, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει με τη μνήμη των σκύλων!

 
 
 
skulos
 
Σε μια πρωτότυπη έρευνα για τη μνήμη των ζώων προχώρησε το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τον καθηγητή ηθολογίας Γιόχαν Λιντ, πειραματίστηκε με τη μνήμη 25 διαφορετικών ειδών, από περιστέρια έως δελφίνια. Η ομάδα έπειτα από την ερευνητική της διαδικασία κατέληξε στο γεγονός ότι τα ζώα έχουν μέση διάρκεια βραχυπρόθεσμης μνήμης μόλις 27 δευτερόλεπτα. Πιο συγκεκριμένα οι μπαμπουίνοι, οι μακάκοι και οι πυγμαίες μαρμοζέτες (είδος μαϊμούδων) έχουν λίγο καλύτερη μνήμη από τις μέλισσες. Από την άλλη πλευρά οι σκύλοι φαίνεται να είναι από ζώα με τη μεγαλύτερη μνήμη καθώς έχει διάρκεια δύο λεπτά.
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη ορίζεται ως η ικανότητα συγκράτησης μικρής ποσότητας πληροφοριών στο μυαλό για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον επικεφαλή Γιόχαν Λιντ δήλωσε ότι «Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η λειτουργία φαίνεται να είναι σχεδόν πανομοιότυπη για όλα τα ζώα. Αποτελεί μία έκπληξη το ότι οι πίθηκοι δεν έχουν καλύτερη μνήμη από τους αρουραίους αλλά τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Η ανθρώπινη μνήμη ξεχωρίζει επειδή είναι τόσο επιδεκτική».
Στη διαδικασία αυτής της πειραματική έρευνας  ξεκίνησαν με την παρουσίαση ενός ερεθίσματος στο εξεταζόμενο ζώο, συνήθως υπό τη μορφή μίας κόκκινης κουκκίδας. Έπειτα από την εξαφάνιση της κουκκίδας και ενός μικρού χρονικού διαστήματος , οι ερευνητές παρουσίαζαν στο ζώο δύο νέα ερεθίσματα, ένα εκ των οποίων ήταν το αρχικό. Το ζώο επιβραβευόταν εάν επέλεγε το πρώτο ερέθισμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ζώα έχουν διαφορετικά συστήματα μνήμης, χωρισμένα σε βραχυπρόθεσμα και εξειδικευμένα. Διότι στη βραχυπρόθεσμη μνήμη αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες αλλά χάνονται γρήγορα, ενώ στην εξειδικευμένη μνήμη αποθηκεύονται συγκεκριμένου τύπου πληροφορίες αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάρη , ένα κοράκι έχει τη δυνατότητα να θυμάται την τοποθεσία κρυμμένων καρπών για μήνες, όμως το ίδιο πτηνό δεν μπορεί να θυμηθεί γεγονότα άλλου τύπου που συνέβησαν ακόμα και πριν από ένα λεπτό.
«Η διαδικασία αυτή φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ζώα εκτός του ανθρώπου», δήλωσε ο Λιντ. Αυτό υποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ικανότητα μνήμης εξελίχθηκε αφού το είδος διαχωρίστηκε από τον κοινό πρόγονό μας με τους χιμπατζήδες, πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.