, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ένας και πλέον χρόνος στη μέγγενη της πανδημίας

 Του Κώστα Γιουτίκα*

 Η πανδημία του κορονοϊού, έχει συγκλονίσει συθέμελα  την κοινωνία και την οικονομία.

Έχει ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε και αποδεχόμασταν όλοι ως βασικές νόρμες στην καθημερινότητά μας.

Μα, το  πιο συγκλονιστικό και  το πιο τραγικό, είναι οι  χιλιάδες ανθρώπινες ζωές  που έχουν χαθεί και συνεχίζουν να χάνονται καθημερινά.

Στην οικονομία είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Μιλώντας για την οικονομική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία, η επεξεργασία  των επίσημων στοιχείων από τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας, επιβεβαιώνει καταρχήν  μια σοβαρή κάμψη  το 2020 στον κλάδο της εστίασης  με σημαντικά λιγότερες προσλήψεις, όταν τον προηγούμενο χρόνο το 2019, ήταν ο δυναμικότερος επαγγελματικός κλάδος σε επίπεδο Περιφέρειας. Το γεγονός αυτό σαφώς έχει επηρεάσει αρνητικά , συνολικά  τον κύκλο εργασιών της οικονομίας.

Όσες νέες  θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν  το 2020, αφορούν  κυρίως  στο εμπόριο τροφίμων  και  σε επαγγέλματα  που έχουν μεγαλύτερη  ¨ζήτηση¨  λόγω  της πανδημίας, λόγου χάριν για  την κάλυψη  νοσοκομειακών  αναγκών ή στον τομέα  των μεταφορών.

Συνολικά όμως  το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο δέχτηκαν σοβαρότατο πλήγμα, παρόλο  που  το 2019 ήταν μεταξύ των τριών δυναμικότερων οικονομικών κλάδων σε τοπικό επίπεδο.

Είναι πρόδηλο ότι οι συγκεκριμένοι  κλάδοι χρειάζονται  ισχυρή στήριξη  για να αντέξουν.            Και είναι κρίσιμο κατά την εφαρμογή  του εκάστοτε μίγματος μέτρων ν΄ αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και να υπάρχει ισότιμη  γεωγραφική αντιμετώπιση του επαγγελματικού κόσμου.

Σε ό, τι αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το πρόγραμμα «Διέξοδος» ύψους 200 εκ. ευρώ, ενισχύει με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που  μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Δίνει μια σημαντική «ανάσα» στους πληττόμενους επαγγελματίες,  όπως συνεχείς « ανάσες» όλους αυτούς τους μήνες με τα περιοριστικά μέτρα, τους δίνουν τα κυβερνητικά μέτρα.

Με το βλέμμα στραμμένο  όμως και στην επόμενη μέρα, μετά την πανδημία,  είναι προφανές ότι για να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση μιας νέας ομάδας μέτρων στήριξης, στο πλαίσιο του ‘Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας’.

Όπως έχει επισημάνει ο Περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας,  το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ 2021-2027, το πρόγραμμα « Αντώνης Τρίτσης», το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την ταυτόχρονη αξιοποίηση  πόρων από την ιδιωτική οικονομία, προκειμένου η ώθηση που θα δοθεί  στον οικονομικό μηχανισμό να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα  στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

  • Ο Κώστας Γιουτίκας είναι Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.