Ενέσεις για τη μέση αντί για... νυστέρι! - Karfitsa.gr
Υγεία

Ενέσεις για τη μέση αντί για… νυστέρι!

Ο Dr. Med ορθοπεδικός-χειρουργός Γιώργος Βαλάσης μιλάει για παθήσεις που ταλαιπωρούν!

«Το 80% των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ζωή τους θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την σπονδυλική τους στήλη εξαιτίας του τρόπου ζωής» λέει στo Κarfitsa.gr ο Dr. Med Oρθοπεδικός-χειρουργός, διδάκτωρ πανεπιστημίου Μονάχου και συνεργάτης της Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Βαλάσης, ενώ παράλληλα εξηγεί πως με παρεμβατικές μεθόδους είναι δυνατή η αποφυγή του χειρουργείου σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εφαρμόζεται παγκοσμίως μια νέα μέθοδος με ενέσεις οι οποίες είναι «ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές αναλγησίας που με καθετηράκια και βελόνες γίνονται ενχύσεις σε διάφορα σημεία της σπονδυλικής στήλης που έχουν πρόβλημα, όπως σε μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που είναι συχνή αιτία πόνου στα κάτω άκρα και που δεν περνάει με τα συνήθη φάρμακα, φυσιοθεραπείες κτλ. Αυτό γίνεται πριν αποφασίσει κάποιος την χειρουργική αποκατάσταση», λέει και ο κ.Βαλάσης και συνεχίζει: «Είναι μια νέα μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και από  πολλές ειδικότητες, όπως από αναισθησιολόγους, ορθοπεδικούς και νευροχευρουργούς».

Eφαρμογή και κόστος

Όπως αναφέρει ο κ. Βαλάσης, η μέθοδος εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή σε εκφύλιση των μικρών αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης. «Αυτές οι μέθοδοι αναφέρονται σε αυτούς τους ασθενείς και όταν τα προβλήματα δεν σταματούν με την κλασική θεραπεία από το στόμα, η οποία είναι και απαγορευτική. Έτσι, τοποθετούμε ένα καθετηράκι κοντά στο πρόβλημα και χορηγούμε εκεί φάρμακα τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, τοπικά αναισθητικά τα οποία ρίχνουν την ένταση του πόνου. Οι ενέσεις γίνονται και στον αυχένα απλά με άλλο τρόπο», τονίζει και επισημαίνει ότι με την παρεμβατική μέθοδο είναι δυνατό να αποφευχθεί το χειρουργείο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενέσεις είναι ένας τρόπος θεραπείας για να αποφευχθεί το χειρουργείο, όπως σε κάποιους ασθενείς που δεν μπορούν να ρισκάρουν το χειρουργείο, είτε σε πρώιμες καταστάσεις που δεν είναι απαραίτητο το χειρουργείο». Σχετικά με το κόστος τους, ο κ.Βαλάσης διευκρινίζει ότι εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο γίνονται, που μπορεί να είναι χειρουργείου ή ιατρείου.«Οι ενέσεις κυμαίνονται από 150 έως 250 ευρώ», τονίζει.

Η καθιστική ζωή «διαλύει» τη μέση

Η καθιστική ζωή αποδεικνύεται ίσως η σημαντικότερη αιτία για την εμφάνιση παθήσεων στην σπονδυλική στήλη. «Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης αυξάνονται, όσο επιτείνεται η καθιστική ζωή. Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα του τρόπου ζωής μας ενώ έρευνες δείχνουν ότι μέχρι και το 75-80% των ανθρώπων θα βιώσουν κάποιο πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη. Είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που έχει ανάγκη από ανακούφιση και θεραπεία», λέει ο κ. Βαλάσης και τονίζει ότι ακόμα και ένα απλό βάδισμα μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. «Οι πόνοι στην πλάτη αντιμετωπίζονται με την εργονομική χρήση στην καθημερινότητά μας. Η μυϊκή ενδυνάμωση είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι, έστω και το απλό βάδισμα ή η κολύμβηση».

Από τον αυχένα… στα δάκτυλα!

Ο κ. Βαλάσης ξεκαθαρίζει ότι η έκφραση «αυχενικό σύνδρομο» είναι μια κατάσταση την οποία ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί κάτι διαφορετικό. «Με το αυχενικό σύνδρομο εννοούνται διάφορες παθήσεις που οδηγούνε σε πόνο στον αυχένα, ο οποίος μπορεί να αντανακλά στον ώμο, στα άκρα, στα δάχτυλα. Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου του αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε πάρεση κάποιων νεύρων, να μην λειτουργεί κάποιο νεύρο και να υπάρχει μυϊκή ατροφία στα άνω άκρα, ανάλογα με το που έχει την έκφραση το πρόβλημα», λέει. Επίσης, τονίζει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή αλλά και εκγύμναση! «Θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του αυχένα στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να εστιάσουμε στην εργονομική χρήση του αυχένα στο γραφείο αλλά και στην εκγύμναση των μυών».

Γόνατα και… υαλουρονικό οξύ!

«Το γόνατο είναι ένα όργανο που από μόνο του έχει μια μεγάλη παθολογία που χρήζει και αυτό διερεύνησης, ενώ ακόμα και η μέση μπορεί να ενοχλήσει και τα γόνατα αλλά και τα ακροδάκτυλα των ποδιών μας», τονίζει και συνεχίζει σχετικά με τις ενέσεις υαλουρονικού οξέως που γίνονται στα γόνατα. « Μπορεί να υπάρχει τραυματισμός, υπερχρησία ή κάποια αρθρίτιδα. Αυτά όλα είναι ξεχωριστά στον κάθε ασθενή. Υπάρχουν ενέσεις υαλουρονικού οξέως που γίνονται ενδοαρθρικά σε περίπτωση των πρώιμων σταδίων της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Τα υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια». Αναφορικά με το κόστος των συγκεκριμένων ενέσεων λέει ότι: «Υπάρχουν σκευάσματα που ένα μέρος τους αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά υπάρχουν και σκευάσματα που είναι υψηλότερης καθαρότητας και αποτελεσματικότητας που θα πρέπει να τα επιβαρυνθεί απόλυτα ο ασθενής».

Το καλό παπούτσι συμβάλλει στη λύση!

Τα σωστά και ανατομικά παπούτσια σχετίζονται τόσο με την «φροντίδα» και την καλή λειτουργία της μέσης, όσο και του αυχένα! «Ένα καλό υπόδημα δεν είναι λύση αλλά συμβάλλει στη λύση και στην ευεξία. Συχνά συστήνουμε σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα στη μέση, στα γόνατα ή στον αυχένα, να προχωρούν σε πελματογραφικό έλεγχο ώστε το υπόδημα που θα αγοράσουν να έχει μεγαλύτερη απόδοση και ανακούφιση των κραδασμών. Με το πελματογράφημα μπορούμε να βελτιώσουμε τη στάση του σώματος, ενώμε την σωστή τοποθέτηση του κέντρου βάρους η βάδιση γίνεται πιο σωστά», καταλήγει ο κ.Βαλάσης.

Γ. Ρουμελιώτη

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ