Επιστροφή στην παράδοση - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Επιστροφή στην παράδοση

του Δημήτρη Βασιλειάδη

Βασιλειάδης

του Δημήτρη Βασιλειάδη*

Ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής της Κυριακής που έρχεται, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το εκλογικό σώμα κάνει μια στροφή στην παράδοση.

Ως παράδοση νοείται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η πόλωση των δύο «μεγάλων» (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ), συμπιέζει κυρίως τα νεαρά σε ηλικία κόμματα όπως είναι Το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η ΛΑ.Ε. Η Χρυσή Αυγή μένει έξω από την συμπίεση για άλλους λόγους και βεβαίως το ΚΚΕ επίσης για τους δικούς του λόγους.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις θα πάει καλύτερα από ότι πήγε τον Ιανουάριο. Πολλοί (ίσως και εγώ) υποτίμησαν τις δυνατότητες της Κα. Γεννήματα ή δεν υπολόγισαν σωστά τις συγκυρίες που θα μπορούσαν να βάλουν ξανά στο παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα κάποιοι πίστευαν (ήλπιζαν) πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να μην μπει και στην Βουλή! Θα είναι στην Βουλή και πιθανότατα θα είναι και στην Κυβέρνηση. Γιατί όμως αυτή η επιστροφή στις ρίζες; Κατ’  αρχήν δεν είναι θεαματική επιστροφή. Υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι αν είναι να ψηφίζει ένα κακό ΠΑΣΟΚ όπως αυτό που έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλύτερα να επιλέξει ένα ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του και πλήρωσε για αυτά.

Γιατί όμως ανεβαίνει η ΝΔ; Επειδή έφυγε ο Σαμαράς (τον οποίο έδιωξε ο Τσίπρας με το πολύ πετυχημένο δημοψήφισμα του και τον οποίο αν είχε τώρα απέναντι του θα έκανε περίπατο); Όχι! Επειδή ίσως η ΝΔ έχει αρχηγό τον Μεϊμαράκη; Όχι! Αυτό βοηθάει μόνο στην συσπείρωση. Ανεβαίνει γιατί οι ΝΔκράτες του Ιανουαρίου που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί νόμιζαν πως δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ή γιατί θα αυξάνονταν οι συντάξεις τους, ή γιατί θα έπαιρναν πίσω τον 13ο μισθό, δεν είδαν τίποτε από αυτά και τώρα επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη.

Από το 2012 έως και σήμερα το εκλογικό σώμα είχε αρκετές ευκαιρίες να πειραματιστεί. Και αυτό έκανε. Ανέδειξε περιθωριακές δυνάμεις σε σημαντικούς συνομιλητές της Δημοκρατίας μας, επέλεξε πρόσωπα επίσης από το περιθώριο της πολιτικής ζωής και του life style και έβαλε στην Βουλή κόμματα αγανάκτησης, θα μπορούσε κάποιος να πει και όχι διαμαρτυρίας με την έννοια της λέξης που χρησιμοποιούσαμε παλιά για τα μικρά κόμματα. Και με τον κακό εκλογικό νόμο που έχουμε (χρέωση στην ΝΔ /ΠΑΣΟΚ), η στρέβλωση και η παρά φύσην (όρος που χρησιμοποιείται προσφάτως στην πολιτική διάλεκτο) κυβερνητική συμμαχία που είχαμε μας έφερε εδώ που μας έφερε. Σαν την παράδοση δεν έχει.

* Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ