Επενδύσεις στην Ελλάδα - Karfitsa.gr
Απόψεις

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Του Απόστολου Σπαθά

 

Χρόνια τώρα προσπαθούμε να γίνουμε ένα Κράτος φιλικό σε επενδύσεις είτε από εσωτερικά κεφάλαια είτε από κεφάλαια του εξωτερικού. Σχεδιάζουμε και δίνουμε , ανά τακτά διαστήματα , κίνητρα για νέες επενδύσεις αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα αντίστοιχα αποτέλεσμα.

Πρώτα να σημειώσουμε πως ενδιαφέρον υπάρχει για τον Τόπο μας, είμαστε μία Χώρα με αξιοζήλευτη τοποθεσία και έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο ήλιος, τα πολλά νησιά μας, οι μεγάλες ακτογραμμές, το άριστο μικροκλιμα, η κομβική θέση της Ελλάδας, είναι μερικά από αυτά. Όμως το τέρας του Δημοσίου, με την γραφειοκρατία και τον  ανεπαρκή σχεδιασμό είναι εμπόδιο σε νέες επενδύσεις.

Για παράδειγμα φτάσαμε στο 2021 ώστε να ξεκινήσουν να δημιουργούνται υδατοδρομια. Μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις μας δεν έχουν ή είναι σε άθλια κατάσταση οι μαρίνες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε έξαρση σε αιτήσεις για ΑΠΕ ενώ το πλαίσιο αδειοδότησης είναι χρονοβόρο και κυρίως θολό, μιας και πολλές από τις αιτήσεις δεν δύναται να τελεσφορήσουν λόγω αδυναμίας του υπάρχοντος δικτύου.

Να σκεφτούμε πως για τον θεσμό της Golden Visa παρόλο που έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις για τους πολίτες τρίτων χωρών και ωραιότερη χώρα από την Πορτογαλία, τα έσοδα μας υπολείπονται από την εν λόγω χώρα.

Τόσα χρόνια ξέρουμε πως η γη μας, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δηλαδή μπορούμε να παράγουμε λίγες ποσότητες προϊόντων αλλά με προστιθέμενη αξία, εμείς επιμένουμε στο μοντέλο της μαζικής παραγωγής.

Φυσικά πολύ περισσότερα είναι αυτά που μπορούν να ειπωθούν ακόμη, ως αρνητικά παραδείγματα και ως λάθος στοχοθέτηση. Όμως καλό είναι να αλλάξει το Δημόσιο ως προς την δημιουργία οικονομικού κλίματος και ξεκάθαρου τοπίου.

Άμεσα και γρήγορα να γίνουν τα εξής, για μείωση της  γραφειοκρατίας που θα συμβάλλουν στην απελευθέρωση επενδύσεων και στην υλοποίηση νέων :

  1. Κτηματολόγιο σε όλη την χώρα.
  2. Ξεκάθαρες χρήσεις γης.
  3. Έλεγχος στην έκδοση αδειών και επιβολή κυρώσεων για τις χρόνο καθυστερήσεις.
  4. Μείωση των εγγράφων σε φυσική μορφή που πρέπει να προσκομιστούν και παράλληλα, ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων, μόνο μεταξύ των φορέων.
  5. Λειτουργία των δικαστηρίων, τακτά και σε εύλογο χρόνο οι αποφάσεις, για τις πρόσφυγες κατά των νέων επενδύσεων π. χ. και καθημερινά, όπως για τις εγγραφές προσημειώσεων.

Το Δημόσιο επιβάλλεται να γίνει φιλικό προς τις επενδύσεις, να προσαρμόζεται  στις νέες τεχνολογίες και ανάγκες και να αφουγκράζεται τους επαγγελματικούς φορείς.

 

Ο Απόστολος Σπαθάς είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Οικονομολόγος

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ