Έρευνα της "Κ" Οι 10 «πλουσιότερες» Φαρμακευτικές Εταιρίες στην Ελλάδα - Karfitsa.gr
Οικονομία

Έρευνα της «Κ» Οι 10 «πλουσιότερες» Φαρμακευτικές Εταιρίες στην Ελλάδα

Οι πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση της τάξης του 16%.

farmaka-thema

Της Φρόσως Βαρβάρα

Δραστική μείωση κατά 15,8% σε αξία και κατά 12% σε όγκο παρουσίασαν κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012 οι πωλήσεις φαρμάκων στην εγχώρια, εξωνοσοκομειακή αγορά.

Η μείωση των εσόδων του κλάδου έβαινε στη διάρκεια του 2012 επιταχυνόμενη, αφού ήταν 6,7% το πρώτο τρίμηνο και 13,5% το πρώτο επτάμηνο του έτους.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας μετρήσεων του τομέα, IMS, τα οποία αφορούν τις πωλήσεις των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012. Σύμφωνα με την IMS, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012 σημειώθηκε μείωση του συνολικού όγκου των πωλήσεων κατά 12% στις 327,1 εκατομμύρια φαρμακοτεχνικές συσκευασίες και, συγχρόνως, μείωση των συνολικών εσόδων των 362 επιχειρήσεων του κλάδου κατά 15,8% στα 2,91 δισ. ευρώ.

Στις πρώτες πέντε θέσεις του πίνακα με κριτήριο τα έσοδα βρέθηκαν οι επιχειρήσεις:

Novartis με μερίδιο 8,7% και έσοδα ύψους 252,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 19,1%.

Ο υπεύθυνος τύπου της εταιρείας στην Ελλάδα Φιλίστορας Δεσταμπασίδης μίλησε για τον σκοπό της εταιρείας που  απασχολεί 600 εργαζόμενους. «Σκοπός μας είναι να ανακαλύπτουμε, να αναπτύσσουμε και να διαθέτουμε στην αγορά καινοτόμα σκευάσματα που προλαμβάνουν και θεραπεύουν παθήσεις, απαλύνουν τον πόνο και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής.Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας  επικεντρώνονται στους τομείς των Συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων, Εμβολίων, των μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και γενοσήμων, τα οποία διαθέτει στην ελληνική αγορά μέσα από ευρύ δίκτυο διανομέων και φαρμακαποθηκών .Περισσότεροι από 600.000 Έλληνες ασθενείς λαμβάνουν φάρμακά μας» καταλήγει ο κύριος Δεσταμπασίδης.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Pfizer με 8,0% και έσοδα 232 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,2%.

Η εταιρεία  δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1960.Παράγει φάρμακα για την υπέρταση, την υπερχοληστερολαιμία, τον καρκίνο, τη νόσο Alzheimer και άλλα. «Για όλους εμάς στη Pfizer, αποτελεί μεγάλη τιμή το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των λειτουργών υγείας και των ασθενών στην Ελλάδα εμπιστεύονται τα φάρμακά μας για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Επισημαίνει  ο  Δημήτρης Γκότσης   διευθυντής  εταιρικών υποθέσεων της εταιρείας .Σύμφωνα με τον ίδιο « Το γεγονός αυτό, παράλληλα, ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ευθύνης που αισθανόμαστε αναφορικά με τη βελτίωση της υγείας των συνανθρώπων μας. Κύρια αποστολή μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν και παραμένει, να παρέχουμε στον Έλληνα ασθενή καινοτόμα φάρμακα με σκοπό όχι μόνο τη θεραπευτική  αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των ασθενειών.»

Στην Τρίτη θέση είναι η Sanofi με 7,3% και έσοδα 211,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 15,4%.

Τέταρτη είανι η AstraZeneca με 5,6% και έσοδα 164,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,6%.ενώ στην Πέμπτη θέση είναι η Βιανέξ με 5,2% και έσοδα 152,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,2%.

Η GlaxoSmithKline βρέθηκε στην έκτη θέση με μερίδιο 4,9%  ακολουθούμενη στην έβδομη από την Eλπέν στην όγδοη από τη Φαρμασέρβ, στην ένατη από τη Boehringer Ingelheim και στη δέκατη από τη Merck Sharp Dohme.

Όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων φαρμάκων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, η κατάταξη των επιχειρήσεων διαφοροποιείται, με την Pfizer να βρίσκεται στην πρώτη θέση (με μερίδιο 8,2% και όγκο πωλήσεων 26,79 εκατ. φαρμακοτεχνικές συσκευασίες, μειωμένο κατά 12,9%), ακολουθούμενη από τη Sanofi (7,3% και 23,88 εκατ. συσκευασίες, -10%), τη GlaxoSmithKline (6,8% και 22,10 εκατ. συσκευασίες, -9,7%), τη Novartis (6,7% και 21,78 εκατ. συσκευασίες, -13%), τη Bristol Myers Squibb (5,7% και 18,53 εκατ. συσκευασίες, -7,6%).

Ανάλογα είναι τα στοιχεία του IMS και για το 2013. Σε αξίες την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Novartis με μερίδιο 8,4% την δεύτερη η Pfizer  με 7,9% και την 3η η Sanofi με 7,1 %.

Την ίδια ώρα σε κομμάτια σε συσκευασίες δηλαδή φαρμάκων τα στοιχεία αλλάζουν. Και για το 2013. Εκεί στην πρώτη θέση είναι η Pfizer με 29 εκ τεμάχια 2η η Sanofi με 27 εκ τεμάχια και στην Τρίτη θέση η GSK με 26 εκ τεμάχια.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης της εταιρείας Direction Business Reports «Med & Health Business 2013», που συνέλεξε και επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς των εταιρειών που είχαν δημοσιευτεί έως και τις 10 Ιουλίου 2013σε 1,4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τιμολόγια που εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Μάιο του 2013.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το συνολικό ύψος των πωλήσεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του ΣΦΕΕ προς το Δημόσιο την περίοδο 1.1.2010- 31.05.2013 ανήλθε στα 3,134 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το συνολικό ύψος των εισπράξεων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από το Δημόσιο ανήλθε στα 2,056 δισ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ