, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΕΡΕΥΝΑ: Το “στρατόπεδο”, η αξιοποίηση, η περίφραξη και η… Εκκλησία!

Κεντρική copy

Tων Βαγγέλη Στολάκη και Λευτέρη Ζαβλιάρη

Παραμένει ο κίνδυνος να περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, εάν δεν προχωρήσει άμεσα η απόδοση του στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν οριστικοποιηθεί η συμφωνία του ομώνυμου δήμου με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Η σημερινή διοίκηση του δήμου φαίνεται πως διαφωνεί με τη συμφωνία της προηγούμενης σε ορισμένα σημεία και ζητά τροποποίηση της σύμβασης. Και όλα αυτά, την ώρα που ο ιερός ναός Αγίας Βαρβάρας, πρώην στρατιωτικός, που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου έχει ήδη προχωρήσει σε οικοδομικές εργασίες στα οκτώ στρέμματα που της αποδόθηκαν.

Την είδηση της απόδοσης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία και την Εκκλησία, ένα αίτημα δεκαπενταετίας των δήμων της περιοχής, αποκάλυψε πρώτο το karfitsa.gr. Μια ημέρα μετά, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ μας. Μετά την καθιερωμένη ομιλία του μάλιστα στο πλαίσιο των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ και τη βόλτα στα περίπτερα, και παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν ολιγόωρη, ο ίδιος ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να μεταβεί στο χώρο του στρατοπέδου και να συζητήσει για το σχέδιο του δήμου για την μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο. Δεν έλειψαν φυσικά και οι σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες του Πρωθυπουργού με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δερμουρτζίδη.

Ο κίνδυνος

Ωστόσο, κανείς δεν θα φανταζόταν πως σήμερα, ένα μήνα μετά την ικανοποίηση του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας δεν έχει γίνει η παράδοση του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, ούτε η παραλαβή του από τον ομώνυμο δήμο, με κίνδυνο το πρώην στρατόπεδο να περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa στο τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου, Δημήτρη Δεμουρτζίδη με τον Γεώργιο Σταθιά, Διευθυντή του Τ.Ε.Θ.Α. προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας παραχώρησης. Η σημερινή διοίκηση του κ. Δεμουρτζίδη διαφωνεί με ορισμένους από τους όρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Τ.Ε.Θ.Α. και της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Παύλου Μελά και του τότε δημάρχου, Διαμαντή Παπαδόπουλου. Αφού, οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αναμένεται να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να γίνει αποδεκτή.

Τι προβλέπει η συμφωνία;

Η συμφωνία βάσει της οποίας έγινε η απόδοση του στρατοπέδου, προβλέπει την απόδοση 350 στρεμμάτων κατά χρήση για 49 χρόνια στον ομώνυμο δήμο. Από αυτά τα 52 στρέμματα θα τα κρατήσει ο στρατός προκειμένου να χτίσει κατοικίες για αξιωματούχους του και οκτώ στρέμματα θα δοθούν στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Τα οκτώ αυτά στρέμματα είναι ο περιβάλλοντας χώρος του ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου.

«Αγκάθι» όπως φαίνεται παραμένουν τα 24.000 τ.μ. που πρόκειται να χτιστούν, καθώς στο παρελθόν από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, στελέχη της σημερινής διοίκησης του Δημήτρη Δεμουρτζίδη είχαν εκφράσει την πεποίθηση πως «δεν θα πρέπει να χτιστεί ούτε ένα τ.μ. με μπετόν».

«Στα τέλη του μήνα ο κ. Σταθιάς θα μας επισκεφτεί. Θα επιχειρήσουμε να μετατρέψουμε τους όρους της σημερινής σύμβασης υπέρ μας. Για παράδειγμα να ξεκαθαρίσουμε τον όρο που μιλά για εμπορικές δραστηριότητες και τα ποσοστά κέρδους του στρατού εάν αναπτυχθούν τέτοιες. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε τυχόν αοριστία υπάρχει» δηλώνει στην Karfitsa ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της περιοχής Σάκης Λαζαρίδης υποστηρίζει πως «η διοίκησή μας σκοπεύει να επικαιροποιήσει το σχεδιασμό για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά μετά τη συνάντηση που θα κάνουμε με το διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Όλος ο χώρος όμως θα παραμείνει πράσινος».

Σχέδιο… δεκαπενταετίας

Και ενώ χρειάστηκαν περίπου δεκαπέντε χρόνια διαβουλεύσεων, συζητήσεων και συναντήσεων προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa θα χρειαστούν άλλα τόσα προκειμένου το πρώην στρατόπεδο να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, αφού πρέπει να ξεκινήσουν οι μελέτες αλλά και να βρεθούν τα χρήματα για το έργο. Για το δεύτερο πάντως, η διοίκηση δεν φαίνεται να αγχώνεται καθώς όπως τονίζουν στελέχη της «υπάρχουν αρκετά προγράμματα κυρίως ευρωπαϊκά στα οποία θα μπορούσε να ενταχθεί το έργο και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση».

Την ίδια ώρα, ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής πάρκινγκ, εντός του στρατοπέδου, προκειμένου να μην απενταχθεί άλλο έργο από συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρόκειται για την ανάπλαση της περιοχής πλησίον του στρατοπέδου. Σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη: «ο εργολάβος πρέπει να μπει μέσα και να φτιάξει το εργοτάξιό του. Επίσης πρέπει να οριοθετηθεί ο χώρος στάθμευσης για να μπορούν οι κάτοικοι εκείνων των πολυκατοικιών να αφήνουν κάπου τα αυτοκίνητά τους. Τέτοιος χώρος υπάρχει μόνο μέσα στο στρατόπεδο».

Τι είδε η Karfitsa;

Σε νέα αυτοψία που πραγματοποίησε η Karfitsa στην περιοχή (είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο 2013), διαπιστώθηκε ότι η πρόσβαση στο χώρο είτε από την οδό Λαγκαδά, είτε από την οδό Δαβάκη είναι ανοικτή και οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει στο χώρο. Οι δημότες της περιοχής τις πρωινές και απογευματινές ώρες εκμεταλλεύονται το χώρο προκειμένου να πραγματοποιήσουν κάποιον περίπατο ή να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδια τους. Την ίδια ώρα η παρουσία αστέγων στην περιοχή εξακολουθεί να είναι αισθητή, αφού διαπιστώσαμε ότι μέχρι και αντίσκηνο έχει στηθεί από έναν άγνωστο δίπλα στο σταθμευμένο του όχημα. Στα ενδότερα του στρατοπέδου η κατάσταση παραμένει η ίδια, με τα σημάδια εγκατάλειψης να είναι εμφανή. Η βλάστηση έχει γίνει οργιώδης, με εξαίρεση την έκταση μπροστά στην οδό Λαγκαδά, όπου η συχνή πραγματοποίηση εκδηλώσεων έχει οδηγήσει σε μια υποτυπώδη διαμόρφωση, όπως γίνεται κάθε χρόνο από τους εαρινούς μήνες και μετά. Το μοναδικό σημείο που το πρώην στρατόπεδο δείχνει οργανωμένη ανθρώπινη παρέμβαση είναι ο Ιερός Ναός της Αίας Βαρβάρας που λειτουργεί κανονικά.

Μιλώντας στην Karfitsa ο πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Διαμαντής Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο όπως φαίνεται η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να διαχειριστεί. Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στα μέσα του καλοκαιριού είναι αποτέλεσμα της δικής μας διοίκησης. Οι θέσεις της σημερινής διοίκησης ήταν αντιφατικές. Δημοτικό συμβούλιο με το οποίο υποδέχονται τους όρους της σύμβασης παραχώρησης δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Πρέπει να προφυλαχτεί και να προστατευθεί το πράσινο αλλά και τα ιστορικά κτήρια που υπάρχουν εντός του στρατοπέδου. Πρέπει να σώσουμε το χώρο από τους πάντες. Είναι ένας ιστορικός χώρος 150 στρεμμάτων σε απόσταση έξι λεπτών από το κέντρο της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος χαρακτηρίζει το σημερινό δήμαρχο «δέσμιο μιας ασαφούς ιδεολογίας». Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα, όπως και αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης βάλλουν κατά της Εκκλησίας που προχώρησε στην κατασκευή πόρτας στον χώρο των οκτώ στρεμμάτων που της παραχωρήθηκε. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου έγινε και η καταγγελία σε βάρος της Εκκλησίας ότι «δεν έχουν το Θεό τους».

«Φροντίζουμε τα του οίκου μας» λέει η Εκκλησία

Η καταγγελία για την περίφραξη που «έπεσε» και τη θέση της πήρε μια τσιμεντένια πόρτα έγινε πριν μερικές ημέρες. Κύκλοι της Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να διευκολύνονται οι πιστοί που ζουν στη Νεάπολη και να έχουν πρόσβαση στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Για τις καταγγελίες που έγιναν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο υπεύθυνος του Ναού, π. Νικηφόρος αναφέρει πως: «Ο καθένας φροντίζει τα του οίκου του. Η Εκκλησία δεν πρέπει να φροντίσει τα δικά της; Φροντίζουμε το χώρο που μας αποδόθηκε και τον νοικοκυρεύουμε όπως θα έκανε ο καθένας με αυτό που του δίδεται. Στο σπίτι μας εξάλλου του ίδιο δεν κάνουμε; Στην Εκκλησία γιατί να είναι διαφορετικά»; Στην ερώτηση για το εάν η Εκκλησία έχει υπογράψει ξεχωριστή σύμβαση παραχώρησης με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας μας παρέπεμψε στο αρχείο του στρατού. Ο π. Νικηφόρος κάνει λόγο επίσης για αύξηση των πιστών. «Υπάρχει περισσότερος κόσμος που εκκλησιάζεται εδώ» σχολιάζει.

Για την απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία μιλά στην Karfitsa και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. «Η απόδοση του στρατοπέδου στο λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι μια οφειλή της Πολιτείας στο λαό που ήταν περιθωριοποιημένος όλα τα τελευταία χρόνια. Η Πολιτεία οφείλει να καλύψει ένα κενό σε υποδομές και ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον υπέροχο λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης που ως Ολυμπιονίκες της καθημερινότητας αγωνίζονται μέσα σε σκληρές και δύσκολες συνθήκες. Στην απόδοση του στρατοπέδου περιλαμβάνεται και η απόδοση, όπως έπρεπε να γίνει του πρώην στρατιωτικού ναού Αγίας Βαρβάρας στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ήδη ο λαός του Θεού που προσφέρει από το υστέρημα της αγάπης του, ανακαίνισε το ναό αυτό. Έτσι η σύμβαση προβλέπει την απόδοση του ναού στην τοπική Εκκλησία με τον περιβάλλοντα χώρο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποί όταν τελούν τις αγιαστικές τους πράξεις» τονίζει ο κκ. Βαρνάβας.

Αναμένουν τη συνεδρίαση

Για μια ιστορία που θα ξαναρχίσει από εκεί που τελείωσε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά κάνει λόγο ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συναίνεσης, Κώστας Θεοδωρίδης. «Η προηγούμενη διοίκηση δέχθηκε τους όρους παραχώρησης. Η συγκεκριμένη κίνηση καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση τότε, η οποία σήμερα είναι πια διοίκηση. Περιμένω με ενδιαφέρον να δω σε ποια γραμμή θα κινηθεί όταν θα γίνει η συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Θεοδωρίδης. Όσο για το τι εκτιμά ότι θα γίνει, ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης επισημαίνει ότι «όσον αφορά το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά υπάρχει μια ατμόσφαιρα ασάφειας, σαν να μην γνωρίζει κανείς τι θα προκύψει». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής της παράταξης «αναΤΡΟΠΗ», Γιώργος Λίλτσης. «Η εν λόγω σύμβαση θα πρέπει να κατατεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αν κατατεθεί ως έχει είναι εις βάρος του δήμου, διότι έχει πολλά τρωτά σημεία», τονίζει ο κ. Λίλτσης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει καταστροφικό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στρατού, ενώ χαρακτηρίζει «ευχής έργον» το να γίνει αλλαγή της σύμβασης.

«Οι γκρίζες ζώνες»

Για θολό τοπίο στην περιβόητη σύμβαση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου στο δήμο Παύλου Μελά κάνει λόγο μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Παύλου Μελά», Τάσος Σταμπουλής. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην αρχική σύμβαση της παραχώρησης. Η πρώτη έχει να κάνει σχετικά με το πόσο θα βοηθήσει η πολιτεία στην αξιοποίηση του χώρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα ώστε να ανταποκριθεί στην αξιοποίηση του χώρου, με αποτέλεσμα το πρώην στρατόπεδο να συνεχίζει να ρημάζει. «Σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος θα αναγκαστεί να απευθυνθεί σε ιδιώτες για χρηματοδότηση, οπότε από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια λογική αξιοποίηση τύπου ΤΑΙΠΕΔ», τονίζει ο κ. Σταμπουλής. Ακόμα ο δημοτικός σύμβουλος κάνει λόγο για παράλογους όρους στη συμφωνία, όπως το ότι το κόστος της εκάστοτε παρέμβασης να επιβαρύνει το δήμο, ενώ στα ενδεχόμενα κέρδη που μπορεί να προέλθουν από την αξιοποίηση του χώρου, τα μισά να πηγαίνουν στον Ελληνικό Στρατό. Όσο για την οικοδομική παρέμβαση της Μητρόπολης με την οικοδόμηση πύλης στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας, ο κ. Σταμπουλής επισημαίνει ότι «ο μητροπολίτης άρχιζε να χτίζει δίχως καμία οικοδομική άδεια, εμείς έχουμε κάνει ήδη καταγγελία στην πολεοδομία».

«Θα το δεχθεί η διοίκηση»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Παύλου Μελά, Γιώργος Βούρτσας εκτιμά ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η διοίκηση «θα αποδεχθεί τελικά την παρούσα σύμβαση, αφού μέχρι τώρα δεν τοποθετείται και με κάποιο τρόπο θα το φέρει πλαγίως», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ». Επίσης ο κ. Βούρτσας επανέλαβε τη θέση της παράταξης για την παρουσία ιδιωτών στην αξιοποίηση, ότι δηλαδή είναι άκρως αντίθετη και ότι ο δήμος πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία χώρου πρασίνου με αξιοποίηση των υπα-

ρχουσών εγκαταστάσεων. Όσο για την παρέμβαση της Μητρόπολης ο κ. Βούρτσας τονίζει ότι «επρόκειτο για μια κίνηση που δε σέβεται τους δημότες». Ο επικεφαλής της παράταξης «Έχεις Επιλογή», Γιάννης Μοσχούλας υποστηρίζει πως η παρούσα σύμβαση, ως έχει δηλαδή, δεν είναι προς όφελος του δήμου. «Η οικοδόμηση κτηρίων δεν αντιστοιχεί με την ταυτότητα του μητροπολιτικού πάρκου που έχει δοθεί όσον αφορά την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου», τονίζει ο κ. Μοσχούλας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.