, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένα πεντανόστιμο αλλά και επικίνδυνο ψάρι εισέβαλε στο Αιγαίο!

leontopsaroΗ περαιτέρω διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ έχει διευκολύνει και την μετάβαση εξωτικών ψαριών στη Μεσόγειο που εισέρχονται αθρόα σε θάλασσες που δεν διέθεταν τέτοια είδη. Τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν φτάσει και στις ελληνικές θάλασσες, με αποτέλεσμα το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών  Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ να εκδώσει οδηγία για τους αλιείς της Κρήτης ώστε να προσέχουν εφόσον έρθου σε επαφή με το λεοντόψαρο, που ήρθε από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως αναφέρει ιχθυολόγος σε σχετικό θέμα στην «Καθημερινή», «Το λεοντόψαρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη σκορπίνα και τη δράκαινα, είναι δηλαδή βρώσιμο, αρκεί να κοπούν τα δηλητηριώδη αγκάθια, που έχει στη ράχη και τα πλευρικά του πτερύγια», εξηγεί. Περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι αλιείς, καθώς το δηλητήριο των αγκαθιών δύναται να τους προκαλέσει πόνο ή παράλυση στα χέρια, με τα οποία θα έρθει σε επαφή.
Οι επιστήμονες συστήνουν, πάντως, την αλίευσή του και την προώθησή τους στην αγορά (χωρίς τα αγκάθια) και ως ένα μέσο περιορισμού του. «Το λεοντόψαρο είναι είδος χωροκατακτητικό, έχει δηλαδή την τάση να επικρατεί των υπολοίπων», υπογραμμίζει η βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, «αφενός αναπαράγεται καλά, αφετέρου τρώει άλλα είδη ψαριών με γρήγορες κινήσεις και “ρουφώντας” τα, ακριβώς όπως οι σκορπίνες». Οι επιστήμονες βρίσκουν πληροφορίες για το λεοντόψαρο κυρίως από συναδέλφους τους στην Καραϊβική, παρά το ότι δεν αποτελεί την «πατρίδα» του λεοντόψαρου. «Το λεοντόψαρο είναι εντυπωσιακό στην όψη και ακριβό, εξ ου και φιλοξενούνταν σε πολλά ενυδρεία της Καραϊβικής, απ’ όπου απελευθερώθηκε στη θάλασσα και πολλαπλασιάστηκε γρήγορα».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.