, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιτρέφει στο ΑΠΘ ο Μυλόπουλος;

aristoteleio-thema

του Βαγγέλη Στολάκη

Μετά τις γιορτές αναμένεται να υπάρξουν νεότερα για την «χήρα» θέση της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Από χθες, το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας παραμένει χωρίς πρύτανη, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την εκλογή του Περικλή Μήτκα. Πιθανή είναι η επιστροφή στην κεφαλή του ΑΠΘ του Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη επικοινωνήσει με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Συγκεκριμένα στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης και ζητούσε να ακυρωθεί η από 20.5.2014 απόφαση του συμβουλίου του ιδρύματος του ΑΠΘ, με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης, Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και παραλείφθηκε ο ίδιος να επιλεγεί.

Η αίτηση του κ. Γιαννακουδάκη έγινε δεκτή από την 7μελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, ακυρώνοντας από την από 31.7.2014 απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία διορίστηκε πρύτανης στο ΑΠΘ ο κ. Μήτκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες νεότερες εξελίξεις δεν θα υπάρξουν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η διοίκηση του ιδρύματος αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και να αποσταλεί στις πρυτανικές αρχές.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με κύκλους του κ. Μήτκα,  καθήκοντα πρύτανη θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα ο αναπληρωτής πρύτανης Θεόδωρος Λαόπουλος. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το ΣτΕ στην απόφασή του ζητά την επιστροφή του πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, αφού το… «ρολόι πρέπει να γυρίσει ένα λεπτό πριν την τέλεση της παράβασης ισχυρίζονται».

Αφού αποσταλεί στο ίδρυμα η απόφαση η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου θα επαναληφθεί από τη στιγμή της επιλογής τριών από τους έξι υποψήφιους πρυτάνεις. Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα είχαν καταθέσει οι: Γιάννης Παντής, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Γιάννης Παπαδογιάννης, Στέργιος Λογοθετίδης, Περικλής Μήτκας, ενώ υπήρξε και μια έκτη υποψηφιότητα η οποία αποσύρθηκε.  Στη νέα διαδικασία παρών θα είναι και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος είχε αντιδράσει στην απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης να μην κλητευθεί στη διαδικασία.

Να αποδοθούν  ευθύνες ζητά ο Μυλόπουλος

«Υπήρξε μεθόδευση. Την παρανομία την γνώριζε το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Τους το είχα πει σε επιστολή μου. Θα μπορούσαν να το είχαν θεραπεύσει εάν δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Στη συνέχεια υπήρξε η καλοκαιρινή γνωμοδότηση του ΣτΕ η οποία αναγνώριζε την παράνομη πράξη και παρέπεμπε στη διευρυμένη σύνθεση του ΣτΕ» λέει ο πρώην πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος. Και συμπληρώνει: «Δεν κάλεσαν τη νομική επιτροπή. Δεν άκουσαν τον Πρύτανη. Δεν άκουσαν το ΣτΕ. Άρα δεν ήταν ένα τυχαίο κώλυμα όπως λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι ένα ζήτημα κατάφορης παραβίασης της νομιμότητας που είχε σκοπιμότητα. Αναδεικνύονται επίσης οι κακές διαστάσεις του νόμου Διαμαντοπούλου. Ένας νόμος που επιτρέπει σε ένα όργανο να αυθαιρετεί και να παραβιάζει τη νομιμότητα, να φέρεται αλαζονικά και να μην ελέγχεται από κανέναν, προφανώς είναι ένας νόμος ο οποίος επιτρέπει την αυθαιρεσία. Υπάρχει λοιπόν θεσμικό πρόβλημα. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες ευθύνες για τη μεθόδευση από πλευράς του αναπληρωτή Προέδρου και του Συμβουλίου Διοικήσεως. Θα περίμενε κανείς από στοιχειώδη ευθιξία να υπάρχουν παραιτήσεις. Να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία, διότι υπάρχουν ενδείξεις πως υπήρξε σκοπιμότητα και παράβαση της νομιμότητας, έτσι ώστε το ΑΠΘ να συρθεί σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια. Να υπάρξει τιμωρία» καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος.

 

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.