« Ένας υπουργός που δεν φοβάται μέσα στην κρίση, καλό είναι να σηκωθεί και να φύγει» - Karfitsa.gr
Πολιτική

« Ένας υπουργός που δεν φοβάται μέσα στην κρίση, καλό είναι να σηκωθεί και να φύγει»

«Στα νησιά καταθέτουν όλοι αιτήσεις για να παρατείνουν τη διαμονή τους"

mouzalas-vouli

«Οι θεμιτές διαφωνίες δεν σημαίνουν ότι «σου την πέφτουν». Νομίζω ότι υπάρχει κάτι αθέμιτο, δεν είναι «τροπολογία Μουζάλα». Υπήρξε διαφωνία στην τροπολογία της κυβέρνησης, όχι του Μουζάλα. Δεν του ήρθε ξαφνικά (του Μουζάλα) να κάνει μία τροπολογία ούτε είναι «ελεύθερος σκοπευτής», είπε στον Αlpha 989 ο Γιάννης Μουζάλας για τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρξε τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία νομοθετεί με καλύτερο τρόπο τις επιτροπές και τις φέρνει δίπλα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μέχρι τώρα υπήρχε ένας από την Ύπατη  Αρμοστεία, ένας από την επιτροπή δικαιωμάτων και ένα στέλεχος του δημοσίου. Θεωρώ ότι θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην αποδοχή δικαίου. Η δουλειά της κυβέρνησης και η δική μου είναι να αποδείξω ότι αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε φόβους για αθέτηση της συμφωνίας για το προσφυγικό είτε από την Ευρώπη είτε από την Τουρκία:

«Η δουλειά μου είναι να φοβάμαι. Ένας υπουργός Μετανάστευσης, μέσα στην κρίση, που δεν φοβάται, καλό είναι να σηκωθεί και να φύγει. Φοβάμαι τη μη τήρηση της συμφωνίας είτε από την Ευρώπη είτε από τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χλευάστηκε όταν γύρισε με τη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία όμως μπόρεσε να αλλάξει την κατάσταση με 4-8 χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται κάθε μέρα, τώρα το έχουμε ξεχάσει σε δύο μήνες. Δεν χρειάζονται υστερίες. Η συμφωνία, που για 10 μέρες η κυβέρνηση είχε «κρεμαστεί στα μανταλάκια», έφερε μία καλύτερη κατάσταση».

«Στα νησιά, μετά τη συμφωνία, καταθέτουν όλοι (αιτήσεις) για να παρατείνουν τη διαμονή τους. Περίπου το 98-99% των ανθρώπων έχει καταθέσει αίτηση ασύλου, είναι μεγάλος αριθμός, θα μπορέσει να διεκπεραιωθεί. Εν δυνάμει, 60 χιλ άτομα στα νησιά θα ζητήσουν άσυλο. Αυτό που μας φαίνεται «πολύ αργό», είναι συναισθηματικό… επιστημονικά, οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα ήρθαν σε επαφή με την υπηρεσία σε 2,5 μήνες. Στη Γερμανία θέλουν 5.5 μήνες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση «αν μας δίνει η Ευρώπη ό,τι ζητάμε», ο κος Μουζάλας απάντησε ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει αλλά είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι θα ολοκληρωθούν. Υπάρχουν χώρες που μας βοηθούν, η Ε.Ε  θέλει και μας στέλνει κόσμο».

Σχολιάζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε στο εμπόριο και στον τουρισμό είπε πως «αυτό έχει γίνει. Τα νησιά που επλήγησαν από το προσφυγικό κύμα έχουν μεγάλη μείωση του τουριστικού προϊόντος. Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, είναι να αναπληρωθεί με κάποιο τρόπο, προφανώς δεν θα μπορέσει άμεσα να αναπληρωθεί αυτό. Διαχειριζόμαστε κρίση, όταν διαχειρίζεται κανείς κρίση πρέπει να κρίνεται ως διαχειριστής της κρίσης και όχι σαν να μην υπάρχει κρίση. Η κυβέρνηση έχει κάνει επιμέρους κινήσεις, που δεν αρκούν, είναι αλήθεια.  Έχουν ψηφιστεί αποζημιώσεις για τα κτήματα που καταστράφηκαν, αύξηση των δόσεων στην εφορία… στόχος της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει μεγάλο κομμάτι από αυτά».

Ο κος Μουζάλας τόνισε, τέλος, ότι «πρέπει να λειτουργήσουν οι Νόμοι, έχουμε καθυστέρηση  και έχει σχέση με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες μας. Προσπαθούμε να κάνουμε το εφικτό».

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ