, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εμφιαλωμένο, νερό βρύσης ή με φίλτρο;

vrisi_nero copy

Της Φρόσως Βαρβάρα

Το νερό είναι ίσως ο μεγαλύτερος θησαυρός του πλανήτη, προέρχεται από λίμνες, ποτάμια ή από το υπέδαφος και καταλήγει στη βρύση του σπιτιού μας. Ποιό νερό όμως θεωρείται πόσιμο και ασφαλές; Είναι καλύτερο το εμφιαλωμένο από εκείνο της βρύσης; Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές, άχρωμο, άοσμο, δροσερό, με μικρή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και καθαρό, δηλαδή να είναι απαλλαγμένο από βακτήρια και επικίνδυνους μικροοργανισμούς, καθώς και χημικά.

Το δίκτυο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ο καθηγητής χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φυτιάνος είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αν και ο ίδιος το χαρακτηρίζει παλιό. «Στη συντριπτική πλειοψηφία ο κόσμος χρησιμοποιεί φίλτρα νερού γιατί το νερό της Θεσσαλονίκης έχει μια μυρωδιά, η οποία συνήθως οφείλεται στην υπερχλωρίωση που κάνουν στο δίκτυο. Απομακρύνουν το ελεύθερο χλώριο που υπάρχει», αναφέρει και εξηγεί τη δουλειά που κάνει το φίλτρο νερού. «Κάθε φίλτρο νερού περιέχει ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα, το οποίο είναι ένα έντονα προσροφητικά υλικό που απομακρύνει την οσμή του χλωρίου», τονίζει. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται τίποτα άλλο γιατί το νερό είναι πολύ καλής ποιότητας.

Βαμβάκι στη βρύση

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που για να αποφύγουν την αγορά φίλτρου, τοποθετούν ένα βαμβάκι στη βρύση προκειμένου να φιλτράρουν το νερό. Η άποψη των ειδικών είναι ότι αυτή η τακτική είναι εν μέρει σωστή. «Το βαμβάκι με το νερό που βάζουμε στη βρύση  μπορεί να απομακρύνει το χώμα και τις βρωμιές που προέρχονται από το δίκτυο καθώς αυτό της Θεσσαλονίκης είναι παλιό αλλά δεν απομακρύνει τα αιωρούμενα σωματίδια αλλά και τα  παραπροϊόντα χλωρίωσης του νερού» περιγράφει ο ομότιμος καθηγητής χημείας του Α.Π.Θ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής. «Τα φίλτρα νερού με ενεργό άνθρακα είναι αξιόπιστα. Τα χρησιμοποιώ και εγώ εδώ και πολλά χρόνια και τα συστήνω», αναφέρει και εξηγεί ότι τα φίλτρα νερού απομακρύνουν τα επικίνδυνα για την υγεία στοιχεία όπως το αρσενικό, αν υπάρχει, όπως και τα παραπροϊόντα χλωρίωσης του νερού, με αποτέλεσμα το νερό να μην μυρίζει.

Πώς να αποφύγετε το φίλτρο

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες υπάρχει τρόπος αν το επιθυμούμε να γλιτώσουμε την αγορά φίλτρου ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Αν κάποιος που ζει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης γεμίζει μια κανάτα με νερό από το προηγούμενο βράδυ και το αφήσει όλη τη νύχτα, την επόμενη ημέρα το νερό θα είναι έτοιμο για κατανάλωση, καθαρό και χωρίς μυρωδιές. Το χλώριο είναι πτητικό και εξατμίζεται» υποστηρίζει ο καθηγητής Χημείας, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 517 διαφορετικές μάρκες φίλτρων με διαφορετικές τιμές το καθένα, στην αγορά για αυτό και υπάρχει σύγχυση στους καταναλωτές. Όπως τονίζει ο κ. Φυτιάνος υπάρχουν φίλτρα που κυμαίνονται από 100 έως και 1000 ευρώ, τα οποία απομακρύνουν νιτρικά, φυτοφάρμακα, χρώμιο, αμίαντο κ.α.. «Για να αγοράσει βέβαια κάποιος ένα φίλτρο θα πρέπει να έχει και μια στοιχειώδη χημική ανάλυση της κοινότητας της περιοχής του», αναφέρει.

Απάτη τα φίλτρα με όζον

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συντήρηση του φίλτρου. «Το φίλτρο του ενεργού άνθρακα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες και έχει επίσης και συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Πρέπει δηλαδή να το αλλάζεις 2 φορές το χρόνο. Αν δεν το κάνεις, τότε το φίλτρο δεν κάνει καμία δουλειά», λέει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουμε συσκευές ή φίλτρα που περιέχουν όζον. «Αυτά τα φίλτρα και οι συσκευές με το όζον δεν κάνουν τίποτα. Είναι απάτη. Έχουμε πάρει ένα φίλτρο όζοντος, το μελετήσαμε, κάναμε πειράματα και δεν κάνει απολύτως τίποτα».

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.