Επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης… - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης…

Ευθυμιάδης

Του Νίκου Ευθυμιάδη*

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι η κρίση στη χώρα μας ξεκίνησε ως δημοσιονομική, προχώρησε ως χρηματοοικονομική και πιστωτική κρίση, εξελίχθηκε σε κρίση ρευστότητας και μας έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε πως στο υπόβαθρο της, η «ελληνική τραγωδία» έχει δύο μεγάλα θέματα που δε συζητούνται όσο και όπως πρέπει:

Πρώτο μεγάλο θέμα, είναι η απουσία ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής (πραγματικής) οικονομίας – κάτι που υποδηλώνει την απαίτηση για άμεση αλλαγή του παραγωγικού μας προτύπου.

Η έμφαση στην Καινοτομία είναι από τα πρώτα που συμπεριλαμβάνει αυτή η αλλαγή παραγωγικού προτύπου: Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να γίνει μια απέραντη Silicon Valley που όμως πρέπει να είναι στοχευμένη στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που προσθέτουν αξία στα ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με καλλιέργεια μιας νέας Ελληνικής κουλτούρας που θα «αγκαλιάζει» το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και θα βλέπει  προς τους μεγάλους ορίζοντες της διεθνούς αγοράς.

Δεύτερο μεγάλο θέμα, είναι η κρίση διακυβέρνησης στα κρίσιμα χρόνια κατά τα οποία θα μπορούσε να περιοριστεί η έκταση των οικονομικών προβλημάτων. Η κρίση διακυβέρνησης δεν αφορά βέβαια μόνο τη χώρα μας αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Προφανώς, η αντιμετώπιση της κρίσης διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το «θεμέλιο» για την έξοδο από την οικονομική κρίση και αυτό επειδή μπορεί να λύσει το κυρίαρχο ελληνικό πρόβλημα: την αποκατάσταση κλίματος οριστικής εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την χώρα μας.

Για να μιλήσει λοιπόν κανένας για το επιχειρείν στην Ελλάδα της κρίσης, πρέπει να μιλήσει για όλα τα επίπεδα της και για όλες τις μορφές της, πράγμα φυσικά αδύνατο στα περιορισμένα πλαίσια μίας φιλόξενης σελίδας.

Γι’ αυτό  επικεντρώνω στα επείγοντα ή στα λιγότερο συζητημένα, στη χώρα μας τουλάχιστον, θέματα. Στο ερώτημα ποιος θα είναι η ατμομηχανή στην πορεία εξόδου από την κρίση και στο πέρασμα μας στην αναπτυξιακή φάση, η απάντηση δεν μπορεί να βασιστεί στα δόγματα του παρελθόντος: ούτε ο απερίσκεπτος κρατισμός ούτε ο αχαλίνωτος νεοφιλελευθερισμός μπορούν σήμερα να δώσουν μία στοιχειώδη λύση.

Το ελληνικό επιχειρείν για να συμβάλει κατά το μερίδιο του στην ανάπτυξη του τόπου,  χρειάζεται μια στρατηγική συμφωνία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα που να έχει δύο βασικούς στόχους μαζί με τις αντίστοιχες διοικητικές υποδομές που θα στηρίζουν την υλοποίησή τους:

α) Την αύξηση των εξαγωγών αγαθών από την Ελλάδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του ΑΕΠ, από 23% που είναι σήμερα.

β) Οι βιομηχανικές εξαγωγές να αποτελούν το 70- 80% των συνολικών Ελληνικών εξαγωγών (από 38% που είναι σήμερα ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι ήδη 80%)

Ο τουρισμός μας χαρακτηρίζεται συχνά ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Δεν είναι δυνατόν όμως να ξεφύγουμε από την κρίση με τη «μονοκαλλιέργεια» τουριστικού προϊόντος. Χρειάζεται οπωσδήποτε και επειγόντως να αυξήσουμε τη βιομηχανική μας παραγωγή επειδή κάθε 1 δις € αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,5 δις € (+50%) και όπως επισημαίνει πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η έλλειψη βιομηχανίας σημαίνει ανεργία και οικονομική καθήλωση.

Και από την πλευρά της ανεργίας να δούμε το θέμα, δουλειές στην βιομηχανία σημαίνει εργασία μεγαλύτερης αξίας, διάρκειας και αμοιβής.

Επίσης, η εξωστρέφεια της οικονομίας μας, πρέπει να συνδυαστεί με αύξηση της παραγωγής μας επειδή στη διαφαινόμενη, έστω και δειλή παγκόσμια ανάπτυξη, θα χρειαστεί να ανταποκριθούμε, δηλαδή να έχουμε ποιοτική και ποσοτική παραγωγή.

Ασφαλώς, απαιτούνται πολλά πράγματα να γίνουν: ανάμεσα σε αυτά είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης (η δυσκινησία της επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση), εκσυγχρονισμό και σταθερότητα στο φορολογικό μας σύστημα και ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος με στόχο την υποστήριξη νέων δραστηριοτήτων, με μείωση του κόστους χρήματος από το Ελληνικό 8-12%, στο Ευρωπαϊκό 3,5%.

*Ο κ. Ευθυμιάδης είναι πρόεδρος της REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group και πρόεδρος ε.Τ. Σ.Β.Β.Ε.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ