Ένας 18χρονος Θεσσαλονικιός «αστράφτει» τα πάρκα της πόλης μαζί με την ομάδα του - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Ρεπορτάζ

Ένας 18χρονος Θεσσαλονικιός «αστράφτει» τα πάρκα της πόλης μαζί με την ομάδα του

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Μια διάλεξη για την ανακύκλωση ήταν ικανή για να βάλει τον «σπόρο» της αγάπης και της προστασίας προς το περιβάλλον σε έναν μαθητή. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Μοσχίδη, ο οποίος πριν κάποια χρόνια ως μαθητής είχε παρακολουθήσει στο σχολείο που φοιτούσε μια ομιλία που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μια εθελοντική ομάδα που έχει στόχο να καθαρίζει περισσότερους χώρους πρασίνου.

Η ιδέα έγινε πράξη ένα απόγευμα. Ήταν η ημέρα που είχε τελειώσει τις τελικές εξετάσεις του Λυκείου, πριν έναν χρόνο, όταν πήρε γάντια και σακούλες και βρέθηκε στο πιο κοντινό πάρκο που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από το σπίτι του, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Προσπάθησε να καθαρίσει το πάρκο της γειτονιάς του όσο καλύτερα μπορούσε, και τα κατάφερε. Γέμισε τις σακούλες των σκουπιδιών με κάθε λογής αντικείμενα, αλλά παράλληλα «φούσκωσε» μέσα του από χαρά βλέποντας το μέχρι πρότινος βρώμικο πάρκο να έχει αλλάξει μορφή, προς το καλύτερο, χάρη στην προσπάθεια του. «Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσα σκουπίδια κρυβόντουσαν σε τόσο κοντινό μέρος από το σπίτι μου», εξηγεί στην Karfitsa. Χαρούμενος από την εικόνα αυτή τράβηξε φωτογραφίες και τις ανήρτησε στα social media. Εκεί πήρε θετική ανταπόκριση από γνωστούς του, οι οποίοι ήθελαν και εκείνοι να βοηθήσουν με την σειρά τους σε ανάλογες δράσεις. Ο Π.Μοσχίδης βρήκε έτσι και άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες και άρχισαν τις εξορμήσεις καθαρισμού. Ώσπου τον περασμένο Φεβρουάριο δημιούργησε την εθελοντική ομάδα Cleaningans κάνοντας συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις.

Από την πρώτη δράση καθαρισμού που έκανε μόνος του το καλοκαίρι του 2020 ο Π.Μοσχίδης έχουν ακολουθήσει, έως σήμερα, πάνω από 25, άλλες οργανωμένες και άλλες με λίγα άτομα, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείτε κυρίως από παιδιά δημοτικού έως και 18 ή 19 ετών. «Στις δράσεις συμμετέχει αρκετός κόσμος, ενήλικες, παιδιά, οικογένειες», περιγράφει ο εμπνευστής της ομάδας και τονίζει παράλληλα πόσο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι πολλά παιδιά μέσα από τις δράσεις καθαρισμού ενισχύουν την αγάπη τους για το περιβάλλον από τόσο μικρή ηλικία.

Κατά την διάρκεια του lockdown οι καθαρισμοί δεν σταμάτησαν, επισημαίνει ο ίδιος. Αν κάτι άλλαξε ήταν η ποσότητα των σκουπιδιών. Καθότι τα πάρκα έγιναν σημεία συνάντησης στο lockdown τα περισσότερα σκουπίδια που συγκεντρώνονταν εκεί ήταν τενεκεδάκια αναψυκτικών, πλαστικά ποτήρια καφέ, μάσκες, ακόμη και μαντηλάκια.

Σκουπίδι… 40 ετών

Σε κάθε εξόρμηση καθαρισμού η ομάδα εντοπίζει και περίεργα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα στη Νέα Κρήνη είχαν βρει ογκώδη αντικείμενα, καναπέδες, βαλίτσες, προφυλακτήρες και καθίσματα αυτοκινήτων. Αυτό όμως που τους έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν σε μια δράση στην Αρετσού, όπου «ανακάλυψαν» σκουπίδι 40 ετών. «Όταν βρίσκουμε τενεκεδάκια βλέπουμε την ημερομηνία λήξης που έχουν από κάτω. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε περίπου πόσο καιρό ήταν πεταμένο το συγκεκριμένο σκουπίδι. Σε μια δράση μας στην Αρετσού βρήκαμε ένα τενεκεδάκι πορτοκαλάδας από την δεκαετία του 1980. Δηλαδή το σκουπίδι αυτό κυκλοφορούσε στο περιβάλλον περίπου 40 χρόνια».

Για αυτό το λόγο ο νεαρός «προστάτης» του περιβάλλοντος τονίζει ότι «πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν σκουπίδια 40 ετών εκεί έξω, ώστε το 2060 να μην βρίσκουμε σκουπίδια που έχουν πάνω τους το έτος 2020 ή 2021. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, γιατί αυτό είναι το σπίτι μας».

Ο Παναγιώτης Μοσχίδης

Από την έντυπη έκδοση της Karfitsa

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ