, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εργαζόμενοι ΕΟΦ: Προσλήψεις τώρα, αλλιώς… πρόβλημα

του Αλέξη Αλεξιάδη

Μόλις 150 οι υπάλληλοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, 800 οι υπάλληλοι στον αντίστοιχο Οργανισμό της Σουηδίας, που έχει και σχεδόν δύο εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό. Το παράδειγμα που έδωσε στην “Κ” ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΟΦ Γιάννης Μαλέμης, για να δείξει πόσο υποστελεχωμένος είναι ο Οργανισμός, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών. “Αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, θα έχουμε πρόβλημα” επισημαίνει, τονίζοντας πως σε λίγο καιρό, ο ΕΟΦ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με πληθώρα αρμοδιοτήτων, οι λιγοστοί εργαζόμενοι προσπαθούν να κρατήσουν το κύρος του Οργανισμού ψηλά και κάποιοι, όπως λέει και ο κ. Μαλέμης, εργάζονται 14 και 15 ώρες την ημέρα για να το πετύχουν αυτό. «Μέχρι πότε όμως;» Αναρωτιέται .

«Είμαστε στα όρια μας»

Είναι ενδεικτικό, πως αν κάποιος τηλεφωνήσει στον ΕΟΦ, από το τηλεφωνικό κέντρο θα ακούσει το αυτοματοποιημένο μήνυμα για τα διάφορα τμήματα τα οποία περιλαμβάνουν: αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών, κλινικές μελέτες και παρηγορητική θεραπεία, φάρμακα εκτός ενδείξεων,  καταγγελίες, ελλείψεις φαρμάκων, εκτελωνισμός προϊόντων, αξιολόγηση φαρμάκων, αξιολόγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αξιολόγηση καλλυντικών προϊόντων, αξιολόγηση λοιπών προϊόντων, άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων, εργαστήρια, μηχανογράφηση, λογιστήριο, πρωτόκολλο.

Ένας κανονικός οργανισμός δηλαδή, αρμόδιος για όλη την Ελληνική επικράτεια και όχι μόνο, καθώς τα στελέχη του, πολλές φορές πηγαίνουν για επιθεωρήσεις σε εργοστάσια φαρμάκων ακόμη και στην Κίνα και την Ινδία, προκειμένου να επιτραπεί στη συνέχεια η εισαγωγή των προϊόντων τους στην Ελλάδα και στην Ε.Ε γενικότερα.

Από τα τέλη του 2011 με το ενιαίο μισθολόγιο, πολλά έμπειρα στελέχη από το επιστημονικό προσωπικό συνταξιοδοτήθηκαν, εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΟΦ, επισημαίνοντας πως την ίδια στιγμή οι προσλήψεις πάγωσαν. Αποτέλεσμα ήταν η δύναμη του Οργανισμού να μειωθεί κατά περίπου 100 άτομα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα.

«Ανταποκρινόμαστε οριακά στα αντικείμενα μας, που δεν είναι μόνο το φάρμακο, είναι και τα καλλυντικά, τα συμπληρώματα διατροφής, τα ιατροτεχνολογικά, τα κτηνιατρικά και πολλά άλλα. Αυτή τη στιγμή με την κρίση, όλοι έχουν πέσει πάνω στο φάρμακο και όλος ο ΕΟΦ. έχει πέσει πάνω στο φάρμακο», δηλώνει ο κ. Μαλέμης.

Τέσσερα άτομα για όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, από το επιστημονικό προσωπικό που αριθμεί περίπου 85 άτομα, απασχολούνται μόλις επτά στον έλεγχο των εργοστασίων και οκτώ με δέκα άτομα στα εργαστήρια του Οργανισμού. Υποτίθεται πως τον έλεγχο της αγοράς σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, σημεία πώλησης φαρμάκων και καλλυντικών, έχουν μόλις τέσσερεις υπάλληλοι του ΕΟΦ, για τους οποίους εύλογα δημιουργείται η απορία, ως προς το τι προλαβαίνουν να κάνουν.

«Όλα τα φάρμακα ελέγχονται και αξιολογούνται. Πηγαίνουμε και ελέγχουμε και τα εργοστάσια και όσα σκευάσματα παράγονται στην Ελλάδα. Κάνουμε και δειγματοληπτικούς ελέγχους στα φαρμακεία, στα σημεία πώλησης των φαρμάκων και σίγουρα γίνονται και οι εργαστηριακές αναλύσεις. Όμως όλα αυτά οριακά» επισημαίνει ο κ.Μαλέμης και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι ακούνε συνέχεια υποσχέσεις για προσλήψεις από την πολιτική ηγεσία, αλλά δεν βλέπουν να υλοποιείται καμία. «Αν συνεχιστεί αυτό και μειωθεί και άλλο το προσωπικό, ο ΕΟΦ θα υποστελεχωθεί και θα έχουμε πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το επόμενο διάστημα, ο Οργανισμός ίσως βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, καθώς ο πρόεδρος των εργαζομένων, έκανε γνωστό πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν άλλα τουλάχιστον δέκα άτομα. Τότε, όπως υποστηρίζει, «ο ΕΟΦ όντως θα έχει πρόβλημα και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις», σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμό, ο οποίος δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, καθώς έχει έσοδα και μάλιστα κέρδη.

Εξηγεί ακόμη, πως ο ΕΟΦ αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από απλούς υπαλλήλους, αλλά από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως φαρμακοποιούς, κτηνιάτρους, βιολόγους και άλλες ειδικότητες επιστημόνων.

Καθυστερήσεις στις άδειες

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλέμης, γενικά οι άδειες κυκλοφορίας εκδίδονται με βάση την κοινοτική διαδικασία, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 210 μέρες. Όμως, προσθέτει πως «υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω του περιορισμένου προσωπικού και στην έκδοση της άδειας» και πως με τόσα λίγα άτομα, ο Οργανισμός δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελληνική Βιομηχανία στο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης. Δηλαδή να έχει κάποιος μια άδεια στη Γαλλία και αυτή να αναγνωριστεί στην Ελλάδα. Και το αντίθετο, να έχει κάποιος άδεια στην Ελλάδα και να ζητήσει η εταιρεία να αναπτύξει την αγορά της και να εγκριθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εκεί υπάρχει πρόβλημα στο να μπορέσουμε να διαθέσουμε προσωπικό για να ασχοληθεί με αυτό. Αναγκάζονται μερικές εταιρείες ελληνικές να πηγαίνουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να πάρουν άδειες για άλλες αγορές, ενώ θα μπορούσε να γίνει εδώ στην Ελλάδα η διαδικασία. Γιατί να μην το κάναμε εμείς για να βοηθούσαμε πιο γρήγορα», αναρωτιέται ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΟΦ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.