Εργαζόμενοι ΟΛΘ: «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση, «ναι» στη σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες (video) - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Εργαζόμενοι ΟΛΘ: «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση, «ναι» στη σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες (video)

limani-Thessalonikisτου Βαγγέλη Στολάκη

Την αντίθεσή τους στην πλήρη αλλά και μερική πώληση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στην απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΛΘ που παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη. Οι ίδιοι εξέφρασαν την πεποίθηση πως το Λιμάνι θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και πως ο σχεδιασμός ενός επενδυτικού προγράμματος θα μπορούσε να γίνει με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

 Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12:00-19:00 αντιτίθενται στην απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού που επιχειρείται, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της αυριανής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΟΛΘ Α.Ε. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι υπάλληλοι του ΟΛΘ «το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί τροποποίηση της καταστατικής διάταξης σύμφωνα με την οποία το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας πρέπει να ανήκει στο δημόσιο». «Μετά την αποτυχία της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο αρχικός σχεδιασμός των εξπρές ιδιωτικοποιήσεων, με τη διάθεση της πλειοψηφίας ή και όλου του μετοχικού κεφαλαίου, για τα δυο μεγάλα λιμάνια, που σημαίνει τη διάθεση όλων των δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων».

 «Η κατάσταση λειτουργεί εις βάρος των λιμανιών και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν δείξει πως μπορούν να αγωνίζονται και θα αγωνιστούν ενάντια στην πώληση του ΟΛΘ» είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και χαρακτήρισε την μη ύπαρξη σχεδίου και πολιτικής για την εκμετάλλευση των λιμανιών ως «θέατρο του παραλόγου».

 «Το θρίλερ που ζούμε από το 2006 επί υπουργίας κ. Κεφαλογιάννη συνεχίζεται σήμερα με τον κ. Σταυρίδη, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ που μετά το φιάσκο με την πώληση της ΔΕΠΑ επισκεύδει την πώληση των λιμανιών της χώρας. Όποιος ιδιώτης πάρει το Λιμάνι Θεσσαλονίκης θα εφαρμόσει δική του στρατηγική και σίγουρα δεν θα διαφυλάξει τα συμφέροντα του δημοσίου» τόνισε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας και μέλος της διοίκησης του ΟΛΘ. Συμπλήρωσε ότι «ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ξεπουλήσουν τα εργαλεία ανάπτυξης του τόπου» και πως δεν θα πρέπει να «κωφεύουν στον προβληματισμό μιας ολόκληρης πόλης» αναφερόμενη στις ανακοινώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις των θεσμικών φορέων της Θεσσαλονίκης που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Προειδοποίησε δε, πως ο σχεδιασμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

 Ergazoemnoi OLTHΣύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΟΛΘ «το λιμάνι Θεσσαλονίκης είναι εργαλείο ανάπτυξης και σαν τέτοιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την έξοδο από την κρίση και την πολυπόθητη ανάπτυξη». Οι ίδιοι μάλιστα πρότειναν: σχεδιασμό επενδυτικού προγράμματος, αξιοποίηση και εκσυγχρονισμό των χερσαίων δικτύων μεταφοράς για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, τιμολογιακή πολιτική που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας επιχειρηματικότητας, προσέλκυση νέων φορτίων και δημιουργία clusters υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και βελτίωση του χρόνου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 «Το λιμάνι πληρώνει τις αμαρτίες όλων των πολιτικών που ασκούσαν εξουσία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων, Γιάννης Γεώργιος ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Λιμενεργατών, Δημήτρης Θηρίου τόνισε την ανάγκη για «πρόσληψη προσωπικού κυρίως σε χειριστές. Ανάπτυξη χωρίς τη συμβολή του κράτους δεν μπορεί να υπάρξει» είπε.

 «Η ΟΛΘ κατάφερε και στις σημερινές συνθήκες ύφεσης της εθνικής οικονομίας να συγκρατήσει φορτία και εμπορική δραστηριότητα, να είναι θεαματικά ίσως κερδοφόρος, να μην έχει πλεονάζον προσωπικό αντίθετα αυτό να υπολείπεται των αναγκών του» τόνισαν οι εργαζόμενοι.

 Από την πλευρά τους, κύκλοι της διοίκησης υπογράμμισαν στην «Κ» ότι «έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο η αντίθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας στην μετοχοποίησή της. Συμφωνούμε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και την κυβέρνηση για παραχώρηση τμημάτων του ΟΛΘ».

 

 Σημειώνεται πως αύριο το μεσημέρι στην αποθήκη Δ’ του πρώτου προβλήτα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων με τα εξής θέματα:

 1. Υποβολή και Έγκριση της Ετήσιας Οικονομικής ΄Εκθεσης της Εταιρείας για την 13η εταιρική χρήση (01-01-2012 έως 31-12-2012) που συνοδεύονται από την ετήσια Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, την Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών καθώς και τη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης.

 2. Διάθεση Ετησίων Κερδών και απόφαση περί διανομής μερίσματος στους μετόχους της Εταιρείας.

 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της 13ης εταιρικής χρήσης.

 4. Έγκριση αμοιβών – αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας κατά τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης 2012 και προέγκριση των αμοιβών – αποζημιώσεων που θα καταβληθούν κατά την επόμενη χρήση.

 5. Εκλογή ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2013 και έγκριση των αμοιβών τους.

 6. Τροποποίηση των άρθρων 6 και 7 του Καταστατικού της ΟΛΘ ΑΕ.

 7. Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

 8. Διάφορες Ανακοινώσεις

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ