ΕΡΕΥΝΑ KARFITSA: «Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να…» - Karfitsa.gr
Πολιτική

ΕΡΕΥΝΑ KARFITSA: «Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να…»

Βουλευτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην υπουργοί και κορυφαία «γαλάζια» στελέχη μιλούν για την επόμενη ημέρα

ND copy

«Στη Νέα Δημοκρατία δεν ψάχνουμε τον αντι-Τσίπρα»! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στους επίδοξους διεκδικητές του αρχηγικού θώκου της Νέας Δημοκρατίας βουλευτές του κόμματος από τη Βόρεια Ελλάδα και πρώην υπουργοί. Μιλώντας στην Karfitsa τα μέλη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξηγούν γιατί ο νέος αρχηγός δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά νέος αλλά να εκφράζει το… νέο, εκφράζουν την αντίδρασή τους για τη διαδικασία της «ξεπέτας και της πασαρέλας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ άλλοι υπερασπίζονται τα… «τζάκια». Συμφωνούν ωστόσο, πως νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα προκύψει κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει κολλήσει ένσημα στην πραγματική οικονομία και όχι την πολιτική.

του Βαγγέλη Στολάκη

Οι Καραμανλήδες

Μέχρι στιγμής πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν ένα… νεύμα του Κώστα Καραμανλή υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει μιλήσει ακόμα για τη στάση που θα κρατήσει στο προσεχές διάστημα, κάνει συναντήσεις σε Αθήνα και επαρχία και… καταγράφει τάσεις και απόψεις. Σιγήν ιχθύος για την προτίμησή του σε συγκεκριμένο υποψήφιος κρατά και ο Κώστας Καραμανλής junior. Ο βουλευτής Σερρών και γιος του Αχιλλέα Καραμανλή κρατά κλειστά τα χαρτιά του (ακόμα) ωστόσο με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι… δεν τάσσεται στο πλευρό κάποιου διεκδικητή. «Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για οποιαδήποτε εμπλοκή μου στη διαδικασία εκλογής Προέδρου στη Ν.Δ. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι απλός: η διαδικασία μέχρι τώρα απογοητεύει την κοινωνία και σε τελική ανάλυση αδικεί και τους ίδιους τους υποψηφίους. Ελπίζω στην πορεία αυτό να αλλάξει. Προσωπικά, θα ήθελα λίγες και σοβαρές υποψηφιότητες και πολιτικό διάλογο. Αυτό που προέχει είναι να μην βγει η παράταξη τραυματισμένη και να μην χάσει τη σοβαρότητά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σάββας Αναστασιάδης από τη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης υποστηρίζει μιλώντας στην Karfitsa ότι ο νέος αρχηγός δεν πρέπει να… μπαίνει σε καλούπια. Για τον κ. Αναστασιάδη κάθε υποψηφιότητα από όσες έχουν ανακοινωθεί έχει τα συν και τα πλην της. Ο ίδιος αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του το επόμενο διάστημα.

Δεν παρασύρεται από το… αντι-Τσιπρικό ρεύμα της εποχής, όπως τονίζει, ο Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής Φλώρινας. «Ο επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να διακατέχεται από άκρατο λαϊκισμό. Πρέπει να διαθέτει σχετική κοινοβουλευτική εμπειρία. Πάνω από όλα ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι ικανός και δημοκράτης. Όχι μόνο παλιός ή μόνο νέος. Πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Αυτά είναι τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ο επόμενος αρχηγός της παράταξης. Μιλάμε για μια θέση εν δυνάμει πρωθυπουργού» καταλήγει ο κ. Αντωνιάδης.

Έμπειρο άνδρα με χρόνια στην πολιτική ζητά από την πλευρά του μέσω της Karfitsa o βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς. «Πρέπει να είναι μελιστάλαχτος και συνετός. Όχι αντι-Τσίπρας. Πρέπει να είναι ένας άνθρωπος άξιος διάδοχος των πολλών άξιων προέδρων που είχαμε στη Νέα Δημοκρατία με πρώτο και καλύτερο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Όχι σε διαδικασία πασαρέλα…»

Ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου εκτιμά ότι πριν τη συζήτηση για τον επόμενο αρχηγό, θα έπρεπε να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα και να προηγηθεί μια συζήτηση πολιτική για την εκλογική ήττα του κόμματος. «Μέσα από αυτή τη διεργασία πρέπει να παραχθεί πολιτική. Έπρεπε να έχουν συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η πολιτική Επιτροπή για να διερευνηθούν τα αίτια της ήττας» λέει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει ο κ. Καράογλου: «δεν πρέπει να εκλέγουμε αρχηγούς με συνθήκες πασαρέλας. Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι έμπειρος, καταξιωμένος, ενωτικός και με δυνατότητες να συνθέσει και να προσφέρει στο κόμμα».

Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας… «ψημένο» στο μεροκάματο επιθυμεί ο βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης. «Το κόμμα χρειάζεται έναν αρχηγό νέο, άφθαρτο και όχι προβεβλημένο γιατί αυτοί που προβάλλονται συνεχώς έχουν φθαρεί. Πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που έχει κολλήσει ένσημα και να μην είναι γόνος πολιτικής οικογένειας και τζακιού. Να είναι έντιμος, λαϊκός, Νεοδημοκράτης με όλη τη σημασία της λέξης και να τον αγαπά ο κόσμος» αναφέρει ο κ. Κασαπίδης στην Karfitsa.

«Υπάρχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία στο επόμενο διάστημα να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που απώλεσε. Να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών για το πολιτικό της προσωπικό» σχολιάζει ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Για τον κ. Γεωργαντά ο άνθρωπος που θα αναλάβει τα ηνία της «γαλάζιας» παράταξης θα πρέπει να έχει «παρουσία, πολιτικό λόγο και όραμα αρχηγού. Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να συνδυάσει τις παραδοσιακές δυνάμεις, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και να επιχειρήσει να κάνει κοινωνό την κοινωνία σε μια νέα θεώρηση πολιτικών πραγμάτων όπου θα κυριαρχεί ο ρεαλισμός, η εξωστρέφεια και το μεταρρυθμιστικό πνεύμα». «Στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να αποδίδονται ευθύνες στους πολίτες» συμπληρώνει ο κ. Γεωργαντάς. «Πρέπει να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τον πολιτικό μας λόγο και τις προτάσεις μας για τα καθημερινά προβλήματα της χώρας» υποστηρίζει. «Το νέο πρόσωπο θα πρέπει να δίνει νέα πνοή στη Νέα Δημοκρατία. Η δημιουργική προσέγγιση των πολιτικών ζητημάτων να αποπνέεται από το ίδιο το προφίλ και την πολιτική πρακτική του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν μόνο σε πρόσωπα νέα στην ηλικία» καταλήγει ο κ. Γεωργαντάς.

«Δεν ψάχνουμε τον αντι-Τσίπρα»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας σημειώνει μιλώντας στην Karfitsa ότι ο νέος αρχηγός του κόμματος θα πρέπει να πρεσβεύει τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. «Είναι λάθος να εκλέξουμε νέο αρχηγό με καθαρά ηλικιακά κριτήρια. Είναι λάθος να ψάχνουμε τον αντι-Τσίπρα. Ο Τσίπρας μπορεί να έχει πετύχει τους πολιτικούς του στόχους προς το παρόν. Αύριο όμως μπορεί να αποτύχει και να μην θέλει να τον δει κανείς. Δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Ο δικός μας ηγέτης πρέπει να εκπέμπει το λόγο της Νέας Δημοκρατίας» σχολιάζει ο κ. Γκιουλέκας. Ένας άλλος βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης δεν παίρνει θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου αρχηγού ωστόσο πριν μέρες τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο ίδιος ο κ. Καλαφάτης, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες με τους οποίους επικοινώνησε η Karfitsa εκτιμά ότι το εγχείρημα της… διαρχίας είναι δύσκολο.

Αρχηγό που να έχει στην… ατζέντα του τον Έβρο και τη Θράκη επιθυμεί ο επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης. «Ο επόμενος αρχηγός πρέπει να είναι ενωτικός. Να είναι έμπειρος με ευδόκιμη πολιτική διαδρομή και ένσημα. Θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των στελεχών και των μελών της Κεντροδεξιάς Παράταξης. Δεν έχω πρόβλημα με τα ονόματα και τα πολιτικά τζάκια. Θέλω όμως να υπερασπίζεται τον Έβρο και τη Θράκη» καταλήγει ο κ. Δημοσχάκης.

Εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και προοπτική για τη χώρα και την παράταξη ζητά από τον νέο αρχηγό του κόμματος η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη. «Πρέπει να έχει διάθεση ανανέωσης των προσώπων, να είναι ενωτικός και ανοιχτός σε νέες ιδέες. Να έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί δημιουργικά ολόκληρη την κοινωνία και να προωθεί μια σύγχρονη αντίληψη της πολιτικής» λέει η κ. Ράπτη. Και καταλήγει: «Να μπορεί να εμπνεύσει όλη την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά της χώρας σε έναν σταθερό δρόμο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης».

Ένα πρόσωπο, όχι απαραίτητα νεαρό στην ηλικία αλλά που θα ανανεώσει σε βάθος το κόμμα ζητά από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Το νεαρό της ηλικίας δεν αρκεί. Ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι ικανός. Να μπορεί να ενώνει και να συνθέτει οριζοντίως και καθέτως. Να ενώνει την κορυφή με τη βάση. Πρέπει να έχει συναινετικό και όχι διχαστικό λόγο» λέει ο πρώην υπουργός. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρεί επίσης ότι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να διαθέτει κοινοβουλευτική εμπειρία. Να εκφράζει στον πολιτικό του λόγο το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας που δεν είναι άλλο από τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό». Ο ίδιος ζητά μέσω της «Κ» να αποσαφηνιστεί επίσης η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού. «Ζητώ συνέδριο. Για να μην είναι αργά όταν ψηφίσουμε. Δεν θέλω μια διαδικασία πασαρέλας και ξεπέτας, αλλά μια εσωκομματική διαδικασία της ουσίας και του βάθους και όχι της επιφάνειας».

Στήριξη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δίνει ανοικτά ο βουλευτής Πιερίας, Κώστας Κουκοδήμος. Σύμφωνα με τον κ. Κουκοδήμο ο νέος αρχηγός «πρέπει να συσπειρώνει. Αυτό είναι το νέο. Όχι το νέο σε ηλικίες αλλά το νέο σε ιδέες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπερ Τζιτζικώστα

Στην Karfitsa μιλούν και κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κόμματος που στο παρελθόν διετέλεσαν υπουργοί ή βρέθηκαν σε υψηλά αξιώματα της Λεωφόρου Συγγρού.

«Ο νέος αρχηγός πρέπει να μας επανασυνδέσει με την κοινωνία» αρκείται να δηλώσει η πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ωστόσο, κύκλοι της κ. Ασημακοπούλου τονίζουν στην Karfitsa πως η ίδια συναντήθηκε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Αθήνα και «κλείδωσε» η στήριξή της προς το πρόσωπό του!

«Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εξασφαλίζει την  ενότητα του κόμματος και την προοπτική σε μια περίοδο δύσκολη που θα ακολουθήσει» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου υποστηρίζει μιλώντας στην Karfitsa πως: «ο νέος αρχηγός δεν πρέπει να έχει ηχηρό πολιτικό όνομα, που σημαίνει ότι πρέπει ο ίδιος να ηγείται και να μην καθοδηγείται. Αποδεδειγμένα να έχει υπηρετήσει την παράταξη από οποιοδήποτε μετερίζι, με υπευθυνότητα και συνέπεια και να ασπάζεται την ιδεολογία της παράταξής μας, ήτοι τον δημοκρατικό φιλελευθερισμό και τις αρχές του κοινωνικού κράτους». Ο κ. Αθανασίου συμπληρώνει: «Τέλος, θα πρέπει να εμπνέει τους νέους και να διασφαλίζει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και κατά την περίπτωση που τα μέλη- εκλογείς μας δεν θα τον επιλέξουν ως αρχηγό».

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ