, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένας Θεσσαλονικιός οικονομολόγος και υφυπουργός της κυβέρνησης εξηγεί τις επιπτώσεις του BREXIT στην Ελλάδα!

mardas copy
Αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει πλήθος επενδύσεων εμφανίζεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Ο Θεσσαλονικιός Καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής της Β’ Περιφέρειας μιλά στην KARFITSA και κάνει τον… απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Αναφέρεται επίσης στο δύσκολο έργο προβολής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, έργο που έχει αναλάβει ο ίδιος προσωπικά,  και μιλά για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης στοίχισε στη χώρα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Συμφωνείτε με την άποψη του κεντρικού Τραπεζίτη;
Δεν μπορώ να απαντήσω. Υποθέτω όμως ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έκανε κάποιους υπολογισμούς και οδηγήθηκε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Έχετε δηλώσει ότι επίσημα συζήτηση «PLAN B» για επιστροφή στη δραχμή δεν υπήρχε. Υπήρχε σε επίπεδο… καφενείου;
Μπορεί να υπήρχε σε επίπεδο «πηγαδάκι». Όπως έχω δηλώσει κι εμείς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργαζόμασταν διάφορα μέτρα που σχετίζονταν με ζητήματα πολιτικής και προϋπολογισμού του κράτους. Κάθε υπουργός επεξεργάζεται διάφορα σχέδια στο υπουργείο του. Από τη στιγμή που αυτά τα σχέδια δεν περνούν από το κυβερνητικό ή το υπουργικό συμβούλιο ή δεν γίνονται νόμοι του κράτους είναι «μέτρα εργαστηρίου». Αν υπήρχε κάποια συζήτηση υπουργείου Οικονομικών και Ομάδας Βαρουφάκη δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αν υπήρχε τέτοιο σενάριο σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου η διαρροή θα λάμβανε χώρα πριν λήξει η συνεδρίαση…
Η κυβέρνηση μετά το «μασάζ» και στους ανεξάρτητους βουλευτές εκτιμάτε πως θα συγκεντρώσει τους 200 για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου;
Αυτό θα φανεί στην Βουλή. Επιδιώκεται να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να «περάσει» το νομοσχέδιο.
Εάν περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής θα θεωρηθεί επιτυχία;
Θα δούμε κατά πόσο η Χρυσή Αυγή θα δώσει τις ψήφους της αλλά πρέπει να ακουστεί και η σχετική επιχειρηματολογία που είναι πολύ σημαντικό.
Πως σχολιάζετε την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η απλή αναλογική εισάγει άλλη κουλτούρα σε ό,τι αφορά την πολιτική ζωή της χώρας. Αυτή η κουλτούρα καταλήγει στο εξής απλό: αφορισμοί της μορφής «εγώ δεν συνεργάζομαι με το Χ κόμμα μετά τις εκλογές» θα πάψουν να υφίστανται. Τα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία όποια κι αν είναι αυτή.
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κουρουμπλής έχει μιλήσει για… «ακυβερνησία» σε περίπτωση που «περάσει» η απλή αναλογική και μειωθεί το κατώτατο όριο εισόδου στη Βουλή που σήμερα είναι το 3%.
Το 3% δεν πρόκειται να πέσει. Σε πολλές χώρες που υπάρχει η απλή αναλογική ο κόσμος έχει μάθει να συνεργάζεται. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε άβγαλτοι σε συνεργασίες κομμάτων. Όπως άρχισε η κουλτούρα το 2009 που ήταν κάτι πρωτόγνωρο στη χώρα μας δεν είναι δύσκολο να συνεχίσει να υπάρχει. Η συνεννόηση είναι αυτονόητη.
Το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία και η επικράτηση του BREXIT τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη χώρα μας;
Δεν θα έχει επιπτώσεις στη χώρα μας. Θα μεριμνήσουν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να οικοδομήσουν μια σχέση όπου θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων αλλά δεν θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προσώπων. Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εκτός ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι δεν επηρεάζει την ύπαρξη του ευρώ. Ήταν εκτός Σένγκεν άρα ούτε εκεί δημιουργείται πρόβλημα. Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμβάλλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και το ποσό που πλήρωνε θα πρέπει να καλυφθεί από τα άλλα μέλη. Οι επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα εξακολουθεί να ισχύει.
Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του BREXIT;
Όχι! Οι Βρετανοί είχαν συγκεκριμένα απλά αιτήματα που σχετίζονταν με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων. Αυτό ενοχλούσε τους Βρετανούς. Ενοχλούσε η τέταρτη βασική αρχή πάνω στην οποία οικοδομήθηκε στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αυτό δεν το έχουμε εμπεδώσει πάρα πολύ. Το ότι εξαιρέθηκε ένα κράτος από μια βασική αρχή, όχι κοινή πολιτική, αλλά αρχής φοβάμαι ότι θα το πληρώσει ακριβά η ΕΕ στο μέλλον. Η αιτία που προκάλεσε το δημοψήφισμα δεν ήταν οι πολιτικές λιτότητας αλλά η εφαρμογή της τέταρτης βασικής αρχής.
Τι έφερε στις βαλίτσες του το κυβερνητικό κλιμάκιο επιστρέφοντας από την Κίνα;  Ποιοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και πότε θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις επιτέλους;
Από την Κίνα σε επίπεδο επιχειρήσεων φέραμε ένα σύνολο υπογραφών με σκοπό συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια να προχωρήσουν. Σε επίπεδο κυβερνητικό φέραμε ένα σύνολο πρωτοκόλλων συνεργασίας σε διάφορους τομείς: από τον πολιτισμό μέχρι την οικονομία. Οι Κινέζοι που επισκέφτηκαν τη χώρα μας στις αρχές της βδομάδας ήρθαν για να θέσουν σε εφαρμογή δυο μεγάλα τουριστικά επενδυτικά σχέδια, το ένα στην Εύβοια και το άλλο στην Αττική. Συμφωνήσαμε επίσης τη δημιουργία ενός εκθετηρίου ελληνικών προϊόντων σε μια περιοχή 35 χλμ. από το Πεκίνο. Αυτό το εκθετήριο θα δεχτεί ελληνικά προϊόντα. Οι τρεις τελευταίες συμβάσεις εκτιμάται ότι έχουν αξία τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ταξιδεύετε πολύ λόγω… θέσης. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από το εξωτερικό για την Ελλάδα;
Όταν επισκεπτόμαστε κάποιες χώρες με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι η χώρα μας εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό άλλωστε μας δέχονται στελέχη επενδυτικών οίκων και ξοδεύουν μαζί μας χρόνο. Όταν ένα τέτοιο στέλεχος μεγάλης εταιρίας την ώρα που «βράζει» το Χρηματιστήριο αφήνει τον υπολογιστή του και μας συναντά για να συζητήσει μαζί μας αυτό δείχνει ότι η χώρα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τις δυσκολίες τις γνωρίζουν καλά και με κάθε λεπτομέρεια. Απλά ζητούν επιπλέον στοιχεία για να συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιό τους για την ελληνική οικονομία. Οι συζητήσεις που κάνω έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται όταν επισκεπτόμαστε ξένες χώρες για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Στο τέλος της βδομάδας ετοιμαζόμαστε να μεταβούμε στην Κένυα. Είναι το πρώτο… άνοιγμα που κάνει η χώρα στην υποσαχάρια Αφρική. Θα συνεχίσουμε την επέκταση των δραστηριοτήτων εκεί, όπως και στην Άπω Ανατολή την οποία τα τελευταία χρόνια την έχουμε εγκαταλείψει.
Θα προσελκύσετε επενδυτές από την υποσαχάρια Αφρική;
Όχι! Πάμε για να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.