Ένταση στην Ειδομένη, συνωστίζονται οι πρόσφυγες στον φράχτη - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Ένταση στην Ειδομένη, συνωστίζονται οι πρόσφυγες στον φράχτη

Οριακή η κατάσταση

ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Εικόνα έντασης το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη, όταν εκατοντάδες μετανάστες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Η είσοδος στην ΠΓΔΜ επιτρέπεται μόνο σε πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, ενώ σε πρώτη φάση θα περάσουν μόλις 50 άτομα, με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.

Από το βράδυ της Κυριακής έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, ενώ στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 7.000 άτομα.

Από τους συνολικά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη χώρα, στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 πρόσφυγες, με τον «επίσημο» καταυλισμό να στεγάζει περίπου τους 2.000 – 2.500 από αυτούς. Οι υπόλοιποι έχουν στήσει σκηνές ή κοιμούνται μέσα σε υπνόσακους ή ακόμη και σε απλές κουβέρτες, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στα γύρω χωράφια.

Τα τρόφιμα που προσφέρουν οργανώσεις εθελοντών δεν επαρκούν, ενώ πολλοί αναγκάζονται να τρέφονται πρόχειρα, με σάντουιτς από καντίνες. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο νηστικοί, ενώ ούτε ακόμη και το νερό δεν είναι είδος σε επάρκεια.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η ΠΓΔΜ ανοίγει τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη από κάθε σημείο της Ελλάδας, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ