisse που αντιτίθεται στην παράδοση των δικών του στοιχείων.

Η ελβετική βουλή απέρριψε τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο που θα διευκόλυνε τις διαβιβάσεις των επίμαχων δεδομένων. Η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις τράπεζες εδώ και τρία χρόνια, έχει προειδοποιήσει πως η υπομονή των αμερικανικών αρχών εξαντλείται και υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν νέες διώξεις όπως εκείνη που οδήγησε σε πτώχευση την ιδιωτική τράπεζα Wegelin πέρυσι.

Πάνω από 12 τράπεζες αντιμετωπίζουν έρευνες σε βάρος τους από τις αμερικανικές αρχές, περιλαμβανομένων της Credit Suisse, της Julius Baer, της ελβετικής θυγατρικής της βρετανικής HSBC, της ιδιωτικής Pictet και δύο εν μέρει κρατικών τραπεζών καντονιών, των Zurcher Kantonalbank και Basler Kantonalbank.

Η Eλβετίδα υπουργός Οικονομικών Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπό εξέταση σχέδιο θα επιτρέψει στις τράπεζες της χώρας της να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τις αμερικανικές αρχές.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ