Ερχονται απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ -Ανάσα για υπερφορολογημένα νοικοκυριά - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ερχονται απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ -Ανάσα για υπερφορολογημένα νοικοκυριά

Ειδικότερα, η εν λόγω Απόφαση θα ορίζει τις ...

21280881Θέμα ημερών χαρακτηρίζεται η έκδοση Απόφασης από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τις κατηγορίες φορολογούμενων που μπορούν να απαλλαγούν υπό προϋποθέσεις έως και 100% από το νέο φόρο ακινήτων. Στόχος δεν είναι άλλος από την ανακούφιση των υπερφορολογημένων νοικοκυριών, που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι η «διευκόλυνση» αυτή αντικαθιστά τον κατάλογο απαλλαγών και εξαιρέσεων που ίσχυαν για ανέργους και αναπήρους όσον αφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η εν λόγω Απόφαση θα ορίζει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για τις εξής περιπτώσεις:

  • έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικονομική αδυναμία και με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
  • πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Αντιθέτως, δεν γλιτώνουν την… ψυχρολουσία χιλιάδες ιδιοκτήτες που συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες των «χαμένων» του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, επιβαρύνσεις προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι έως τώρα πλήρωναν μόνο ΦΑΠ για αξία περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ, όπως επίσης οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, καθώς μπαίνει φόρος και στο κτίσμα και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.

Πιο «βαρύ» είναι το εκκαθαριστικό για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους και ημιυπαίθριους χώρους, αφού αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου που φορολογείται, ενώ ακόμα πιο «βαρύ» είναι το εκκαθαριστικό για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, καθώς απαλλάσσονταν από το Εκτακτο Τέλος. Φόρο θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης πιλοτής ως πάρκινγκ, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, τα οποία φορολογούνται για πρώτη φορά.

Φωτογραφία: Eurokinissi


iefimerida.gr 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ