, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πόσο θα σας κοστίσει εάν θέλετε να… πάρετε τα βουνά;(ή τη θάλασσα)

skhnh-eksoplismos-epiviosi-thema-k
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στα βήματα… της θεάς Άρτεμης βρίσκονται αρκετοί στην Ελλάδα της κρίσης, επιλέγοντας την επιστροφή στη φύση, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί έναν οικονομικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό τρόπο για να περνά κανείς την ώρα του. Ορειβασία, κυνήγι και ψάρεμα είναι μερικά από τα χόμπι που επιλέγουν να κάνουν οι Έλληνες, καθώς ο εξοπλισμός αν και για πολλούς φαντάζει ακριβός, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Με λίγα ευρώ, η έξοδος στη φύση μπορεί να γίνει πραγματικότητα, είτε εάν κάποιος θέλει να περάσει ορισμένες μέρες εκτός πόλης, είτε να ασχοληθεί με το πατροπαράδοτο κυνήγι ή το ψάρεμα.
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την πώληση εξοπλισμού για τέτοιες δραστηριότητες, είναι αρκετός ο κόσμος που έρχεται και ρωτά ώστε να ξεκινήσει την ενασχόληση του. «Έρχεται κάποιος για να αγοράσει μια πετονιά για να ψαρέψει και φεύγει με μια σακούλα πράγματα κόστους 50 ευρώ», μας αναφέρει χαρακτηριστικά υπάλληλος καταστήματος ειδών αλιείας στη Θεσσαλονίκη, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη που έχουν πολλοί για το ψάρεμα, αφού αποτελεί έναν δημιουργικό τρόπο για να περνά κανείς την ώρα του, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.
Αγκίστρια και… δολώματα
gimasΤο ερασιτεχνικό ψάρεμα ήταν πάντα στην Ελλάδα ένα από τα χόμπι που προσέλκυε αρκετούς, και ιδιαίτερα άτομα της τρίτης ηλικίας. Όμως, τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φίλους που αν και νεότεροι, αγοράζουν καλάμια και πετονιές και φεύγουν… για τη θάλασσα. «Το ερασιτεχνικό ψάρεμα έχει μεγάλες αποκλίσεις. Μπορεί να ξεκινήσει από 10 ευρώ και να φτάσει μέχρι και χιλιάδες ευρώ. Εξαρτάται από πως θα ψαρέψει, είτε με βάρκα, είτε απ’ έξω με το καλάμι και την πετονιά», επισημαίνει στην «Κ» ο Σωτήρης Γήμας, υπάλληλος καταστήματος ειδών αλιείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και ερασιτέχνης ψαράς.
Όπως λέει μάλιστα, στην Ελλάδα της κρίσης το ερασιτεχνικό ψάρεμα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. «Με ένα κόστος εξοπλισμού στα 50 ευρώ περίπου μετά απομένει το δόλωμα. Τα δολώματα δεν είναι ακριβά, ξεκινούν από δύο ευρώ και γενικά έχει να κάνει με την ποσότητα που παίρνει κανείς», επισημαίνει ο κ. Γήμας, τονίζοντας ότι το ψάρεμα γενικά έχει γίνει το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία. «Εάν κάποιος δεν έχει δουλειά κάτι πρέπει να κάνει», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όπλα από 100 ευρώ
gkioulekasΤο κυνήγι είναι λίγο πιο ακριβό σπορ σε σχέση με το ψάρεμα, καθώς οι υποψήφιοι κυνηγοί πρέπει να αγοράσουν κυνηγετικό όπλο, το οποίο κοστίζει. «Το κόστος μπορεί να είναι πολύ χαμηλό. Ξεκινά από 100 ευρώ και μπορεί να ανέβει πολύ ψηλά», εξηγεί στην «Κ» ο Μιχάλης Γκιουλέκας, ιδιοκτήτης καταστήματος κυνηγετικών ειδών και όπλων. Όπως λέει, ο κόσμος στρέφεται στα πολύ φθηνά αφού τα ακριβότερα έχουν τιμές 300, 500 ή και 1.000 ευρώ. «Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα φθηνά δεν είναι ασφαλή όπλα», τονίζει ο κ. Γκιουλέκας. Όσο για την κυνηγετική άδεια οπλοφορίας, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς είναι η εξασφάλιση ιατρικής βεβαίωσης ότι είναι ψυχικά και σωματικά υγιής, δύο φωτογραφίες και τότε μπορεί να κάνει το σχετικό αίτημα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Όσο για το πιο δημοφιλές θήραμα; Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέκα είναι τα γουρούνια, αφού αποτελούν το θήραμα με το περισσότερο κρέας.
Τα σύνεργα της επιβίωσης
petridouΕκτός από τις πετονιές και τα όπλα, υπάρχει και άλλος εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσει κανείς. Όπως μας εξηγεί η Μαρία Πετρίδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών ορειβασίας και ταξιδίου, το κόστος για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό δεν είναι πολύ υψηλό. «Όλα έχουν μια χαμηλή βάση γιατί είναι αντικείμενα χρηστικά και έτσι σπάνια κάποιος θα κοιτάξει τη μάρκα και το πιο ακριβό», σημειώνει η Μαρία Πετρίδου. Όσον αφορά το βουνό, ένα καλό παντελόνι και ένα καλό πουκάμισο με αντιιιδρωτικές και αδιάβροχες ιδιότητες κοστίζει 20 με 25 ευρώ έκαστο, τα μποτάκια ξεκινούν από 60 και φτάνουν έως και 260 ευρώ, ενώ υπάρχουν και φθηνότερα πράγματα όπως τα σακίδια, τα αδιάβροχα, η κουβέρτα επιβίωσης, η πυξίδα, η σφυρίχτρα και ο φακός. Όσο για το ψάρεμα, απαραίτητα είδη πρέπει να θεωρούνται το καπέλο, το αδιάβροχο σακίδιο και η αδιάβροχη θήκη για το κινητό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.