, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποια Περιφέρεια έχει… γεμάτο κουμπαρά;

Dourou copy
Του Βαγγέλη Στολάκη
Το ταμείο είναι… μείον! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν προς την κεντρική εξουσία Περιφερειάρχες της χώρας προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να… βάλει χέρι στα αποθεματικά τους, προκειμένου να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, αφού τα ταμειακά υπόλοιπα του κρατικού κορβανά στερεύουν. Η απόφαση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου να μεταφέρει το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ από τα περίπου 350 εκατομμύρια του ταμείου της «επικράτειάς» της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη ΣΥΡΙΖΑία τοπική αρχόντισσα πως στερεί χρήματα από την αυτοδιοίκηση για να… βοηθήσει την κυβέρνηση!
Η απόφαση της Ρένας Δούρου και της παράταξής της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να μεταφέρει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος απασχόλησε και τη Βουλή πριν λίγες ημέρες! Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης μέσω twitter άσκησε κριτική στην κ. Δούρου λέγοντας ότι ««προσπαθεί να αρπάξει όλο το Αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής (350.000.000€) για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Ντροπή». Όμως και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε σχετική ερώτηση σε όλους τους υπουργούς αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός όσο δεν βγαίνει… λευκός καπνός από τις αίθουσες των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας επιχειρεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις χρησιμοποιώντας τα χρήματα εποπτευόμενων από το δημόσιο φορέων. Ο πόλεμος μέσω twitter συνεχίστηκε με την Περιφερειάρχη Αττικής να χαρακτηρίζει «γελοίους» όλους όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Η ίδια έδωσε εξηγήσεις για την απόφασή της να μεταφέρει τα χρήματα στην ΤτΕ λέγοντας ότι τα επένδυσε αφού το επιτόκιο που προσέφερε ήταν μεγαλύτερο έναντι των υπολοίπων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Περιφέρειες δυο ταχυτήτων
Τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής προκάλεσε εκ νέου συζητήσεις στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Τα λεφτά που μετέφερε η Δούρου ήταν το πλεόνασμα που ισχυρίζεται πως είχε ο Σγουρός και ήθελε να το διαθέσει σε άλλες Περιφέρειες της χώρας που δεν είχαν λεφτά για να γίνουν έργα» σχολιάζει στην «Κ» στέλεχος της Ένωσης Περιφερειών. Ο ίδιος συμπληρώνει πως η κεντρική εξουσία συνεχώς… «στραγγίζει» την τοπική αυτοδιοίκηση. «Οι δήμοι και οι Περιφέρειες με τα λίγα λεφτά που λαμβάνουν ως κρατική επιχορήγηση προσπαθούν να βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη την περίοδο της κρίσης και παράλληλα να κάνουν έργα. Εμείς τα του οίκου μας τα έχουμε συμμαζεμένα. Δεν γίνεται να δίνουμε και τα λίγα λεφτά που λαμβάνουμε επειδή οι κυβερνώντες δεν τα βρίσκουν με τους δανειστές μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ενέργεια της κ. Δούρου έφερε στο προσκήνιο την ύπαρξη Περιφερειών δυο ταχυτήτων. Αυτών δηλαδή που εξαιτίας του πληθυσμού τους δεν λαμβάνουν σημαντική κρατική επιχορήγηση με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ολοκληρώσουν έργα ζωτικής σημασίας και αυτών, κυρίως της Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης του πληθυσμού στις περιοχές αυτές διαθέτουν αποθεματικά.
Τι λένε οι Περιφερειάρχες
Μιλώντας στην Karfitsa ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης ισχυρίζεται πως: «όχι μόνο δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε χρήματα στο κράτος αλλά έχουμε τεράστιες ζημιές και δεν ξέρουμε πως θα τις καλύψουμε». «Η αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και έχει οικονομική αυτοτέλεια. Προς αυτή την κατεύθυνση αυτή είναι η αντίληψή μας. Από εκεί και πέρα είναι επιλογή της κ. Δούρου την οποία σέβομαι αλλά δεν σχολιάζω περαιτέρω» αναφέρει ο κ. Παυλίδης.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστηρίζει ότι: «η κ. Δούρου έχει χρήματα. Οι άλλοι δεν έχουμε! Από την κατανομή των χρημάτων των ΚΑΠ που γινόταν και επί νομαρχιών και τώρα με τις Περιφέρειες, η Αττική έπαιρνε πολλά χρήματα. Υπήρχε ένα μεγάλο ταμείο και επί Σγουρού και επί Δούρου. Κάποτε μάλιστα ο πρώτος μας είχε πει ότι θα μας έδινε τα χρήματά του. Επίσης, θα πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι στην Αθήνα οι υποχρεώσεις είναι λιγότερες από τις δικές μας. Εκεί υπάρχουν τα υπουργεία! Τα δικά μας αποθεματικά δεν φτάνουν ούτε για να κινηθούμε». Ο ίδιος εκτιμά  πως εάν είχε αποθεματικό 350 εκατομμυρίων ευρώ «θα κοιτούσε να βοηθήσει τον τόπο του». «Στην επαρχία δεν μπορείς να έχεις αποθεματικό. Ο καθένας μας όμως είναι υπεύθυνος για αυτά που σκέφτεται και αυτά που πράττει. Εμείς δεν έχουμε πόρους για να δώσουμε» καταλήγει ο κ. Καχριμάνης.
«Στην Περιφέρεια Κρήτης δεν έχουμε διαθέσιμα και αποθεματικά. Όλα τα χρήματα τα έχουμε κατανέμει σε έργα» λέει ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. «Αν τα είχαμε τα χρήματα, δεν ξέρω τι θα τα κάναμε. Δεν έχουμε λεφτά επομένως δεν μπαίνουμε σε μια τέτοια λογική» συμπληρώνει ο κ. Αρναουτάκης. «Όποια κι αν ήταν η κυβέρνηση, θα παίρναμε απόφαση ως περιφερειακό συμβούλιο» υποστηρίζει και ξεκαθαρίζει πως «άλλο είναι η Περιφέρεια Αττικής που έχει αποθεματικά και άλλο οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας».
Ελάχιστα αποθεματικά έχει στην διάθεσή της και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Απόστολος Κατσιφάρας. «Τα λίγα αποθεματικά που διαθέτουμε είναι ενταγμένα σε έργα. Δεν έχουμε διαθέσιμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο για τη στάση της κ. Δούρου, ωστόσο αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα. Η Αττική είναι η μόνη που έχει αποθεματικά. Ο κάθε Περιφερειάρχης έχει την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών του» καταλήγει ο κ. Κατσιφάρας.
Αν είχε αποθεματικά δεν θα τα παραχωρούσε στην κεντρική εξουσία ξεκαθαρίζει στην Karfitsa ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. «Στην Ελλάδα της κρίσης, οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολλές. Ενδεχομένως πολύ περισσότερες από όσες της αναλογούν, ή από όσες αντέχει. Κι εμείς κόντρα στον καιρό, αποδείξαμε ότι μπορούμε να πάμε τις κοινωνίες μας μπροστά. Αρκεί βέβαια να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτά που έχουμε επωμιστεί, ως ένας από τους κοντινότερους στον πολίτη θεσμός, απαιτούν ουσιαστική ανεξαρτησία, αυτονομίες και βέβαια περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Το κεντρικό κράτος οφείλει να μας δίνει και όχι να μας παίρνει. Δε ζητάμε χάρες. Ζητάμε τα αυτονόητα: Να μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, όπως κάθε Περιφέρεια στην Ευρώπη. Η πραγματικότητα θέλει Περιφέρειες μαχητικές, διεκδικητικές,  παρεμβατικές, oι οποίες οφείλουν να προτάσσουν το συμφέρον του πολίτη και όχι του κεντρικού κράτους» αναφέρει ο Κώστας Μπακογιάννης. Και συνεχίζει: «Ξεκάθαρα λοιπόν, σε καμία των περιπτώσεων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν θα παραχωρούσε δικά της χρήματα, την ίδια ώρα που ακόμη αναμένει τις  έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τους νομούς της πριν σχεδόν δύο μήνες, που οι ΚΑΠ έρχονται μειωμένοι ολοένα και περισσότερο, που οι χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ έρχονται με το σταγονόμετρο, που το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη καθυστερήσει,  που οι ανάγκες των πολιτών είναι πραγματικές και όχι προϊόν διαπραγμάτευσης».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας πάλι, Θεόδωρος Καρυπίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ρένα Δούρου και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να έλαβε την εν λόγω απόφαση, μετά από σχετική δελεαστική πρόταση που τυχόν να της έγινε από την τράπεζα της Ελλάδος. Αναφέρει δηλαδή πως η ΤτΕ ενδεχομένως να πρότεινε μεγαλύτερο επιτόκιο έναντι άλλων τραπεζών που κατέθεσαν προτάσεις στην Περιφέρεια Αττικής για τα αποθεματικά της. «Είναι μια περίοδος όπου οι διάφορες συμβάσεις που υπάρχουν με τις τράπεζες στις οποίες βρίσκονται τα αποθεματικά των Περιφερειών λήγουν. Και εμείς θα κάνουμε ανοικτό διαγωνισμό καλώντας τις τράπεζες να μας κάνουν προτάσεις και θα καταλήξουμε στην καλύτερη πρόταση. Αν όντως η προσφορά της Τράπεζας της Ελλάδος είχε καλύτερο επιτόκιο τότε μπορεί να επιλέχτηκε για το λόγο αυτό» λέει. Ο κ. Καρυπίδης υπογραμμίζει επίσης ότι: «πολλά χρήματα που διασφαλίζονται από το ΕΣΠΑ για μεγάλα έργα καταλήγουν  μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας στις Περιφέρειες».
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.